Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Izraelské útoky na okupovanom Západnom brehu Jordánu si vyžiadali päť obetí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

GAZA - Pred 15 rokmi, 18. januára 2009, skončil prímerím konflikt v Pásme Gazy medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas, ktoré v Gaze vládlo. Na jeho začiatku 3. januára večer toho roku prekročili izraelské pozemné sily hranice Pásma Gazy a neskôr rozdelili Gazu na dve časti. Pozemná ofenzíva bola súčasťou izraelskej operácie Liaté olovo, ktorej cieľom bolo od 27. decembra 2008 prinútiť radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré v Gaze vládne, aby prestalo ostreľovať izraelské územie.

Naživo z Gazy

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom?

Aké je spojenie medzi Hamasom a iránskym režimom? (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

OLNINE

21:51 Pravdepodobnosť vypuknutia vojny s Libanonom na severnej hranici Izraela sa veľmi zvýšila, vyhlásil v stredu náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi."Neviem, kedy vojna na severe bude, ale môžem vám povedať, že pravdepodobnosť toho, že k nej dôjde v najbližších mesiacoch, je oveľa vyššia než v minulosti," uviedol Halevi počas návštevy severného Izraela.

20:38 Premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že prebiehajúci konflikt s Hamásom môže trvať mesiace, možno až do roku 2025.

19:45 IDF zlikviduje teroristov Hizballáhu, ktorí strieľali na sever Izraela.

18:02 Francúzsko nepodporuje kauzu proti Izraelu na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD), kde je Izrael obvinený z páchania genocídy voči Palestínčanom v Pásme Gazy. V stredu to oznámil nový francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné."Obvinenie židovského štátu z genocídy prekračuje hranicu morálky," povedal v parlamente Séjourné.

17:46 Vojak IDF zahynul v Gaze, ďalší vojaci zahynuli pri vojenskej autonehode.

16:55 Vrcholný predstaviteľ palestínskeho militantného hnutia Hamas v stredu oznámil nové podmienky pre dodávku liekov do Pásma Gazy. Odmieta, aby autá s liekmi kontroloval Izrael.Na základe dohody, detailne prerokovanej v utorok jej sprostredkovateľmi Katarom a Francúzskom, majú byť lieky spolu s humanitárnou pomocou dodané civilistom v Pásme Gazy výmenou za lieky pre rukojemníkov, ktorých 7. októbra uniesol Hamas.Podľa dohody ide o lieky pre 45 rukojemníkov.

15:26 Viac ľudí v Gaze pravdepodobne zomrie hladom ako vojnou, povedal predseda Palestínskeho investičného fondu Mohammed Mustafa v stredu na Svetovom ekonomickom fóre.

14:49 Bezpečnostnú situáciu v Pásme Gazy je podľa českého prezidenta Petra Pavla potrebné riešiť v komplexnejšom balíku, ktorý má na svojom konci konkrétny cieľ, a tým je určitá forma štátnosti pre Palestínčanov. Dodal, že sa na tom v stredu zhodol s katarským emirom Tamímom bin Hamadom Ál Sáním."Bez toho, aby Palestínčania dosiahli na dlhodobý cieľ, stabilita v regióne nebude a nepokoje sa budú opakovať periodicky tak, ako sme toho boli svedkami doteraz," priblížil Pavel obsah ich rozhovoru. Dodal, že je v záujme celého sveta, aby bol v tomto v regióne pokoj.

Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov
Zobraziť galériu (6)
Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

12:47 Po spustení útokov jemenských húsijských povstalcov na komerčné lode v Červenom mori chce americká vláda zaradiť túto šiitskú skupinu opäť na zoznam globálnych teroristov. To by jej umožnilo uvaliť na húsíov ďalekosiahle sankcie, informovali v utorok podľa agentúry DPA televízia CNN a denník Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje.

12:36 Izraelské útoky na okupovanom Západnom brehu Jordánu si v stredu vyžiadali päť obetí, uviedla izraelská armáda a zdravotníci. Informujú o tom správy z agentúr AFP a DPA. Izraelská armáda v Predjordánsku pravidelne podniká zásahy voči "ozbrojeným teroristom", ako označuje príslušníkov Hamasu a ďalších militantných skupín.

10:46 Český prezident Petr Pavel v utorok pred odletom z Izraela do Kataru navštívil v nemocnici v Tel Avive vojakov zranených v bojoch. Informoval o tom dnes na sociálnej sieti X. Bol medzi nimi aj herec Idan Amedi známy zo seriálu Fauda. V Izraeli bol prezident na dvojdňovej návšteve, dnes má v pláne rokovania v Dauhe s katarským emírom a ministrom obrany. 

10:21 Čína v stredu apelovala na Pakistan a Irán, aby zachovali zdržanlivosť po tom, čo Islamabad obvinil Teherán z leteckého úderu na pakistanské územie, pri ktorom zahynuli dve deti. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

10:20 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v stredu odcestoval do Izraela na rokovania s členmi tamojšej vlády. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti. Šéf maďarskej diplomacie v súvislosti s cestou do Izraela pripomenul, že jeho rezort pracuje na oslobodení posledného občana Maďarska, ktorý je stále rukojemníkom palestínskeho militantného hnutia Hamas.

10:19 Izraelská armáda dnes oznámila, že pri náletoch v Pásme Gazy zabila šiestich príslušníkov Hamasu, vrátane jeho vyšetrovateľa, ktorý vypočúval osoby podozrivé z vykonávania špionáže proti tejto islamistickej skupine. Okrem toho armáda podľa svojho oznámenia tiež zničila odpaľisko rakiet, z ktorých palestínski ozbrojenci v utorok útočili na juhoizraelské mesto Netivot. Podľa ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré Hamas spravuje, si izraelské nálety v noci na dnes vyžiadali životy 81 ľudí. Informuje o tom spravodajský web The Times of Israel (ToI).

Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy v stredu 17. januára 2024.
Zobraziť galériu (6)
Palestínčania sa pozerajú na deštrukciu po izraelskom útoku v meste Rafah na juhu pásma Gazy v stredu 17. januára 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fatima Shbair)

9:05 Tri veľké japonské prepravné spoločnosti v stredu oznámili pozastavenie plavby lodí cez Červené more v súvislosti s útokmi jemenských povstalcov na plavidlá v tejto oblasti. "Všetkým lodiam, ktoré prevádzkujeme, sme pozastavili plavbu cez Červené more," uviedol hovorca pre spoločnosť Nippon Yusen (YNK Line) pre agentúru AFP s tým, že toto rozhodnutie má zaistiť bezpečnosť členov lodných posádok.

8:10 Irak podal v Bezpečnostnej rade OSN sťažnosť na Irán. Stalo sa tak v súvislosti s raketovým útokom na ciele v severnom Iraku, ktorý iránska armáda podnikla v noci na utorok. Ako informoval denník The Times of Israel, tento útok mal za následok aj odvolanie irackého veľvyslanca z Teheránu, ktorý trvá na tom, že cieľom jeho útoku bolo eliminovať hrozbu zo strany izraelských "špiónov".

8:01 Izraelská armáda dnes oznámila, že pri nálete na utečenecký tábor Balata na okupovanom Západnom brehu Jordánu zlikvidovala teroristickú bunku vrátane jej šéfa. Skupina podľa vojenských zdrojov plánovala bezprostredný útok, napísal list Times of Israel (ToI).

Izrael najskôr postupne bombardoval sídla Hamasu

Izrael najprv postupne bombardoval v pásme sídla Hamasu, výrobne rakiet, skladiska zbraní či desiatky tunelov medzi pásmom a Egyptom, ktoré boli používané na pašovanie zbraní Palestínčanom, zasiahnutá bola ale aj civilná infraštruktúra vrátane mešít či obytných domov.

Izraelské sily začali 3. januára 2009 pozemnú ofenzívu do pásma, ktoré bolo rozdelené na dve, neskôr na tri časti. Na juh pásma bola ofenzíva rozšírená 7. januára. Izraelské letectvo zabilo 15. januára tretieho najvyššie postaveného muža hnutia Hamas a exministra vnútra Saída Sijáma. Izrael vyhlásil jednostranné prímerie 17. januára, o deň neskôr vyhlásilo prímerie aj hnutie Hamas. Izrael stiahol vojakov z Pásma Gazy 21. januára.

V Pásme Gazy bolo zabitých na 1 200 Palestínčanov a ďalších asi 5-tisíc bolo zranených. Raketami Hamasu boli zabití v Izraeli traja civilisti, v Pásme Gazy bolo zabitých desať izraelských vojakov a na 400 ďalších zranených.

Benjamin Netanjahu podmienil koniec operácie v Pásme zničením všetkých tunelov

Ďalšie pozemné akcie izraelskej armády v Pásme Gazy boli súčasťou izraelskej operácie Ochranné ostre, keď Izrael od 8. júla 2014 začal bombardovať Pásmo opäť v odvete za ostreľovanie Izraela raketami Hamasu. Pozemná ofenzíva sa vystupňovala 20. júla 2014, potom izraelský premiér Benjamin Netanjahu podmienil koniec operácie v Pásme zničením všetkých tunelov, z ktorých radikáli z Hamasu podnikali útoky na území Izraela.

Izrael začiatkom augusta 2014 zlikvidoval 32 cezhraničných tunelov v Pásme Gazy, ktorých vybudovanie prišlo Hamas údajne na 100 miliónov dolárov. Pozemné sily stiahol Izrael z Pásma 5. augusta 2014. Prímerie bolo dojednané 26. augusta 2014, násilie si vyžiadalo smrť 2143 Palestínčanov a 70 Izraelčanov.

Do súčasnej krízy, vyvolanej masakrami Hamasu na juhu Izraela vlani v októbri, to bol najhorší konflikt Izraela a Hamasu od stiahnutia Izraelčanov z Pásma v lete 2005. Hnutie, ktoré EÚ aj USA pokladajú za teroristickú organizáciu, napadlo vlani v októbri izraelské pohraničie, povraždilo na 1 200 ľudí a asi 240 osôb unieslo. Izrael potom začal bombardovanie Gazy a následne aj pozemnú operáciu. Úrady v Pásme Gaze spravovanom hnutím Hamas nedávno uviedli, že od 7. októbra zomrelo pri izraelskom bombardovaní a pozemnej operácii 24 100 Palestínčanov, väčšinou žien, detí a maloletých, a vyše 60-tisíc ďalších bolo zranených.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu