Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MIMORIADNY ONLINE Izrael odpálil budovy súkromnej univerzity: Vo vzduchu skončil jej hlavný areál

Ostreľovanie Gazy Zobraziť galériu (4)
Ostreľovanie Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

GAZA - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol americký návrh, ktorý počíta s normalizáciou vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou výmenou za postupné smerovanie k vzniku palestínskeho štátu. Napísal to server spravodajskej televízie NBC News, podľa ktorého to ukazuje na narastajúce nezhody medzi Netanjahuom a administratívou amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá už sa tak pripravuje na čas po odchode terajšieho šéfa izraelskej vlády.

Naživo z Gazy

VIDEO: Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela:

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:10 Traja podozriví pašeráci boli vo štvrtok zabití na egyptsko-izraelskej hranice pri pokuse prepašovať 300 kilogramov narkotík, oznámila egyptská armáda. TASR o tom informuje podľa správy agentúra AFP. Tento týždeň ide o druhý smrteľný stret na egyptsko-izraelských hraniciach medzi príslušníkmi bezpečnostných zložiek a pašerákmi.

20:03 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu informoval Spojené štáty, že je proti tomu, aby súčasťou akéhokoľvek povojnového scenára bolo aj vytvorenie palestínskeho štátu. Netanjahu to uviedol vo štvrtok. TASR prevzala správu z agentúry AP.

19:59 Univerzita al-Isráa vo štvrtok oznámila, že izraelské sily vyhodili do vzduchu jej hlavný areál pri palestínskom meste Gaza, metropole Pásma Gazy. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP. Videozáznam z dronu zachytáva výbuch budov, ktorý pôsobí ako kontrolovaná explózia. Univerzitný komplex asi osem kilometrov do Gazy potom zahalil dym. Rozsah škôd nebolo na zázname vidieť. Súkromná univerzita al-Isráa vznikla v roku 2014. V oznámení uviedla, že zničená bola hlavná budova pre postgraduálne štúdium a budovy pre bakalárske štúdium. Izraelské sily jej komplex obsadili pred 70 dňami a využívali ho ako svoju základňu.

19:53 Univerzita al-Isráa vo štvrtok oznámila, že izraelské sily vyhodili do vzduchu jej hlavný areál pri palestínskom meste Gaza, metropole Pásma Gazy. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

19:38 Európska únia (EÚ) v pondelok uvalí sankcie na palestínske hnutie Hamas ako odpoveď na teroristický útok proti Izraelu zo 7. októbra. Vo štvrtok o tom informovalo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

19:36 Izrael musí intenzívne hľadať nové spôsoby dialógu s Palestínčanmi, vyhlásil vo štvrtok izraelský prezident Jicchak Herzog. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

16:18 Europoslanci sa dnes po zvážení viacerých pozmeňujúcich návrhov väčšinou 312 ku 131 hlasom zhodli na uznesení k situácii v Pásme Gazy. Európsky parlament (EP) opäť uznal právo Izraela brániť sa, vyzýva na prepustenie rukojemníkov a rozbitie palestínskeho hnutia Hamas, ktoré považuje za teroristickú organizáciu. Súčasne však odsudzuje vojenskú reakciu Izraela ako neprimeranú a volá po intenzívnejšej humanitárnej pomoci.

13:59 Izrael ostreľuje niekoľko lokalít v severnom Lebanone. 

10:16 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal vo štvrtok latinského patriarchu Jeruzalema kardinála Pierbattistu Pizzaballu, s ktorým diskutoval o pomoci kresťanom žijúcim v tamojšom regióne uprostred prebiehajúceho vojnového konfliktu. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

8:31 Izraelská armáda druhým dňom vykonáva razie v meste Tulkarm na okupovanom Západnom brehu Jordánu, pri ktorých od stredy zahynulo najmenej sedem ľudí. Informovala o tom dnes stanica Al-Džazíra.

6:28 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol americký návrh, ktorý počíta s normalizáciou vzťahov Izraela so Saudskou Arábiou výmenou za postupné smerovanie k vzniku palestínskeho štátu. Napísal to server spravodajskej televízie NBC News, podľa ktorého to ukazuje na narastajúce nezhody medzi Netanjahuom a administratívou amerického prezidenta Joea Bidena, ktorá už sa tak pripravuje na čas po odchode terajšieho šéfa izraelskej vlády.

Americký minister zahraničia Antony Blinken minulý týždeň pri rokovaní so Saudskou Arábiou a štvoricou ďalších arabských krajín získal podľa správy, ktorá sa odvoláva na vysokopostavených činiteľov americkej vlády, niekoľko prísľubov. Krajiny sú ochotné pomôcť s obnovou Pásma Gazy zničeného terajšou vojnou Izraela proti palestínskemu radikálnemu a teroristickému hnutiu Hamas a sú tiež pripravené podporiť reformovanú palestínsku vládu v Gaze.

Katar informoval, že lieky určené pre rukojemníkov Hamasu sú už v Pásme Gazy

Katarské ministerstvo zahraničných vecí v stredu večer potvrdilo, že na územie palestínskeho Pásma Gazy už vstúpila zásielka liekov, z ktorých časť je určená pre izraelských a zahraničných rukojemníkov zadržiavaným palestínskou militantnou organizáciou Hamas. Ako v noci na štvrtok spresnila agentúra DPA, lieky boli v stredu dopravené do Egypta, kde ich previezli na izraelský hraničný priechod Kerem Šalom na kontrolu. Odtiaľ sa náklad vrátil späť do Egypta a následne sa začala jeho preprava do Pásma Gazy. Podľa dohody, detailne prerokovanej v utorok jej sprostredkovateľmi - Katarom a Francúzskom -, zásielka obsahuje lieky pre 45 rukojemníkov. Neskôr v stredu hovorca izraelskej armády Daniel Hagari novinárom povedal, že Izrael "urobí všetko pre to, aby s Katarom skontroloval, či sa lieky dostanú k rukojemníkom, ktorí ich potrebujú".

Napriek dosiahnutiu dohody sa Hamas v stredu ešte pokúsil stanoviť nové podmienky - odmietol napr. akúkoľvek inšpekciu kamiónov zo strany Izraela. Izraelské úrady však trvali na doterajších pravidlách, keď sa ich kontrole podrobujú všetky dodávky humanitárnej pomoci vchádzajúce do Pásma Gazy. Izrael takto preveruje, či v náklade nie sú ukryté zbrane a munícia. Hamas počas novembrového dočasného prímeria sprostredkovaného Katarom prepustil desiatky rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných vo väzniciach v Izraeli. Pri útoku na Izrael zo 7. októbra komandá Hamasu zabili vyše 1200 ľudí a približne 250 ďalších uniesli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Izraelskí predstavitelia uvádzajú, že 132 je ešte stále zadržiavaných, 27 bolo údajne zabitých.

Viac o téme: IzraelGazaVojnaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu