Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čaká nás tuhá zima! Katar pozastavil dodávky plynu do Európy: Dôvodom je konflikt medzi USA a povstalcami

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File, Getty Images)

DAUHA – Letecké útoky spojených síl USA a Veľkej Británie na ciele húsíov v Jemene prinútili Katar k pozastaveniu dodávok skvapalneného plynu (LNG) do Európy. Lode druhého najväčšieho exportéra plynu na svete, ktoré smerovali cez Suezský prieplav priamo do európskych prístavov tak už od piatka stoja.

archívne video

Boje v Jemene

Katar, ktorý je druhým najväčším exportérom LNG na svete v dôsledku konfliktu medzi USA, Veľkou Britániou a jemenskými povstalcami prijal strategické rozhodnutie pozastaviť presun tankerov prevážajúcich skvapalnený zemný plyn. Dôvodom sú zvýšené riziká v prieplave Babe el-Mandeb.

Ako píše agentúra Bloomberg, najmenej päť tankerov prevážajúcich LNG, ktoré smerovali do európskych prístavov už od piatka stojí bez pohybu. Stopka pre dodávky LNG by tak pre nás mohla znamenať ťažké časy, na európsky kontinent sa blíži tuhá zima.

Čaká nás tuhá zima!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Katarská spoločnosť Qatar Energy sa tak pridala do radu spoločností, ktoré pre obavy z ohrozenia svojho nákladu a personálu pozastavili tranzit v blízkosti Jemenu. Hlavnou príčinou má byť hrozba zo strany húsíjských militantov.

Podľa dát sú však obavy z nedostatku skvapalneného plynu v Európe neopodstatnené. Aj napriek prerušeniu lodného tranzitu cez prieliv Babe el-Mandab sa neočakáva, že by Európa mala v blízkej dobe čeliť okamžitým problémom s nedostatkom plynu, to aj napriek tuhej zime.

Čaká nás tuhá zima!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)
 

Viac o téme: USAJemenKatarVeľká BritániaPlynKonflikt v Jemene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu