Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Húsíovia zaútočili na dve nákladné lode plaviace sa pod vlajkou USA

Jemenskí povstalci v Gaze
Jemenskí povstalci v Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo /Osamah Abdulrahma)

JERUZALEM - Jemenskí povstalci húsíovia v stredu v okolí prielivu Báb al-Mandáb zaútočili na dve nákladné lode plaviace sa pod vlajkou USA. Americké vojenské námorníctvo niektoré zo striel vypálených na lode zneškodnilo. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Išlo o kontajnerové lode Maersk Detroit a Maersk Chesapeake, ktoré prevážali náklad amerických ministerstiev obrany a zahraničných vecí. Plavidlá amerického vojenského námorníctva im poskytovali ozbrojený sprievod.

Dánska spoločnosť Maersk uviedla, že obe lode počas plavby hlásili vo svojej blízkosti výbuchy. Americké lode viacero vypálených projektilov zneškodnili. "Posádka, loď a náklad sú v bezpečí a nepoškodené," uviedla Maersk. Centrálne velenie ozbrojených síl USA (CENTCOM) z útoku obvinilo húsíov, ktorí údajne vypálili tri protilodné balistické strely. "Jedna zo striel dopadla do mora, ďalšie dve boli úspešne zachytené a zostrelené torpédoborcom USS Gravely," uviedlo CENTCOM vo vyhlásení. Na ďalšie otázky AP však velenie nereagovalo.

Hovorca húsíov Jahjá Sarí vo vopred nahranom vyjadrení uviedol, že húsíovia sa prihlasujú k týmto útokom a budú v nich pokračovať. Povstalci tieto útoky odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

USA a Spojené kráľovstvo v poslednom období uskutočnili viacero úderov na húsíov v Jemene v úsilí zastaviť ich útoky na obchodné lode v Červenom mori. Povstalci uviedli, že sa budú zameriavať aj na americké a britské lode, píše AP. Útoky húsíov a kroky mierené proti nim vyvolávajú obavy z rozšírenia násilia z Pásma Gazy do širšieho regiónu.

Viac o téme: Loďútok USAHúsíovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu