Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Máte v telefóne nepoužívané aplikácie? Spozornite, môžu vás stále špehovať! Takto tomu zabránite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Väčšina ľudí si už nevie predstaviť fungovať bez mobilného telefónu. Keďže už dávno nie sú len na telefonovanie a posielanie SMS a dokážeme si do nich sťahovať rôzne aplikácie či hry, za nejaký čas sa nám tam nakopí celkom slušný počet. Bezpečnostní experti však varujú, že aplikácie v telefóne sledujú a zhromažďujú vaše údaje a to aj tie, ktoré nepoužívate. Netreba sa však obávať, dá sa to vyriešiť jednoduchým spôsobom.

Zamyslite sa. Pravdepodobne máte v telefóne desať, dvadsať alebo dokonca tridsať aplikácií a je možné, že mnohé z nich už vôbec nepoužívate. Bezpečnostný gigant Kaspersky varoval, že ak máte v telefóne aplikácie, ktoré pravidelne nepoužívate, stále o vás môžu zhromažďovať údaje... Áno, aj keď ich nepoužívate. Informuje o tom portál LadBible.

Medzinárodná spoločnosť, ktorá vyvíja ochranné softvéry, preto vyzvala používateľov, aby si svoje staré aplikácie vymazali. „Pravdepodobne máte vo svojom smartfóne aplikácie, ktoré ste nepoužili viac ako rok. Alebo možno aj tie, ktoré ste nikdy neotvorili. Zaberajú pamäť vášho zariadenia, ale môžu tiež pomaly spotrebovávať dáta aj batériu," uvádza spoločnosť Kaspersky. No podľa nej je nadôležitejšie, že spomaľujú výkon telefónu a naďalej pokračujú v zhromažďovaní údajov o vašom smartfóne - a teda o vás.

Máte v telefóne nepoužívané
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jednoduchý trik

Ak vás správa o zdieľaní vašich údajov znepokojila, spoločnosť Kaspersky prišla s jednoduchým riešením, ktoré nazvala „pravidlo jedného dňa“ a ktoré vám pomôže zbaviť sa nepoužívaných aplikácií na vašom telefóne. Pravidlo zahŕňa jednoduché vymazanie jednej nepoužívanej aplikácie denne, čo podľa odborníka môže výrazne zlepšiť efektivitu vášho telefónu a uvoľniť úložný priestor. Pomôže vám to tak spravovať spôsob využívania vašich údajov a zabrániť ich zberu.

Ak je aplikácia vo vašom telefóne predinštalovaná a nie je možné ju úplne odstrániť, stále ju môžete zakázať, aby sa nespúšťala na pozadí.

Viac o téme: ŠpehovanieAplikácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu