Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Nemecku rastú obavy: Varovanie pred útokmi teroristov! Podľa tajnej služby chodia do Európy cez Ukrajinu

(Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – V Európe a najmä v Nemecku platí už niekoľko mesiacov vyšší stav pohotovosti. Zvyšuje sa riziko hroziacich útokov teroristov z Tadžikistanu, ktorí sa do Európy dostávajú údajne cez územie Ukrajiny. Obavy narastajú najmä s pribúdajúci prípadmi v Nemecku, kde sa táto skupina teroristov pokúsila už o tretí krvavý útok.

Americkej tajnej službe sa podarilo odhaliť, že ide o novú skupinu s názvom Provincia Islamského štátu Chorásán (ISPK) a ich posledným terčom sa mal stať dóm v Kolíne nad Rýnom. Podľa nemeckých médií im situáciu aktuálne zjednodušuje vojna na Ukrajine. Do Európy sa tak dostávajú po dvoch hlavných trasách. Cez Uzbekistan alebo Turkmenistan, na Ukrajinu a potom do Poľska, kde sa vydávajú za vojnových utečencov. Dokonca disponujú falošnými dokladmi a úradom rozprávajú vymyslené príbehy o mučení alebo prenasledovaní, informuje CNN Prima News.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 684 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

V Poľsku sa im tak darí získať povolenie na pobyt a podľa tajných služieb ich nikto nekontroluje. Potom sa už veľmi ľahko dostanú cez nemecké hranice. Tajné služby pre nemecký Bild tiež upresnili, že v Ukrajine vedia získať výbušné zariadenia ako granáty alebo granátomety, s ktorými sa prepravujú ďalej po Európe.

Na internete táto teroristická skupina s názvom Hlas Chorasánu v časopise uviedla, že bojujú proti západnému spôsobu života. „Satanove sily chcú rozšíriť vírus homosexuality medzi mladými moslimami. Existuje iba jeden spôsob, ako proti tomu bojovať: ozbrojená svätá vojna,“ uviedli v dokumente. Nemecké bezpečnostné úrady bijú na poplach, pretože teroristi sa neboja rozprávať o „zabíjaní neveriacich“. K hroziacim útokom sa vyjadril aj nemecký Frankfurter Allgemeine. Ten uviedol, že skupina teroristov si hľadá aj ďalších priaznivcov a americká tajná služba hovorí o viac ako desiatkach vnútorných operáciách v ich radoch. Obavy narastajú aj ohľadom zbraní. Teroristi z Tadžikistanu chcú údajne k útokom zaradiť aj výbušné drony, ktoré sú nočnou morou pre bezpečnostné úrady.

Viac o téme: TeroristiNemeckoEurópaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu