Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Rusko tvrdí, že Kyjev útočil raketami na Krym: Požiar v prístave trvá už takmer 10 hodín

Hasiči sa snažia uhasiť požiar terminálu na zemný plyn v ruskom prístave Usť-Luga Zobraziť galériu (6)
Hasiči sa snažia uhasiť požiar terminálu na zemný plyn v ruskom prístave Usť-Luga (Zdroj: TASR/AP/Yuri Zapalatskiy )

BRATISLAVA/KYJEV - Slovenský premiér Robert Fico uviedol, že na budúci týždeň svojmu ukrajinskému náprotivku Denysovi Šmyhalovi odovzdá v Užhorode zoznam humanitárnej pomoci, ktorú je Slovensko ochotné Ukrajincom poskytnúť.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 696

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 696 (Zdroj: Facebook/General Sraff of Ukrainian Armed Forces)

ONLINE

21:35 V dôsledku ostreľovania Donecka bolo zabitých 27 ľudí, ďalších 25 ľudí bolo zranených - okupačné úrady.

21:10 Desiatky ľudí sa v nedeľu zišli na Červenom námestí v Moskve pri príležitosti 100. výročia úmrtia ruského boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina. Účastníci mávali vlajkami Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) a držali portréty zakladateľa Sovietskeho zväzu, ktorý zomrel 21. januára 1924, informovala agentúra AFP.

20:38 Mnohí ukrajinskí vojaci, ktorí sa dobrovoľne prihlásili, keď Rusko vo februári 2022 spustilo svoju totálnu inváziu, sú stále v prvej línii, vyčerpaní po takmer dvoch rokoch bojov bez prestávky.

19:55 Ruská plynáreň Novatek zastavila prevádzku po podozrení z ukrajinského útoku bezpilotným lietadlom. Terminál ruskej plynárenskej spoločnosti Novatek neďaleko Petrohradu zastavil prevádzku po tom, čo údajný ukrajinský útok bezpilotného lietadla spôsobil veľký požiar v palivovej elektrárni, informovala agentúra Bloomberg 21. januára.

19:05 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 21. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

18:47 Dvaja zo šiestich ľudí na palube neprežili sobotňajšiu haváriu ruského súkromného lietadla v hornatej oblasti na severovýchode Afganistanu. Na sociálnej sieti X o tom v nedeľu informoval hovorca vládnuceho hnutia Taliban Zabihulláh Mudžáhid, uviedla agentúra DPA. 

18:40 Rusi dobyli dedinu Krakhmalnoye v Charkovskej oblasti Informovali o tom ISW a DeepState. V AFU to potvrdili. Podľa hovorcu velenia pozemných síl Volodymyra Fitya sa armáda stiahla do „pripravenejších línií“, keďže dedina „nemá žiadny význam“.

18:10 Rusko tvrdí, že ukrajinská armáda vypálila v nedeľu niekoľko rakiet na polostrov Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Informuje agentúra DPA.

17:12 Ukrajina nebude môcť pokračovať v boji bez dodatočnej mobilizácie - Budanov v rozhovore pre Financial Times.  "Nedostatok je citeľný. Je dokonca nepredstaviteľné myslieť si, že sa zaobídeme bez mobilizácie," povedal šéf ukrajinskej spravodajskej služby.

16:10 Požiar v prístave „Ust-Luga“ v Leningradskej oblasti trvá už takmer 10 hodín. V súčasnosti je požiar takmer zlikvidovaný. Terminál Novateku bol vážne poškodený.

15:20 Severná Kórea je v súčasnosti najväčším ruským dodávateľom zbraní, povedal šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) Kyrylo Budanov pre Financial Times v rozhovore zverejnenom 21. januára.

14:45 Podľa miestneho spravodajcu krymskej služby Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda bolo 21. januára skoro popoludní počuť približne tri výbuchy.

14:00 Poľsko a Litva majú povinnosť podporovať Ukrajinu a zaisťovať bezpečnosť vo východnej časti Európy. Vyhlásil to v nedeľu poľský prezident Andrzej Duda počas návštevy litovskej metropoly Vilnius, informovala poľská tlačová agentúra PAP. Poľský prezident sa vo Vilniuse stretol s litovským prezidentom Gitanasom Nausédom. Počas tlačovej konferencie po stretnutí vyhlásil, že jednou z preberaných tém bola aj otázka podpory Ukrajiny.

13:22 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad dedinkou Krochmalne na hraniciach Charkovskej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinskí vojaci dostali rozkaz sa z miesta stiahnuť, oznámil zároveň podľa agentúry Ukrinform hovorca ukrajinských pozemných síl.

13:15 Ruskom dosadené úrady v Moskvou ovládanom východoukrajinskom meste Doneck vyhlásili, že počet obetí údajného ukrajinského ostreľovania miestneho trhoviska stúpol na minimálne 25 mŕtvych a 20 zranených. Informovali o tom agentúry AFP a AP. 

13:00 Prokurátori: Identifikovaní muži, ktorí sa vyhrážali ukrajinskému novinárovi Jurijovi Nikolovovi. Orgány činné v trestnom konaní v Kyjeve identifikovali jednotlivcov, ktorí zastrašovali prominentného ukrajinského novinára Jurija Nikolova, informovala 21. januára mestská prokuratúra v Kyjeve.

12:37 Ruská armáda v nedeľu vyhlásila, že sa jej podarilo dobyť malú osadu Krochmaľne vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti. Ukrajinská armáda uvádza, že dobytie tejto dediny nemá žiaden strategický význam, keďže je v nej len zopár domov, informuje agentúra AFP.

11:17 Ruskom dosadené úrady v Moskvou ovládanom východoukrajinskom meste Doneck tvrdia, že Ukrajina v nedeľu podnikla útok na miestne trhovisko, pričom zahynulo 13 ľudí a ďalších 10 utrelo zranenia. Informovala o tom agentúra AFP.

9:05 Terminál ruskej plynárenskej spoločnosti Novatek zachvátil požiar v prístave Usť-Luga v Leningradskej oblasti, oznámil v telegrame regionálny guvernér Alexander Drozdenko.

7:17 Ruský prezident Vladimir Putin dal najavo pripravenosť čoskoro navštíviť Severnú Kóreu, keď tento týždeň v Moskve prijal ministerku zahraničia KĽDR Čche Son-hui. S odvolaním sa na agentúry KCNA to dnes napísala agentúra Reuters, podľa ktorej by išlo o prvú návštevu ruského prezidenta v komunistickej krajine po viac ako 20 rokoch.

6:51 Rusko v noci na dnes hlási útoky dronov vo viacerých oblastiach, uviedol ruskojazyčný server BBC News. V plynovom termináli Usť-luga v Leningradskej oblasti sa podľa agentúry Ukrinform ozval výbuch a začalo horieť. Agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské zdroje napísala, že miestni krátko predtým počuli dron.

Fico chce ukrajinskému premiérovi povedať, že Ukrajina nepatrí do NATO

V rozhlasovom rozhovore sa zároveň Fico vyslovil nielen proti dodávkam zbraní a munície napadnutej krajine zo skladov slovenskej armády, ale tiež proti prijatiu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie, ktoré mieni vetovať. Ukrajinu označil za skorumpovanú krajinu, v ktorej sa stráca západná pomoc, a ako nereálne odmietol snahy Kyjeva oslobodiť územia okupované Ruskom. Denník Ukrajina pravda výroky komentoval ako "škandalózne". "Hanbím sa za takéhoto premiéra," povedal líder slovenskej opozície Michal Šimečka.

"Idem (na rokovanie so Šmyhalom) s humanitárnou pomocou. Potvrdzujem, že žiadne zbrane nedostane, pokiaľ ide o slovenskú armádu a štátne zásoby, a poviem mu, že sú veci, na ktoré máme úplne, ale úplne iný názor," vyhlásil Fico.

MIMORIADNY ONLINE Rusko tvrdí, že
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Pokiaľ ide o vstup do EÚ, my ich rešpektujeme, a však musí splniť podmienky a nie že politicky vstúpi do únie krajina, ktorá absolútne neplní žiadne požiadavky. Poviem mu, že som proti členstvu Ukrajiny v NATO, že ho budem vetovať a blokovať, pretože to je základ pre tretiu svetovú vojnu a nič iné," povedal slovenský premiér.

Podľa svojich slov je zvedavý na ukrajinskú predstavu riešenia konfliktu s Ruskom, pretože on sám riešenie nevidí. Napadnutie Ukrajiny označil Fico za porušenie medzinárodného práva, pretože nemožno len tak použiť vojenskú silu bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN, a súčasne nabádal na hľadanie cesty, "ako vojnu ukončiť, a nie ako ju ďalej prehlbovať".

Fico je presvedčený, že je nutné Ukrajine povedať, že je jednou z najskorumpovanejších krajín na svete a nikto nevie, koľko z poskytovanej západnej pomoci sa stratí niekde v polovici cesty. A to je Ukrajina podľa Ficovho názoru od roku 2014 "pod totálnou kontrolou a vplyvom Spojených štátov". "Ukrajina nie je suverénna, samostatná krajina, Ukrajina je pod absolútnym vplyvom Spojených štátov amerických - a v tomto robí EÚ obrovskú chybu, že si nechce nechať suverénny pohľad na Ukrajinu a súhlasí len s tým, čo hovoria USA," poznamenal.

MIMORIADNY ONLINE Rusko tvrdí, že
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vojna podľa slovenského premiéra musí skončiť kompromisom, ktorý bude "veľmi bolestivý pre obe strany". "Čo (Ukrajinci) čakajú? Že Rusi odídu z Donbasu a Luhanska, alebo že odídu z Krymu? Veď je to nereálne," vyhlásil. Vojensky podľa neho konflikt nemožno vyriešiť a jeho predlžovaním bude silnieť postavenie Ruska.

Fico sa podľa slovenských médií stretne so Šmyhalom v stredu. Denník Ukrajinska pravda označil Ficove výroky za "škandalózne" a upozornil, že aj predtým slovenský premiér len opakoval tvrdenie ruskej propagandy, že vojna Ruska proti Ukrajine "nemá vojenské riešenie" a že Západ "zakázal" Kyjevu uzavrieť prímerie s Ruskom po vpáde ruských vojsk, pretože dúfal, že mu Ukrajina - po poskytnutí západných miliárd a zbraní - naservíruje zraneného ruského medveďa na tanieri.

Predseda opozičného Progresívneho slovenska Michal Šimečka podľa webu Denníkn označil Ficove výroky o Ukrajine za bezcitné a vulgárne. Ficovi podľa vodcu opozičného predáka chýba základná ľudská empatia a geopolitický kompas. "Hanbím sa za takého premiéra," vyhlásil Šimečka.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (6)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

"Ľudia, presne takí ako my, hneď za našimi hranicami, už dva roky čelia neskutočnému utrpeniu. Vraždenie, znásilňovanie, vypaľovanie celých miest. Všetko len preto, že ako suverénna krajina zatúžili žiť v Európskej únii. A jediné, na čo sa tvárou v tvár takému utrpeniu, ktoré pokojne mohlo postihnúť Slovensko, keby dejiny kráčali len trochu inak, zmôže štvornásobný premiér Fico, sú cynické reči," uviedol Šimečka. Na Ukrajine sa podľa neho bojuje aj za Slovensko, ale Fica už záujmy vlastnej krajiny "zjavne vôbec nezaujímajú, ide mu len o politické prežitie, beztrestnosť a pomstu".

Ruský súd poslal za mreže sedem vojakov. Odmietli bojovať na Ukrajine

Vojenský súd na ruskom polostrove Kamčatka odsúdil sedem vojakov na tresty od dvoch rokov až po dva a pol roka vo väzenskom tábore za to, že odmietli bojovať proti Ukrajine. Oznámil to dnes ruský server Mediazona s odvolaním sa na oznámenie súdu.

Súd vynášal rozsudky postupne, od konca decembra až do polovice januára. Všetkých sedem vojakov uznal vinnými z nesplnenia rozkazu v čase vojnového konfliktu.

V minulom roku ruské súdy riešili 421 prípadov nesplnenia rozkazu, čo je v súčasnosti z hľadiska trestu ten najmiernejší spôsob, ako sa vyhnúť odoslaniu na front, dodal server Mediazona.

Viac o téme: BojeRuskoRobert FicoNATOMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu