Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Za útok na synagógu v Ulme odsúdili podpaľača na takmer tri roky vo väzení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecký súd v utorok odsúdil Turka na dva roky a deväť mesiacov vo väzení za pokus o podpálenie synagógy v meste Ulm v Bavorsku. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

Incident z júna 2021 sudcovia označili za "antisemitsky motivovaný útok". Obžalovaný 47-ročný muž bol uznaný za vinného z vážneho podpaľačstva a poškodenia majetku. Stenu synagógy polial benzínom a zapálil. Zasiahol policajt a oheň uhasil hasiacim prístrojom. Odsúdený muž žil v Ulme, po podpaľačskom útoku utiekol do Turecka a vrátil sa v júli 2023. Proti rozsudku sa môže odvolať.

archívne video

Majer v Bruseli o dohode SR s Nemeckom o oprave zbraní pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Nemecko je v uplynulých rokoch čoraz viac znepokojené narastajúcimi protižidovskými náladami. Nemecko-iránsky občan bol minulý rok odsúdený na dva roky a deväť mesiacov za plán na podpálenie synagógy v meste Bochum v roku 2022. Podporovali ho iránske štátne orgány.

Vojna medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas ešte viac rozdúchala napätie. Tisíce ľudí protestovali v nedeľu v Berlíne a jeho okolí proti krajne pravicovému extrémizmu. Členovia radikálnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa údajne zúčastnili na stretnutí, kde sa hovorilo o deportácii miliónov migrantov vrátane nemeckých občanov.

Nemecká investigatívna novinárska organizácia Correctiv informovala o detailoch novembrového stretnutia v Postupime. Krajne pravicový aktivista Martin Sellner na ňom načrtol plány na "opätovnú migráciu" "neasimilovaných" občanov. Hlavné nemecké politické strany znepokojuje podpora pre AfD pred regionálnymi voľbami i voľbami do Európskeho parlamentu. V prieskumoch sa na popredných priečkach umiestňuje najmä v troch niekdajších východonemeckých spolkových krajinách, kde sa tento rok budú konať krajinské voľby.

Viac o téme: OdsúdenieSynagógaPodpaľačNemeckoTurekVäzenieUlm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu