Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bundestag schválil zákon, ktorý zjednodušuje deportácie cudzincov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

BERLÍN - Dolná komora nemeckého parlamentu, Bundestag, vo štvrtok večer schválila návrh zákona týkajúceho sa zjednodušenia deportácii cudzincov, ktorým bola zamietnutá žiadosť o azyl. Informuje správa agentúr DPA a AP. Zákon, ktorý predložila koaličná vláda premiéra Olafa Scholza, predpokladá predĺženie maximálnej doby zadržania pred vyhostením z desať na 28 dní a zároveň uľahčuje deportácie osôb, ktoré sú členmi zločineckej organizácie.

Úradom tiež povoľuje pobytové prehliadky so zámerom získať doklady cudzinca a zistiť tak totožnosť danej osoby. DPA vysvetľuje, že úrady budú môcť vstupovať aj do iných izieb v spoločných ubytovacích zariadeniach než len do izby deportovanej osoby. Zákon tiež ruší povinnosť úradov v určitých prípadoch vopred upozorniť na vyhostenie.

archívne video

Na Česko a Nemecko sa valia extrémne silné búrky: Vydané najvyššie výstrahy! Čo hrozí Slovensku? (Zdroj: Facebook / Český hydrometeorologický ústav)

Agentúra AP píše, že väčšine cudzincov, ktorým v Nemecku zamietnu žiadosť o azyl, budú môcť v krajine dočasne zostať z dôvodov, medzi ktoré môže patriť choroba, dieťa s trvalým pobytom či chýbajúce doklady totožnosti. Ubytovacie zariadenia pre migrantov a utečencov v Nemecku sa v posledných mesiacoch začali zapĺňať, keďže k viac ako miliónu Ukrajincov, ktorí prišli od začiatku ruskej invázie, pribudol značný počet žiadateľov o azyl, dodáva AP.

Návrh zákona bol stiahnutý z programu

Zatiaľ nie je jasné, aký vplyv budú mať nové pravidlá, ktoré majú zabrániť zlyhávaniu deportácií. K neúspešným vyhosteniam totiž v minulosti dochádzalo v Nemecku opakovane, pretože dotknuté osoby sa niekedy nepodarilo vypátrať. 

Návrh zákona bol stiahnutý z programu posledného zasadnutia parlamentu týždeň pred Vianocami, pretože koaličná strana Zelení požadovala úpravy. Ich výsledkom je, že osobám, ktorých sa vyhostenie týka, budú mať zabezpečeného právnika. Zákon, ktorý Bundestag nakoniec vo štvrtok schválil, tiež stanovuje prísnejšie opatrenia proti prevádzačom ľudí.

Viac o téme: AzylDeportáciaNemeckoNávrh zákonaBundestagCudzinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu