Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Takto sa oslavoval Silvester v Európe! V Berlíne však ľudia na seba hádzali pyrotechniku

Ohňostroje vybuchujú okolo Berlínskej televíznej veže počas osláv Nového roka v Berlíne Zobraziť galériu (4)
Ohňostroje vybuchujú okolo Berlínskej televíznej veže počas osláv Nového roka v Berlíne (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN/LONDÝN - Milióny ľudí oslavovali v uliciach európskych metropol príchod nového roka 2024. Búrlivé boli novoročné oslavy v nemeckom hlavnom meste Berlín, kde sa záchranné a bezpečnostné zložky aj tento rok stali terčom útokov pyrotechnikou. Ako podľa agentúry DPA oznámila polícia na sociálnej sieti X, približne 500 ľudí po sebe odpaľovalo pyrotechniku pri Neptúnovej fontáne. Pri zásahu polície začala skupina približne 200 ľudí odpaľovať pyrotechniku aj na jej príslušníkov. Bolo zatknutých cez 230 ľudí. Informovala tiež o smrti 18-ročného muža v západonemeckej Koblenzi, ktorého usmrtil výbuch zábavnej pyrotechniky. Vo Francúzsku strážcovia zákona počas novoročných osláv zadržali 211 ľudí. Minister vnútra Gérald Darmanin ale aj tak oslavy podľa agentúry AFP označil za celkovo pokojné.

V štvrti Lichtenrade zasahovala polícia voči veľkej skupine ľudí, ktorá odpaľovala pyrotechniku "na všetko, čo sa pohlo". V štvrti Neukölln policajti zadržali deväť ľudí pripravujúcich Molotovove koktaily. V štvrti Tempelhof skupina osôb strieľala plynovými zbraňami na autobus, zadržaných bolo šesť ľudí.

VIDEO

Silvestrovská atmosféra na Hviezdoslavovom námestí (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa bilancie zverejnenej 3.00 h bolo počas silvestrovskej noci v Berlíne zranených najmenej 15 policajtov a predbežne zadržaných okolo 300 osôb, mnohí za porušenie zákona o výbušninách.

Úrady nemeckej metropoly už v nedeľu neskoro večer informovali o stretoch sľuďmi s policajtmi, ktorých časť z nich ostreľovala pyrotechnikou. Tou niektorí útočili tiež na zdravotníkov a ďalších ľudí. Asi o 230 zadržaných a 15 zranených policajtov informovala policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. Nešťastie v Koblenzi sa odohralo, keď mladík zábavnú pyrotechniku zapaľoval. Aj napriek pokusom ho oživiť, sa ho nepodarilo zachrániť. Prečo muž prišiel o život, polícia vyšetruje.

Nový rok 2024
Zobraziť galériu (4)
Nový rok 2024  (Zdroj: TASR/AP/Lennart Preiss)

Najlepšia a najväčšia silvestrovská oslava

V centre Londýna odbili polnoc tradične údery zvona Big Ben. Nasledovala veľkolepá takmer 15-minútová šou, ktorej súčasťou bolo okrem ohňostrojov, laserov a svetiel aj 600 dronov, vykresľujúcich na oblohe rôzne obrazce — to všetko sprevádzané hudbou od interpretov ako Spice Girls, Beyoncé, Louis Armstrong, The Kinks a Dua Lipa.

Podľa starostu Sadiqa Khana išlo o "najlepšiu a najväčšiu" silvestrovskú oslavu, akú kedy Londýn zažil. Bola tiež poctou korunovácii nového kráľa Karola III., ako aj pripomienkou 75 rokov existencie Národnej zdravotnejslužby (NHS) a desiateho výročia legalizácie manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Nový rok 2024
Zobraziť galériu (4)
Nový rok 2024  (Zdroj: TASR/AP/Aaron Chown)

Viac ako milión ľudí v Paríži

Viac ako 800.000 ľudí prišlo podľa francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina privítať nový rok na bulvár Champs Élysées. Hlavnou témou sprievodného programu boli tohtoročné letné olympijské hry v Paríži. Vo Francúzsku sa podľa Darmanina menšie konflikty odohrali v Bordeaux a Nîmes, inak boli oslavy z veľkej časti pokojné. Vyzdvihol predovšetkým Paríž, kde podľa neho v uliciach oslavovalo viac ako milión ľudí.

Nový rok 2024
Zobraziť galériu (4)
Nový rok 2024  (Zdroj: TASR/AP/Aurelien Morissard)

Vo Francúzsku výtržníci v noci na pondelok podpálili menej áut než pred rokom. Menej bolo aj ľudí, ktorých zadržala polícia. O bilancii osláv príchodu roka 2024 v pondelok informoval minister vnútra Gérald Darmanin, píše správa agentúry AP.

Po celom Francúzsku zadržali 380 osôb, čo je pokles o desať percent oproti minulému roku. O desať percent sa znížil aj počet podpálených vozidiel, ktorých bolo tentoraz 745. Menšie zranenia utrpelo okolo 40 policajtov, o 40 percent menej ako vlani, dodal minister. Prísne opatrenia zaisťovalo celkovo 90.000 policajtov.

Francúzske bezpečnostné zložky chceli dokázať, že príchod nového roka sa môže zaobísť bez väčšej bezpečnostnej krízy. Pripravujú sa totiž na letné olympijské hry, ktoré sa začnú v Paríži 26. júla, približuje AP. V Paríži bol hlavným miestom osláv bulvár Champs-Élysées, kde Víťazný oblúk pred polnočným ohňostrojom osvetlili videoprojekcie zahŕňajúce aj päť olympijských kruhov. Podľa Darmanina tam prišiel viac ako milión ľudí.

Pokojnejšie ako v minulých rokoch boli novoročné oslavy v Česku

V centre Prahy boli posilnené bezpečnostné opatrenia a platil zákaz odpaľovania pyrotechniky, ktorý však ľudia nerešpektovali. V uliciach boli vzhľadom na nedávny útok strelca v budove Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity aj policajti so samopalmi.

Polícia zasahovala iba pri hromadnej bitke v podchode metra. Spočiatku dávala aj pokuty za nedovolené odpaľovanie pyrotechniky, s blížiacou sa polnocou však bolo odpálenej pyrotechniky toľko, že „vinníkov“ nebolo možné pokutovať všetkých. V súvislosti s oslavami zasahovali českí hasiči pri desiatkach pri desiatkach požiarov od pyrotechniky. Zasahovala tiež pri páde muža z vyšehradskej skaly.

V Banskobystrickom kraji zasahovali hasiči počas Silvestra 13-krát

Hasiči z Banskobystrického kraja zasahovali počas Silvestra až do rána nového roka do 7.00 h celkom 13-krát. Informovala Júlia Zeleňáková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Zeleňáková priblížila, že v siedmich prípadoch boli privolaní k požiarom a v ostatných išlo o technické udalosti. "Oproti minulému roku klesol počet požiarov o šesť prípadov, celkový počet všetkých výjazdov klesol o osem," doplnila hovorkyňa. Pri spomínaných udalostiach zasahovalo podľa Zeleňákovej v Banskobystrickom kraji 46 príslušníkov HaZZ. 

V Berlíne ošetrili 22 ľudí s vážnymi zraneniami

V nemocnici v nemeckom hlavnom meste Berlín ošetrili počas silvestrovských osláv takmer dve desiatky pacientov s vážnymi zraneniami spojenými s ohňostrojmi. V pondelok to uviedla samotná nemocnica. Informuje agentúry DPA.

Zdravotníci ošetrili približne 22 pacientov s vážnymi poraneniami očí, popáleninami a zraneniami na rukách a tvári. Nemocnica uviedla, že niektoré zranenia si vyžiadali amputácie končatín. Nemocnica zároveň dodala, že na Silvestra výrazne posilnila služby lekárov.

Aj v Košiciach boli vážne zranenia pyrotechnikou

Zdravotníci Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice mali rušnú silvestrovskú noc. Na oboch urgentných príjmoch riešili viaceré závažné poranenia spôsobené pyrotechnikou. Jeden pacient vo vážnom stave je hospitalizovaný na Oddelení anestéziológie a urgentného príjmu. Informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

"Dva závažné prípady poranení pyrotechnikou riešili lekári na urgentnom príjme na Rastislavovej ulici. V prvom prípade išlo o mladistvého, 17-ročný mladík mal následkom pyrotechniky poranené oko a otras mozgu, musel byť hospitalizovaný na Klinike úrazovej chirurgie, je mimo ohrozenia života," uviedla Krišková.

Vo vážnom stave priviezli o polnoci 22-ročného muža, ktorému pyrotechnika spôsobila poranenie hlavy a devastačné poranenie tvárovej časti. "Pacient je momentálne hospitalizovaný na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a je naďalej vo vážnom stave," skonštatovala Krišková.

Okrem týchto prípadov riešili zdravotníci aj viaceré úrazy spôsobené pádom, medzi nimi aj tri úrazy deti. Viaceré pády sa skončili zlomeninou. Celkovo museli byť počas silvestrovskej noci na ďalšiu liečbu prijatí na hospitalizáciu v UNLP štyria pacienti. Na traumatológii urgentného príjmu na Triede SNP ošetrili až 55 prípadov. Podľa Kriškovej sa nezastavili ani zdravotníci na urgentnom príjme na Triede SNP.

"Pred polnocou ošetrili traumatológovia 43 prípadov, rušno však mali aj po polnoci, kedy ošetrili ďalších 12 pacientov. Medzi nimi išlo napríklad o poranenie spôsobené petardou, popáleninu ruky, ale aj zranenia po napadnutí. Okrem toho ošetrili mnohé tržné rany, porezania, či zlomeniny nôh alebo členkov. V mnohých prípadoch silvestrovských úrazov či iných zdravotných komplikácií pritom zohrával úlohu alkohol," dodala Krišková.

V Holandsku rieši polícia viaceré prípady vandalizmu, podpaľačstva a útokov

V Holandsku poznačili oslavy príchodu nového roka v noci na pondelok na mnohých miestach výtržnosti. Polícia eviduje prípady vandalizmu, podpaľačstva a útokov na svojich príslušníkov, z ktorých desiatky utrpeli zranenia. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

V holandských mestách zadržali najmenej 200 osôb podozrivých z uvedených činov, uviedla v pondelok tlačová agentúra ANP s odvolaním sa na údaje poskytnuté políciou. Tieto výtržnosti boli "absolútne neprijateľné", uviedol celoštátny koordinátor policajných operácií počas silvestrovskej noci Peije de Meij. "Žiaľ, to je realita, v ktorej musíme vždy na prelome rokov pracovať."

Na viacerých miestach, okrem iného v Amsterdame, sa poriadková polícia stretla "s veľkými skupinami ľudí zamaskovaných kuklami, ktorí cielene vyhľadávali konfrontáciu s políciou". Niektorí výtržníci útočili pyrotechnikou na policajtov, no tiež ľudí, ktorí len chceli oslavovať. Cieľom útokov boli aj domy a vozidlá. Len v Rotterdame podpálili 110 áut a elektrických skútrov. Zóny zákazu používania pyrotechniky ľudia na mnohých miestach podľa médií ignorovali.

Viac o téme: PyrotechnikaNový rokPolícia útok Silvester
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu