Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MIMORIADNY ONLINE Putin označil útok na ruské mesto Belgorod za teroristický čin: V kyjevskej oblasti spozorovali drony!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Päť ľudí zahynulo pri pondelňajších nočných útokoch ruských síl na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny a ukrajinských útokoch na mesto Doneck. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 677

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 677 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:27 Na rôznych miestach sa graffiti Zalužnyi stalo na Ukrajine samozrejmosťou a nútilo vojakov pózovať vedľa nich a fotografovať. Člen našej komunity Rick Lewis z toho čerpal inšpiráciu pre svoju figúrku s názvom „Štyria hrdinovia“.

21:10 Ukrajina zostrelila deväť z 10 bezpilotných lietadiel Shahed a jednu raketu Kh-59 vypustenú Ruskom popoludní 1. januára, informovalo letectvo.

21:00 Nórske spoločnosti budú teraz môcť priamo predávať zbrane a obranné vybavenie ukrajinským orgánom na základe rozhodnutia z Osla, ktoré oznámilo nórske ministerstvo obrany 1. januára.

20:35 Prezident Volodymyr Zelenskyj a kanadský premiér Justin Trudeau sa dohodli na začatí bilaterálneho dialógu o bezpečnostných zárukách a diskutovali o príprave na nadchádzajúce stretnutie mierovej formuly v Davose.

20:03 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila ruskú riadenú strelu X-59 nad Dnepropetrovskou oblasťou, informovalo velenie východného letectva 1. januára. Raketu zostrelili o 17:44. miestny čas.

19:21 Ruské ostreľovanie dediny Pivdenne v Doneckej oblasti zabilo 1. januára jedného 65-ročného muža, informovala regionálna vojenská správa.

19:16 Úlomky zo zadržaných ruských bezpilotných lietadiel poškodili 1. januára v Kyjevskej oblasti štyri domy a štyri autá, informoval guvernér Ruslan Kravčenko. Padlo v dvoch okresoch oblasti. Neboli hlásené žiadne obete.

18:08 Najmenej dvaja civilisti zomreli na následky zranení po tom, ako ruský dron Shahed 1. januára zasiahol dvojposchodovú obytnú budovu v Sumskej oblasti, uviedla regionálna vojenská správa a regionálna polícia.

17:36 Stanislav Haider bol najatý, aby riešil inštitucionálne problémy ministerstva obrany práve v čase, keď Ukrajina vstúpila do doteraz najťažšieho obdobia vojny. Hovorili sme s ním o tom, ako to plánuje dosiahnuť.

17:12 Ruské sily 1. januára ostreľovali kupiansky okres Charkovskej oblasti delostrelectvom a raketami, pričom podľa Charkovskej regionálnej vojenskej správy a regionálnej prokuratúry zabili najmenej jedného civilistu.

16:58 Ruské sily ostreľovali 1. januára dedinu Veletenske neďaleko Chersonu, pričom podľa regionálnej vojenskej správy jednu ženu zabili a ďalšiu zranili, keď uviazli pod troskami.

16:42 Výbuchy hlásené v Kyjeve. Vojenská správa mesta Kyjeva uviedla, že protivzdušná obrana fungovala 1. januára v Kyjeve aj Kyjevskej oblasti.

16:16 Ruský prezident Vladimir Putin označil sobotňajšie ukrajinské ostreľovanie mesta Belgorodu za "teroristický čin", ktorý podľa neho nezostane nepotrestaný. Napriek mnohým svedectvám o opaku tiež vyhlásil, že Rusko neútočí na civilných obyvateľov, ale iba na vojenské ciele, napísala dnes stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

15:52 Kyjevská regionálna vojenská správa 1. januára uviedla, že v Kyjevskej oblasti boli spozorované drony a v regióne funguje protivzdušná obrana. Ukrajinské letectvo tiež hlásilo niekoľko skupín ruských bezpilotných lietadiel Shahed, ktoré sa od poludnia 1. januára pohybovali cez oblasť Sumy s južným a juhozápadným smerom.

15:26 Kremeľ varoval západné štáty, že má zoznam amerických, európskych a iných aktív, ktoré môže skonfiškovať, ak sa predstavitelia G7 rozhodnú skonfiškovať ruské devízové rezervy v objeme 300 miliárd USD (271,49 miliardy eur). Tie západné štáty po útoku Ruska na Ukrajinu predbežne zmrazili. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:16 Takmer na celom území Ukrajiny je vyhlásený letecký poplach.

14:51 Rusko zaútočilo na Ukrajinu 90 bezpilotnými lietadlami Shahed cez noc 1. januára a protivzdušná obrana ich zostrelila 87, informovalo letectvo. V Odeskej oblasti bol zabitý 15-ročný chlapec, traja ľudia boli hospitalizovaní so zraneniami a štyria boli ošetrení na mieste, informovala regionálna vojenská správa Odey.

14:10 Rusko zintenzívni údery na vojenské ciele na Ukrajine, vyhlásil v pondelok prezident Vladimir Putin. Reagoval na víkendový útok na ruské mesto Belgorod, informovala agentúra AFP.

13:45 Ruský prezident Vladimir Putin nespomenul Ukrajinu menovite ani „špeciálnu vojenskú operáciu“ vo svojom novoročnom príhovore.

12:45 Ukrajinské ozbrojené sily cez noc zničili 87 útočných bezpilotných lietadiel útočníkov, informuje generálny štáb Ukrajiny.

11:30 Rusko spustilo útok v meste Pokrovsk v Doneckej oblasti, pričom zranilo deväťročné dievča a 70-ročnú ženu, informoval krajský prokurátor.

10:35 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 1. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:00 Rusko počas silvestrovskej noci vyslalo na Ukrajinu rekordný počet 90 útočných dronov. Po celej krajine zostrelili 87 z nich, oznámila v pondelok ukrajinská armáda. Informovala o tom agentúra DPA.

9:10 Miestni predstavitelia v Odese 1. januára hlásili jedného mŕtveho a viacerých zranených po tom, čo Rusko na Nový rok zaútočilo bezpilotnými lietadlami na južné prístavné mesto.

8:20 V Kyjeve funguje protivzdušná obrana. Na oblohe nad Ukrajinou hlásia desiatky ruských dronov. Úrady vyzývajú, aby neignorovali letecké výstražné signály.

8:00 Ukrajinské deti, žijúce v SR, je potrebné učiť slovenský jazyk, dokážu veľmi posilniť negatívnu demografickú krivku. V rozhovore to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Tomáš Drucker (Hlas-SD) s tým, že ich vzdelávanie nemá negatívny vplyv na štátny rozpočet, keďže je hradené z európskych finančných prostriedkov.

7:00 Pápež vyzýva k modlitbe za „umučený ukrajinský ľud“. „Neprestávajme sa modliť za národy, ktoré trpia vojnami: za umučený ukrajinský ľud, za palestínsky a izraelský národ, za ľud Sudánu a za mnohých ďalších,“ povedal 31. decembra pápež František.

6:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu večer vo videopríhovore svojich krajanov, aby vytvárali svoj život v novom roku podľa vlastných predstáv a nestrácali zo zreteľa budúcnosť svojej domoviny. Informuje agentúra DPA.

6:00 Ukrajina sa v roku 2023 stala silnejšia, uviedol v nedeľu v novoročnom prejave  zverejnenom na X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V roku 2024 podľa neho Rusko pocíti ukrajinský hnev, jeho krajina bude mať k dispozícii viac ako milión na Ukrajine vyrobených dronov.

Ukrajina masívne ostreľovala Doneck

"O 02.00 h (polnoc SEČ) máme predbežne 13 zranených a štyroch mŕtvych," uviedol prostredníctvom aplikácie Telegram Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin. Ukrajina podľa neho masívne ostreľovala Doneck z "viacerých raketových systémov".

Podľa ukrajinských vzdušných síl Rusko zaútočilo v noci na pondelok na Ukrajinu desiatkami dronov Šáhid iránskej výroby. Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper v Telegrame informoval, že padajúce trosky zostreleného dronu zabili jednu osobu, niekoľko ďalších ľudí zranili a spôsobili viacero požiarov obytných budov v rôznych častiach Odesy.

V piatok ruské sily uskutočnili rozsiahly útok raketami a dronmi na viaceré ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, ktorý si podľa ukrajinských predstaviteľov vyžiadal najmenej 40 mŕtvych. Ukrajinská armáda uviedla, že išlo o najväčší vzdušný úder od začiatku vojny pred takmer dvoma rokmi, s výnimkou prvých dní neustáleho bombardovania.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zeleneskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu