Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Členské štáty eurozóny v budúcom roku znížia produkciu mincí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: freepik.com)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) povolila dvadsiatim krajinám, ktoré používajú spoločnú menu, vyrobiť euromince v celkovej hodnote 2,34 miliardy eur. Informuje správa agentúry DPA.

Medzi rokmi 2022 až 2023 produkcia mincí v nominálnom vyjadrení výrazne vzrástla približne z 1,8 miliardy eur na 2,6 miliardy eur. Prispelo k tomu najmä Chorvátsko, ktoré sa do menovej únie začlenilo k 1. januáru 2023. V predchádzajúcich dvoch rokoch sa hodnota vydaných nových mincí pohybovala okolo dvoch miliárd eur. 

archívne video

Europoslankyňa Monika Beňová vyčistila žalúdok kolegom v Štrasburgu (Zdroj: Facebook/Monika Beňová)

Z produkcie plánovanej na nadchádzajúci rok sú mince v hodnote približne 1,87 miliardy eur určené na každodenné použitie. V ponuke sú aj zberateľské mince v celkovej hodnote 468 miliónov eur.  Najviac mincí plánuje opäť vyrobiť Nemecko. Ich objem v najväčšej európskej ekonomike predstavuje 591 miliónov eur, z čoho tvoria 172 miliónov eur zberateľské mince.

Na druhom mieste je Francúzsko

Na druhom mieste je Francúzsko s celkovým objemom 394 miliónov eur, za ktorým nasleduje Španielsko, na ktoré pripadnú mince v hodnote 320,5 milióna eur. ECB každoročne stanovuje hornú hranicu celkového objemu vydaných mincí na základe dopytu, ktorý hlásia členské štáty eurozóny. Krajiny majú potom oprávnenie raziť mince v rámci daného limitu.

Viac o téme: MinceEurominceProdukciaEurozónaEurópska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu