Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Francúzska štátna mincovňa bude musieť roztaviť 27 miliónov chybných euromincí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska mincovňa La Monnaie de Paris bude pravdepodobne musieť roztaviť 27 miliónov predčasne vyrobených mincí v hodnote 10, 20 a 50 centov. Mince s novým francúzskym dizajnom sa mali dostať do obehu od januára tohto roku, informoval v piatok (12. 1.) denník Les Echos s odvolaním sa na informácie z podniku. Informuje správa agentúry DPA.

Francúzske úrady síce dali novému dali dizajnu zelenú, chýbalo však potrebné schválenie zo strany Európskej komisie (EK). S výrobou mincí sa začalo v predstihu, aby ich bolo možné predstaviť počas návštevy ministra financií Bruna Le Maireho, ktorý mal mincovňu navštíviť začiatkom decembra.

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

Štyri dni po začatí výroby mincí Brusel návrh zamietol. Námietkou bolo, že hviezdy európskej vlajky nie sú na minciach dostatočne jasne rozpoznateľné. Minister potom zrušil návštevu a štátna mincovňa následne rýchlo predložila Únii nový návrh. Ten bol schválený koncom decembra, čo podľa zdrojov blízkych mincovni znamená, že výroba správnych mincí v súčasnosti stále prebieha. Nevhodné mince by sa teraz mali recyklovať a finančná škoda by mohla dosiahnuť 700.000 až 1,2 milióna eur.

Viac o téme: EurominceFrancúzskoŠtátna mincovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu