Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké zmeny pre dovolenkárov: Chorvátsko prijalo nový zákon o cestovnom ruchu! Doplatia naň aj Slováci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - V Chorvátsku sa začiatkom nového roka vstúpil do platnosti nový zákon o cestovnom ruchu, ktorý dáva samosprávam rozsiahle právomoci v regulácii turizmu, vrátane možnosti obmedzovať ponuku ubytovacích kapacít. Jeho deklarovaným cieľom je zabrániť preľudneniu turisticky vyťažených lokalít, informoval denník Večernji list.

"Zákon o cestovnom ruchu je veľmi dôležitý, pretože umožňuje, aby sme náš turizmus začali riadiť, a to premyslene a k prospechu všetkých od miestneho obyvateľstva po turistov," uviedla ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová. Podľa nej norma dáva úradom všetky potrebné nástroje na to, aby turizmus rozvíjali smerom k udržateľnosti.

archívne video

Dubrovník žiada turistov: Rešpektujte naše mesto (Zdroj: Dubrovnik Tourist Board)

Zákon má podľa chorvátskej vlády ukončiť takzvanú apartmánizáciu - fenomén krátkodobého prenajímania súkromných objektov, ktoré v Chorvátsku zažíva boom v posledných rokoch a ktoré podľa expertov v rade obcí násobilo problémy spojené s turizmom. Prílišná ponuka ubytovacích kapacít vytvárala tlak na infraštruktúru aj davy ľudí, na ktoré sa sťažujú ako miestni, tak aj samotní turisti. Chorvátsko teraz eviduje v režime "zimmer frei" asi polovicu z celkového počtu 1,2 milióna lôžok, pripomenul Večernji list.

Zákon dáva samosprávam - župám, mestám i obciam - možnosť obmedziť množstvo nových ubytovacích kapacít, reštaurácií či barov. Nebudú tak však môcť robiť prostredníctvom zatvárania apartmánov a podnikov, ktoré sú už teraz v prevádzke. Miestne úrady budú môcť tiež obmedzovať či inak regulovať počty organizovaných návštev miest a ďalších lokalít.

Proti zákonu bola opozícia

Proti zákonu sa stavala opozícia s tvrdením, že chorvátske samosprávy nemajú v súčasnosti kapacitu zvládnuť tieto úlohy. Brnjacová to odmietla s tým, že úradom budú poskytovať odbornú pomoc jednotlivé turistické združenia. Zdôraznila, že neudeľovanie povolení sa bude môcť diať výlučne na základe plánu riadenia cestovného ruchu, ktorý budú samosprávy musieť schvaľovať.

Chorvátsko v minulom roku navštívilo vyše 20 miliónov turistov, ktorí tu celkovo strávili zhruba 107 miliónov nocí. V prípade príchodov je to o deväť percent a v prípade prenocovania o tri percentá viac ako v roku 2022, uviedla dnes stanica N1. Chorvátsko je dlhodobo obľúbenou destináciou tiež pre českých turistov, mnoho Čechov tu vlastní tiež nehnuteľnosti.

Viac o téme: Cestovný ruchPrijatie zákonaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu