Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Grécko si chce v roku 2024 požičať na dlhopisových trhoch 10 miliárd eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getteimyges.com)

ATÉNY - Grécko si v budúcom roku plánuje požičať na dlhopisových trhoch 10 miliárd eur. Uviedla to v závere minulého týždňa grécka agentúra na riadenie dlhu PDMA. Informovala o tom agentúra Reuters.

PDMA okrem toho oznámila, že v rámci stratégie na rok 2024 plánuje predčasne splatiť ďalšiu časť z prvého záchranného balíka eurozóny, čím potvrdila správu agentúry Reuters z novembra. Prvých 5,3 miliardy eur z tohto balíka splatili Atény predčasne 15. decembra. Agentúra zároveň dodala, že v budúcom roku by mohla emitovať prvý zelený dlhopis. Pôvodne ho chcela vydať už v tomto roku.

Grécka ekonomika sa stále zotavuje z finančnej krízy

Grécka ekonomika sa postupne zotavuje z 10 rokov trvajúcej finančnej krízy a troch záchranných balíkov v celkovom objeme viac než 260 miliárd eur. Zo záchranného programu vystúpila krajina v auguste 2018 a vlani predčasne splatila dlh Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Urobila tak dva roky pred termínom splatnosti.

V polovici októbra získalo Grécko po 13 rokoch späť investičný rating, a to od agentúry Standard & Poor's (S&P). Začiatkom decembra rovnaký krok urobila aj agentúra Fitch. V neinvestičnom pásme tak zotrváva rating Grécka už iba v prípade ratingovej agentúry Moody's. Očakáva sa, že ekonomika Grécka vzrastie tento rok o 2,4 % a na budúci rok by sa tempo rastu malo zrýchliť na 2,9 %. Výraznú podporu ekonomike by mali poskytnúť príjmy z cestovného ruchu.

Viac o téme: PôžičkaDlhopisyGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu