Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

MIMORIADNY ONLINE Izrael pokračuje v náletoch na Pásmo Gazy, bombardovaniu čelí mesto Džabálija

Bombardovanie Gazy Zobraziť galériu (2)
Bombardovanie Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

NEW YORK - Detský fond OSN (UNICEF) varoval, že najmenej 10-tisíc deťom vo veku do piatich rokov v Pásme Gazy v najbližších týždňoch hrozí podvýživa, ktorá by ich mohla ohroziť na živote. Uviedol to server BBC News, podľa ktorého UNICEF situáciu v úzkom pobrežnom pásme, kde žije okolo 2,3 milióna Palestínčanov, považuje za katastrofálnu.

Naživo z Gazy

Izraelský vojak zneškodňuje kamerový systém Hamasu

Izraelský vojak zneškodňuje kamerový systém Hamasu (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

19:50 Päť izraelských vojakov prišlo od piatku o život v bojoch v Pásme Gazy, oznámila dnes izraelská armáda. Počet vojakov zabitých v pozemnej ofenzíve proti palestínskemu hnutiu Hamás tým stúpol na 144, uviedol na svojom webe denník The Times of Israel.

19:00 Izraelská armáda v sobotu oznámila, že v Pásme Gazy zabila vysokopostaveného predstaviteľa palestínskeho hnutia Hamas zodpovedného za zásobovanie zbraňami. TASR prevzala správu z agentúry DPA. Hassan al-Atraš zahynul pri piatkovom cielenom vzdušnom údere v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, napísali izraelské vzdušné sily v príspevku na sociálnej sieti. Priblížili, že al-Atraš organizoval výrobu a distribúciu zbraní v Gaze a tiež ich pašovanie zo zahraničia.

18:00 Izraelské vojenské údery v Pásme Gazy si od 7. októbra medzi Palestínčanmi vyžiadali už 20.258 mŕtvych a 53.688 zranených, oznámilo dnes podľa agentúry Reuters ministerstvo zdravotníctva v Gaze riadené palestínskym hnutím Hamas. Za posledných 24 hodín podľa ministerstva pribudlo 201 mŕtvych a 368 zranených.

17:40 Zamestnanec Rozvojového programu OSN (UNDP) a desiatky členov jeho rodiny prišli v piatok o život pri izraelskom nálete neďaleko palestínskeho mesta Gaza. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie administrátora UNDP Achima Steinera. Zabitým pracovníkom UNDP je Issám Mughrabí. Pri nálete zahynula aj jeho manželka a päť detí vo veku 13 - 32 rokov. Celkovo zomrelo viac ako 70 členov jeho širšej rodiny, tvrdí UNDP, s ktorým Mughrabí spolupracoval takmer 30 rokov.

16:00 Dav propalestínskych demonštrantov sa v sobotu zišiel v Londýne na ulici Oxford Street a vyzýval ľudí na vianočných nákupoch, aby bojkotovali značky spojené s Izraelom. Informovali o tom agentúry PA Media a DPA.

15:00 Izraelské sily za uplynulý týždeň zadržali v Pásme Gazy vyše 200 bojovníkov palestínskeho hnutia Hamas a ďalších palestínskych radikálov, uviedol podľa denníka The Times of Israel hovorca izraelskej armády a bezpečnostnej služby Šin Bet. Od začiatku vojenských operácií v Pásme Gazy potom podľa neho izraelské zložky prepravili do Izraela na výsluch vyše 700 predpokladaných členov Hamasu.

14:00 Piatkový nálet izraelských síl zabil v palestínskom Pásme Gazy 76 členov jednej širokej rodiny, uviedli dnes predstavitelia záchranných zložiek. Piatkový úder na jednu z budov v meste Gaza bol jedným z najkrvavejších od začiatku súčasnej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, povedal podľa agentúry AP hovorca oddelenia civilnej obrany v Pásme Gazy Mahmúd Bassal.

10:22 Izrael v noci na dnešok pokračoval v náletoch na palestínske Pásmo Gazy. Armáda v piatok večer informovala o zabití niekoľkých teroristov, ako nazýva svojich protivníkov z palestínskeho hnutia Hamas. Hnutie v Pásme Gazy vládne a jeho minister zdravotníctva dnes ráno podľa agentúry AFP oznámil, že nočný nálet na utečenecký tábor Nuseirat v centrálnej časti Gazy zabil najmenej 18 ľudí. Izraelská armáda podľa neho pokračuje aj s delostreleckými útokmi na mesto Džabálija v severnej a Dajr Balah v strednej časti pásma.

9:32 Generálny tajomník OSN António Guterres vzdal v sobotu hold obetiam z radov personálu OSN, ktoré prišli o život počas prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra DPA.

9:05 Izrael presadzuje ofenzívu v pásme Gazy, pričom úrady Hamasu hlásia ťažké ostreľovanie v niekoľkých mestách niekoľko hodín po tom, čo svetové mocnosti požiadali o povolenie ďalšej pomoci na obliehané palestínske územie.

6:36 Video z tunela Hamasu pod nemocnicou v Gaze.

V pásme Gazy zomrel v zajatí 73-ročný izraelsko-americký rukojemník

Izraelčan Gadi Haggai, 73-ročný obyvateľ kibucu Nir Oz, ktorý mal tiež americké občianstvo a počas útoku palestínskych radikálov 7. októbra bol unesený do Pásma Gazy, je po smrti. S odvolaním sa na oznámenie kibucu o tom informoval spravodajský web The Times of Israel.

Zástupcovia kibucu bez uvedenia zdroja tejto informácie uviedli, že Haggaiovo telo zostáva v rukách "teroristov z Gazy". Jeho žena Judith, ktorá má podľa CNN aj dvojité občianstvo, je stále v zajatí a predpokladá sa, že bola počas útokov zranená.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že mu správa o úmrtí Haggaiho "zlomila srdce". Dúfa, že sa aspoň jeho manželka vráti v poriadku. Vo chvíli, keď bola ich obec prepadnutá, boli obaja manželia na prechádzke po okolí. Podľa organizácie na pomoc rodinám rukojemníkov a nezvestných (Hostages and Missing Families Forum) stihla Judith pred únosom telefonicky oznámiť priateľom, že boli obaja postrelení a že Gadi je vážne zranený.

Ozbrojenci palestínskeho hnutia Hamas a ďalších islamistických skupín pri útokoch 7. októbra odvliekli do Pásma Gazy z obcí v izraelskom pohraničí okolo 240 ľudí. Cez stovku rukojemníkov, predovšetkým žien a detí, Hamas prepustil počas týždenného prímeria na konci novembra, väčšinou výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných v Izraeli. Podľa predchádzajúceho vyjadrenia Izraela zostáva v Pásme Gazy 132 rukojemníkov, z ktorých 20 je pravdepodobne po smrti.

Iránska špionážna loď pomáha Húsiom útočiť na lode v Červenom mori

Iherské polovojenské sily poskytujú jemenským šiitskym povstalcom aktuálne spravodajské informácie, aby mohli páchať raketové a dronové útoky na lode plávajúce v Červenom mori, napísal spravodajský denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné zdroje. Biely dom neskôr vyjadril presvedčenie, že Irán bol "hlboko zapojený" do plánovania útokov na obchodné plavidlá v Červenom mori a že jeho spravodajské informácie boli v tomto ohľade pre jemenských povstalcov kľúčové.

Spravodajské informácie o polohe lodí sú podľa západných a blízkovýchodných zdrojov WSJ zhromažďované iránskym plavidlom v Červenom mori a následne odovzdávané Húsíom, čo tejto Iránom podporovanej povstaleckej skupine umožňuje útočiť na lode, ktoré majú vypnuté transpondéry.

"Húsiovia nemajú radarovú technológiu, ktorá by im umožnila zasiahnuť lode," uviedol nemenovaný západný bezpečnostný predstaviteľ. "Potrebujú iránsku pomoc. Bez nej by rakety jednoducho spadli do vody," dodal.

Biely dom tiež uviedol, že Irán bol zapojený do plánovania útokov na obchodné plavidlá. "Nemáme dôvod sa domnievať, že sa Irán snaží odradiť Húsia od tohto bezohľadného správania," uviedla vo vyhlásení bezpečnosťou hovorkyňa Adrienne Watsonová.

Iránske plavidlo, ktoré tieto spravodajské informácie zhromažďuje, podľa západných predstaviteľov citovaných WSJ nahradilo iránsku špionážnu loď, ktorá bola zasiahnutá pri útoku v roku 2021, ktorý je pripisovaný Izraelu. "Irán im dáva zbrane a Irán by to mohol zastaviť," uviedol vysoko postavený izraelský predstaviteľ. "Musíme pracovať na tom, aby sme na Irán vyvíjali tlak, aby prestal," dodal. Iránska misia pri OSN na žiadosť WSJ o komentár nereagovala.

Hovorca Húsíov uviedol, že skupina nepotrebuje pri svojich útokoch spoliehať na iránsku pomoc. "Je zvláštne prisudzovať všetko Iránu, ako by to bola najsilnejšia svetová mocnosť," uviedol hovorca. "Máme spravodajské zariadenia, ktoré sa za roky agresie proti nám osvedčili," dodal.

Húsiovia, ktorí kontrolujú rozsiahle časti Jemenu vrátane hlavného mesta a veľkú časť pobrežia Červeného mora, v posledných dňoch opakovane útočia na obchodné lode v oblasti úžiny Báb al-Mandab, údajne v rámci kampane na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy. Začiatkom tohto týždňa Pentagon predstavil plány na vytvorenie medzinárodnej námornej operácie na ochranu obchodných plavidiel v Červenom mori. Súhlas už podľa amerického ministerstva obrany vyjadrilo vyše 20 krajín.

Mnoho najväčších svetových lodných spoločností a producentov ropy medzitým začalo odkláňať plavidlá z regiónu. Náhradné trasy, napríklad cez mys Dobrej nádeje, ale plavbu výrazne predlžujú a zdražujú.

Viac o téme: IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu