Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Pražský masaker na univerzite: Mŕtvych je veľa, polícia verejnosti ukázala tvár vraha Davida (†24)!

Polícia už zverejnila, kto strieľal v osudný štvrtok. Zobraziť galériu (28)
Polícia už zverejnila, kto strieľal v osudný štvrtok. (Zdroj: X.com/Jakub Sláma, John Spectator, Jacom Weizman, Databáza Českej polície)

PRAHA - Deň, na ktorý Praha len tak ľahko nezabudne a opäť sa zapíše čiernou farbou do kroniky smutných udalosti mesta. V centre sa totiž vo štvrtok popoludní odohral strelecký masaker. Na mieste zasahuje polícia a prítomné sú už snáď všetky zložky integrovaného záchranného systému. Okolie je uzavreté a jeho opätovné otvorenie je v nedohľadne. V týchto chvíľach sa už vie aj predbežný počet obetí a zranených a štátne orgány taktiež ozrejmili, kto bol vlastne strelec. Ten sa mal podľa najnovších informácií zastreliť sám.

archívne video

V bratislavskom Ružinove sa malo strieľať, na mieste je polícia (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


  • Prahou vo štvrtok otriasol masaker v podobe streľby v centre hlavného mesta
  • celé Česko smúti, pričom o život prišlo 14 ľudí plus samotný strelec a zranených bolo viac ako 20
  • polícia krátko po piatej hodine večer už zverejnila aj identitu strelca, ktorým mal byť len 24-ročný David Kozák, pričom študoval na univerzite
  • českému národu a pozostalým vyjadrujú úprimnú sústrasť aj naše politické špičky, vrátane premiéra a prezidentky
  • náš rezort diplomacie zatiaľ nemá informácie o tom, že by medzi zranenými alebo obeťami streľby boli slovenskí občania

Aktualizácia 22.12. - 11:05

Český minister vnútra Vít Rakušan potvrdil, že obetí je celkom 14. Pätnástym mrtvým celého incidentu je samotný strelec. Medzi mrtvými nie je žiadny cudzí štátny príslušník. Verzia, že ide o rovnakého vraha, ako z Klánovického lesa, je v túto chvíľu maximálne pravdepodobná. Výsledný počet obetí prezentovalo policajné vedenie na tlačovej konferencii predpoludním.

AKTUÁLNE Pražský masaker na
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Facebook/ČT24)

Aktualizácia 22:16

Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril sústrasť rodinám obetí masovej streľby na Univerzite Karlovej v Prahe. Rovnako reagovali aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a najvyšší predstavitelia Slovinska vrátane prezidentky Nataše Pircovej Musarovej.

"Vyjadrujem sústrasť prezidentovi Českej republiky a rodinám a príbuzným obetí streľby na Univerzite Karlovej v Prahe. Želám skoré uzdravenie zraneným," napísal Duda vo štvrtok večer na sociálnej sieti X. "Poliaci zdieľajú bolesť všetkých, ktorí trpia touto strašnou tragédiou," dodal.

Rakúsky prezident uviedol, že je hlboko šokovaný štvrtkovým útokom v Prahe, ktorý označil za krutý. "V týchto bolestivých hodinách sme v myšlienkach s ľuďmi v Českej republike, s rodinami a priateľmi obetí," napísal Van der Bellen.

Najvyšší slovinskí predstavitelia tiež po streľbe vyjadrili sústrasť Českej republike. "Sme zhrození správou o streľbe v Prahe. Smútime nad stratou toľkých nevinných ľudí. Vianoce by mali byť obdobím pokoja a pokojných stretnutí, a nie obdobím hlbokého smútku," napísala na sieti X slovinská prezidentka Pircová Musarová a kondolovala českému prezidentovi Petrovi Pavlovi.

Aktualizácia 21:28

Polícia v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) našla "obrovský arzenál" zbraní a streliva, bez jej rýchleho zásahu by obetí bolo násobne viac. Na ďalšom mimoriadnom brífingu to vo štvrtok uviedol český policajný prezident Martin Vondrášek. Upresnil, že obetí bolo 14, zranených osôb je 25.

AKTUÁLNE Pražský masaker na
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

"Osobne som mohol vidieť obrovský arzenál zbraní a streliva priamo v budove FF UK. Som presvedčený, že nebyť rýchleho zákroku polície ČR – ktorá bola na mieste v jednotkách minút a zásahová jednotka do 12 minút, vstup do objektu bol veľmi rýchly vrátane postupu od spodných poschodí až na strechu budovy – tak by obetí vnútri objektu bolo násobne viac," povedal Vondrášek.

AKTUÁLNE Pražský masaker na
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Keď útočník strieľal z rímsy, polícia podľa neho streľbu opätovala. Dodal, že v tejto chvíli prebieha obhliadka miesta činu a identifikácia obetí. Minister vnútra Vít Rakušan doplnil, že len čo budú mať informácie o totožnosti obetí a boli by medzi nimi nejakí cudzinci, budú informovať zastupiteľské úrady daných krajín. 

Aktualizácia 21:00

Biely dom odsúdil vo štvrtok "nezmyselnú" streľbu na Univerzite Karlovej v Prahe a uviedol, že Spojené štáty sú pripravené pomôcť."Prezident (Joe Biden) a prvá dáma (Jill Bidenová) sa modlia za rodiny, ktoré prišli o svojich milovaných, a za každého, koho postihol tento nezmyslený násilný čin," povedala novinárom tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jeanová-Pierrová.

K svetovým politikom, ktorí kondolovali Českej republike, sa pridal aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Na sociálnej sieti X zverejnil príspevok vo francúzštine a neskôr aj v češtine. "Hlboko ma zasiahla informácia, že sa Univerzita Karlova v Prahe stala terčom vražednej streľby. Vyjadrujem svoju solidaritu s obeťami, zranenými a ich blízkymi, ako aj s českými obyvateľmi a úradmi," napísal Macron.

 Aktualizácia 20:07

Predseda KDH Milan Majerský vyjadril občanom Českej republiky blízkosť i spolucítenie. "Vražda je vždy otrasný čin, ale vražda mladých ľudí je niečo naozaj nepochopiteľné. Dnešný čin útočníka v Prahe ma šokoval a vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám pozostalých, ktorí budú prežívať najťažšie Vianoce v živote namiesto toho, aby boli doma spolu so svojimi rodinami a najdrahšími," uviedol.

Aktualizácia 20:05

Na tragédiu reagoval aj poslanec Národnej rady SR Roman Mikulec z hnutia Slovensko. "Akékoľvek útoky a násilie proti nevinným ľuďom je neprijateľné. O to viac, ak sa deje na akademickej pôde," skonštatoval na sociálnej sieti.

Aktualizácia 20:00

Z tragickej udalosti na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) som znechutený a cítim hlboký smútok. V mimoriadnom prejave to povedal český premiér Petr Fiala. Zodpovedné rezorty robia podľa neho všetko, aby poskytli pomoc zraneným aj rodinám obetí, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (28)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Dejong)

"Celkom zbytočne vyhaslo mnoho životov prevažne mladých ľudí. Mnoho z nich je zranených, niektorí bohužiaľ veľmi vážne. Pre tento hrozný čin neexistuje žiadne ospravedlnenie. Rovnako ako mnohí z vás cítim hlboký smútok a znechutenie," povedal Fiala.

Aktualizácia 19:54

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) poslal vo štvrtok v súvislosti s tragickou streľbou na univerzite v Prahe českému šéfovi diplomacie Janovi Lipavskému sústrastný telegram.

Aktualizácia 19:10 

Polícia podľa Vondráška obdržala vo štvrtok o 12.20 h oznámenie o tom, že z obce Hostouň odišiel do Prahy 24-ročný muž, ktorý si chcel vziať život. O 20 minút neskôr dostala správu, že v rovnakej obci našli mŕtveho muža. Zistili, že išlo o páchateľovho otca. Polícia potom podľa Vondráška ľahko zistila, že strelec bol študentom FF UK v Prahe a tiež, že mal mať vo štvrtok prednášku v budove na Celetnej ulici. Túto budovu preto evakuovala a po mladíkovi pátrala, v budove však nebol.

AKTUÁLNE Pražský masaker na
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Krátko pred 15.00 h polícia dostala prvé informácie o streľbe z hlavnej budovy FF UK, ktorá sa nachádza na Palachovom námestí. Prvé hliadky boli podľa policajného prezidenta na mieste v jednotkách minút, zásahová jednotka dorazila do 12 minút. O 15.20 h prišla informácia, že na ochodze budovy je bezvládne telo strelca. Vondrášek nespresnil, či ho zabila polícia alebo spáchal samovraždu, ale ako pravdepodobnejšie označil druhú možnosť, pretože utrpel "devastujúce zranenia". Tie tiež zabránili tomu, aby ho mohli ihneď identifikovať.

Aktualizácia 19:04 

V Prahe prišlo vo štvrtok o život najmenej 15 ľudí a minimálne 24 je zranených. Počet mŕtvych vo štvrtok korigoval český policajný prezident Martin Vondrášek. Strelec bol podľa jeho slov študentom školy, najskôr zastrelil svojho otca, potom odišiel do Prahy. Skutok bol podľa Vondráška premyslený, študent sa zrejme inšpiroval činom v zahraničí.

AKTUÁLNE Pražský masaker na
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

Aktualizácia 19:01 

Slovenská polícia aktuálne nedisponuje žiadnymi informáciami, že by útok v Prahe mohol akokoľvek súvisieť aj so Slovenskou republikou. Napriek tomu verejnosť uisťuje, že Policajný zbor situáciu nepodceňuje a aktívne komunikuje s českými kolegami. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. "Rodinám a pozostalým obetí vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Myslíme zároveň na našich českých kolegov a všetkých zranených," uviedla policajná hovorkyňa.

Aktualizácia 18:52

Strelen bol podľa zistení legálnym držiteľom niekoľkých strelných zbraní. Ozrejmil to na brífingu policajný prezident Martin Vondrášek. Nič nenasvedčovala tomu, žeby mal strelec nejaké problémy. Muž na mieste spáchal samovraždu, polícia proti nemu taktiež použila zbraň.

Aktualizácia 18:40

Strelec, ktorý vyčíňal dnes na vysokej škole sa mal zastreliť po krvavej streľbe sám. Polícia aktuálne potvrdila minimálne 15 mŕtvych.

Aktualizácia 18:24

K streľbe na vysokej škole sa vyjadril aj Róbert Kaliňák. "Streľba na Filozofickej fakulte UK v Prahe je príšerná tragédia. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám a blízkym pozostalých tohto otrasného činu. Musíme spraviť všetko pre to, aby sa podobné tragédie u nás ani v iných štátoch neopakovali. Bratia Česi, ak vám vieme akokoľvek pomôcť, sme tu pre vás," napísal na sociálnej sieti.

AKTUÁLNE Pražský masaker na
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Facebook/Robert Kaliňák)

Aktualizácia 17:59

Aj francúzskymi médiami už prelietavajú strašidelné obrázky strelca zo strechy spomínanej školy, odkiaľ sa mstil na nevinných študentoch.

Viac o téme: StreľbaPolícia PrahaŠkolaDavid Kozák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu