Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kamenický sa vyjadril ku refinancovaným hypotékam a cenovej regulácii potravín

Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (3)
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pri snahe o pomoc so zvýšenými splátkami hypoték v prípade ich refinancovania v inej banke vzniká viacero problémov. Upozornil na to po stredajšom rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) s tým, že jeho rezort túto možnosť preveroval. Platný zákon v takomto prípade s pomocou štátu nepočíta.

"Po prvé, je to účel. Mení sa účel toho úveru, lebo prvotný úver bol na danú nehnuteľnosť a pri refinancovaní už sa ten účel mení len na zmenu financovania tohto úveru. Ďalšia vec, menia sa parametre tých úverov. Akonáhle prejdete z jednej banky do druhej, tak sa vám zmení výška úveru, zmení sa vám možno doba fixácie, dĺžka celkového úveru, zmenia sa rôzne iné parametre. Toto je obrovský problém na to, aby sa to dalo vôbec nastaviť," vysvetlil Kamenický.

archívne video

Tlačová konferencia s ministrom financií Ladislavom Kamenickým a prezidentom finančnej správy Jozefom Kissom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tretím problémom sú podľa neho pravidlá ochrany osobných údajov GDPR. "Je potrebné, aby dve banky medzi sebou komunikovali o osobných údajoch daného klienta, nakoľko prechádza z jednej banky do druhej, a s týmto majú samotné banky problémy," doplnil minister financií.

Nastavená pomoc štátu je podľa neho pre ľudí výhodná aj bez toho, aby prechádzali do inej banky. Napríklad pri úvere vo výške 93.000 eur môže jeho splátka pri raste úroku z 1 na 5 % vzrásť z 300 na 500 eur. Štát z navýšenia splátky vykryje tri štvrtiny, čiže 150 eur. "Klient si bude musieť vybrať, či chce tú štátnu pomoc alebo chce preskočiť do inej banky, kde získa 0,2 - 0,3 %. Myslím, že to je oveľa menej výhodné ako to, čo ponúka samotný štát," zdôraznil Kamenický.

Straty konkurenčného boja medzi bankami v oblasti hypoték sa neobáva. Avizoval, že ministerstvo financií bude monitorovať kroky bánk napríklad v čase, keď začne Európska centrálna banka (ECB) znižovať svoje sadzby a či to premietnu do svojich úrokov. "Budeme veľmi pozorne sledovať, čo budú robiť banky. My samozrejme nechceme pomáhať klientom s tým, že banky im potom zoberú tú pomoc, ktorú im dá štát," vyhlásil minister. Ak zistia nejaký problém, môžu osloviť aj Národnú banku Slovenska (NBS), ktorá vykonáva dohľad nad komerčnými bankami.

Kamenický sa vyjadril ku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Z analýzy zatiaľ nevyplynula potreba cenovej regulácie potravín

Z cenovej analýzy zatiaľ nevyplynula potreba cenovej regulácie potravín. Uviedol to po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). "Z cenovej analýzy, ktorú robilo ministerstvo financií, nám zatiaľ nevyplynula nejaká taká anomália, že by sme museli pristúpiť k cenovej regulácii. Veľa očakávame od toho, keď budeme sledovať cenový vývoj potravín, že obchodné reťazce si budú dávať veľký pozor na to, aby nás k zavedeniu cenovej regulácie neprinútili," spresnil. 

"Dohodli sme sa, že budeme sledovať tie druhy potravín, ktoré na Slovensku ľudia najviac kupujú. A hlavne tie nízkopríjmové skupiny," dodal Kamenický. Sledovať sa podľa neho na začiatku bude približne 24 druhov potravín a následne aj ceny pohonných látok.

Dlhmi nemocníc sa má zaoberať pracovná skupina

Dlhmi štátnych nemocníc sa má zaoberať pracovná skupina. Uviedol to minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) po stredajšom rokovaní vlády. Poukázal pritom na to, že ide o dlhodobý problém zdravotníctva. "Dohodli sme sa, že ministerstvá zdravotníctva, financií a spravodlivosti urobia pracovnú skupinu a na základe nej budeme predkladať predsedovi vlády nejaké riešenia tejto situácie," skonštatoval.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko podľa slov ministra dospelo do štádia, keď sa bude musieť komplexnejšie riešiť problematika financovania zdravotníctva. "Musíme nájsť komplexné riešenie v rámci zdravotníctva, ako napríklad skracovať splatnosti jednotlivých dodávok a znižovať celkové náklady zdravotníctva," uzavrel.Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) na otázky, ako chce riešiť finančnú situáciu štátnych nemocníc, ktoré tvoria najväčšiu časť dlhu v zdravotníctve, doteraz neodpovedala. Cez víkend však na sociálnej sieti avizovala, že je pripravená riešiť ich zadlženosť a má riešenie, ktoré chce presadiť.

Viac o téme: PomocCenyPotravinyRokovanie RefinancovanieLadislav Kamenický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu