Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Americké bombardéry B-1B cvičili spoločne s lietadlami Južnej Kórey a Japonska

Bombardéry B-1B a stíhačky F-16,  F-15K,  F-2 Zobraziť galériu (2)
Bombardéry B-1B a stíhačky F-16, F-15K, F-2 (Zdroj: SITA/South Korea Defense Ministry via AP)

SOUL – Diaľkové bombardéry Spojených štátov sa v stredu zúčastnili na spoločnom vojenskom cvičení s Južnou Kóreou a Japonskom. Odohralo sa iba niekoľko dní po prvom severokórejskom teste medzikontinentálnej balistickej rakety za uplynulých päť mesiacov. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Trojstranné cvičenie pri juhokórejskom ostrove Čedžu malo posilniť schopnosť krajín spoločne odpovedať na nukleárne hrozby zo strany Severnej Kórey (KĽDR), uviedol juhokórejský Zbor náčelníkov štábov vo vyhlásení. Na cvičení sa zúčastnili bombardéry B-1B a japonské a juhokórejské stíhačky. Tento typ bombardéra dokáže niesť veľký náklad konvenčných zbraní. KĽDR ho v minulosti označila za dôkaz agresie USA a odpovedala raketovými testami.

KĽDR v pondelok vystrelila do mora medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) Hwasong-18. Cvičenie označila za varovanie pre USA a Južnú Kóreu, aby nepodnikali žiadne konfrontačné kroky. Za jeden z takých krokov označila nedávne stretnutie USA a Južnej Kórey, ktorého témou boli plány na odstrašenie jadrovej hrozby. Washington, Soul a Tokio odpálenie rakety ostro odsúdili ako provokáciu a porušenie viacerých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich KĽDR vývoj balistických striel.

Americké bombardéry B-1B cvičili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severná Kórea tento rok vykonala už viac ako 100 raketových skúšok. Podľa externých expertov sa krajina usiluje modernizovať svoj raketový arzenál, aby si od USA vynútila väčšie ústupky. USA a Južná Kórea zareagovali rozšírením spoločných vojenských cvičení a posilnením spolupráce s Japonskom. KĽDR sa aj napriek množstvu testov balistických striel vyhla novým sankciám, pretože Čína a Rusko ako stáli členovia BR OSN zmarili akékoľvek snahy o odpoveď zo strany rady.

Viac o téme: CvičenieStíhačkyUSAJaponskoKórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu