Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poľský parlament vyhlásil justičnú reformu bývalej vlády za protiústavnú

Líder PIS  Jaroslaw Kaczynski Zobraziť galériu (2)
Líder PIS Jaroslaw Kaczynski (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Nový poľský parlament vyhlásil kontroverzne vnímané reformy súdnictva predošlej konzervatívnej vlády za protiústavné. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zmeny týkajúce sa poľskej Súdnej rady (KRS), ktoré vykonala bývalá vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) v rokoch 2018, 2021 a 2022, boli schválené "v hrubom rozpore s ústavou Poľskej republiky", uvádza sa v texte uznesenia prijatého poslancami. Poľsko už niekoľko rokov vedie spory s Bruselom v súvislosti so spornými reformami súdnictva vlády PiS.

Európska komisia (EK) podala voči Varšave už niekoľko žalôb na Súdny dvor EÚ pre námietky voči justičnej reforme. Z tohto dôvodu stále blokuje Poľsku čerpanie miliárd eur z fondu EÚ na obnovu po pandémii. Nová proeurópska vláda poľského premiéra Donalda Tuska, ktorá sa ujala moci pred týždňom, oznámila, že zruší súdnu reformu PiS.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (2)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Spor s Bruselom sa týkal aj zmien v zložení Súdnej rady, ktorá je zodpovedná za menovanie sudcov. V roku 2018 PiS prijala zákon, podľa ktorého väčšinu členov KRS už nemenovali iní sudcovia, ale parlament. Súdny dvor EÚ túto zmenu kritizoval a rozhodol, že vyvolala oprávnené pochybnosti o nezávislosti poľského súdnictva.

Viac o téme: PoľskoDonald TuskJustičná reformaPIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu