Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Odkladanie ďalšej pomoci Ukrajine prospieva Putinovi, tvrdí Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

KYJEV - Ukrajinská metropola Kyjev v noci na pondelok čelila ruskému vzdušnému útoku, zranenia utrpeli najmenej dvaja ľudia. Uviedli to miestni predstavitelia. Správu sme prevzali z agentúr Reuters a AP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 655

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 655 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:29 Ukrajina sa ohľadom vojenskej pomoci spolieha na Spojené štáty, vyhlásil v pondelok vo Washingtone ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prieťahy v schválení ďalšej takejto pomoci zo strany USA zároveň označil za "splnený sen" ruského prezidenta Vladimira Putina. 

"Putin musí prehrať," povedal Zelenskyj vo svojom prejave na Univerzite národnej obrany (NDU) vo Washingtone, kde vystúpil krátko po pondelňajšom prílete do USA, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Na Ukrajinu sa môžete spoľahnúť a dúfame, že sa rovnako budeme môcť spoľahnúť aj my na vás," dodal.

20:08 Ukrajinské operačné veliteľstvo Východ so sídlom v Dnepri dnes oznámilo, že nad Záporožskou oblasťou zostrelilo ruskú raketu Kh-59. Ukrajinské vzdušné sily tiež uviedli, že Rusko vypustilo z okupovaného Krymu niekoľko skupín bezpilotných lietadiel Šahed.

19:28 Prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval 11. decembra do USA a vystúpil na Národnej obrannej univerzite spolu s ministrom obrany USA Lloydom Austinom. "Ukrajina je prvým frontom vo vojne proti slobode," povedal Zelenskyj počas prejavu. Jeho návšteva prichádza v čase, keď je budúcnosť americkej pomoci Ukrajine otázna a existujúce fondy sú takmer vyčerpané.

19:27 Eurointegračné ambície Ukrajiny boli hlavnou témou bilaterálneho rokovania maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmitrom Kulebom, ktoré sa uskutočnilo v pondelok v Bruseli.

18:04 Západné krajiny musia vyslať jasný signál, že podpora Ukrajiny v jej boji proti ruskej agresii bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné, vyhlásil v pondelok nemecký kancelár Olaf Scholz. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

17:06 Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v pondelok zúčastnil na slávnostnom vztýčení vlajky na nových jadrových ponorkách Krasnojarsk a Cár Alexandr III., ktoré sa čoskoro stanú súčasťou Tichomorskej flotily.

16:56 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó sa v pondelok v Bruseli stretne so šéfom ukrajinskej diplomacie Dmitrom Kulebom na bilaterálnom rokovaní po prvý raz od začiatku útoku Ruska na Ukrajinu. O schôdzke, ktorá sa má uskutočniť popri stretnutí šéfov diplomacií krajín EÚ, informovala ukrajinská agentúra Unian. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

16:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok do Washingtonu, kde má vystúpiť s prejavom v snahe podporiť schválenie nového balíka americkej pomoci, o ktorom už dlho rokuje tamojší Kongres. Zelenskyj do Washingtonu pricestoval na pozvanie amerického prezidenta Joea Bidena, s ktorým by sa mal stretnúť v utorok v Bielom dome. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

15:23 Blokáda na hraničnom priechode Dorohusk-Jahodyn na poľsko-ukrajinskej hranici bola zrušená, oznámil dnes ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

15:20 Rusko sa snaží obsadiť dedinu Synkivka v Charkovskej oblasti v nádeji, že pripraví pôdu pre blokádu neďalekého Kupianska, povedal dnes generál Oleksandr Syrskyi.

14:07 Švédsko poskytne Ukrajine vzhľadom na zimné mesiace balík pomoci v hodnote približne 130 miliónov dolárov, oznámil v pondelok švédsky premiér Ulf Kirstersson. TASR správu prevzala z agentúry DPA. 

Pomoc bude zameraná na zabezpečenie elektrickej energie, vykurovania a potravín, ako aj na výstavbu prístreškov v školách, povedal Kirstersson na tlačovej konferencii v Štokholme. Švédsky premiér zdôraznil, že je dôležité, aby Európska únia a USA zabránili poklesu podpory Ukrajine. Je podľa neho "mimoriadne znepokojujúce", že dlhodobá podpora je v súčasnosti spochybňovaná.        

13:44 Ruské prezidentské voľby sa na budúci rok uskutočnia aj na území štyroch ukrajinských oblastí, ktoré Rusko vlani anektovalo. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské médiá. Ruská ústredná volebná komisia uviedla, že voľby budú v marci aj v Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti. "Toto rozhodnutie bolo jednohlasne prijaté," uviedol viceprezident ruskej volebnej komisie Nikolaj Bulajev.

13:17 Maďarská polícia v pondelok uviedla, že čakacia doba pre nákladné autá na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony môže prekročiť 48 hodín. Hraničný priechod počas dňa plánujú zablokovať maďarskí dopravcovia ako protest proti výhodám pre ukrajinských dopravcov. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

12:50 Spojené kráľovstvo oznamuje novú jednotku na boj proti spoločnostiam, ktoré sa vyhýbajú ruským sankciám.

11:14 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok vyzval členské štáty Európskej únie, aby nepoľavili v podpore Ukrajiny. Hrozí totiž, že Maďarsko bude tento týždeň na summite vetovať ďalšiu finančnú pomoc vojnou zničenej krajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Verím, že európska jednota nebude narušená, pretože teraz nie je čas na oslabenie našej podpory Ukrajine," povedal Borrell pred stretnutím ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli.

11:11 Británia posiela Ukrajine dve lode na vyhľadávanie a ničenie mín, oznámilo dnes ministerstvo obrany v Londýne. Spojenecká krajina sa Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii, snaží pomôcť zlepšiť bezpečnostnú situáciu v Čiernom mori, informovali zahraničné tlačové agentúry.

10:50 Ak lídri Európskej únie tento týždeň na summite v Bruseli nerozhodnú o začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou, bude to mať zničujúce dôsledky ako pre Ukrajinu, tak pre EÚ. Pri svojom príchode na rokovania v Bruseli to dnes uviedol ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Minister sa zúčastňuje na jednej z častí rokovaní ministrov únie. 

9:48 Nádeje, že spor medzi Maďarskom a zvyškom Európskej únie o prístupových rokovaniach a finančnej pomoci pre Ukrajinu sa vyrieši na nedeľnom stretnutí veľvyslancov členských krajín, boli zbytočné. Budapešť stále blokuje jednu z hlavných tém blížiaceho sa summitu EÚ. Na pondelňajšiu správu týždenníka Politico upozornil bruselský spravodajca TASR.

9:40 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 11. decembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:04 Spojené kráľovstvo presunie dve mínolovky svojich námorných síl na Ukrajinu. Je to súčasť rozsiahlejších krokov pre posilnenie obranných schopností Ukrajiny na mori, uviedlo britské ministerstvo obrany. TASR prevzala pondelkovú správu z tlačovej agentúry DPA. Mínolovka slúži na vyhľadávanie a ničenie mínových zátarás v mori a na ochranu bojových lodí a konvojov.

8:47 Na summite EÚ, ktorý sa uskutoční 14. až 15. decembra, sa bude diskutovať o začatí rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ, uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová.

8:20 Rusi, ktorí majú zakázané vycestovať do zahraničia, musia odovzdať pasy úradom do piatich dní od prijatia upozornenia. Uvádza sa to vo vládnom nariadení, ktoré vstupuje do platnosti v pondelok. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

8:02 Ukrajina v noci zostrelila 18 bezpilotných lietadiel a 8 rakiet odpálených Ruskom.

6:42 Ruské sily ostreľovali 5 komunít v oblasti Sumy.

6:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na pondelok opísal rozhovor s maďarským premiérom Viktorom Orbánom ako "maximálne úprimný". Obaja lídri sa stretli v nedeľu v Buenos Aires pri príležitosti inaugurácie nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileia. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters. "(Rozhovor) bol maximálne úprimný - a samozrejme sa týkal našich európskych záležitostí," povedal Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti.

6:05 Kyjev rokuje so Štokholmom o možnosti získania stíhačiek Gripen švédskej výroby. Uviedol to v nedeľu hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat, ktorý však stav prebiehajúcich rokovaní nechcel komentovať. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry DPA.

6:00 Americký prezident Joe Biden bude v utorok v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v nedeľu americká spravodajská televízia CNN. Návšteva, ktorú Biely dom oznámil v nedeľu, je Zelenského treťou vo Washingtone od začiatku vojny na Ukrajine. Naposledy Zelenskyj pricestoval do americkej metropoly v septembri.

Rusko v noci útočilo na Kyjev

Kyjevský starosta Vitalij Kličko v príspevku na platforme Telegram napísal, že v juhovýchodnej časti mesta utrpeli zranenia muž a žena. Pohotovostné zložky zasahovali na juhozápade Kyjeva, kde časť rakety zasiahla strechu obytnej budovy, dodal. Na mieste vypukol požiar, ktorý sa podľa Klička rýchlo podarilo uhasiť. V Kyjeve bolo počuť hlasné výbuchy krátko po 4.00 h miestneho času (3.00 h SEČ), napísala AP.

Šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko uviedol, že protivzdušná obrana "zostrelila nepriateľské ciele". Naznačil tiež, že Rusko útočilo na ukrajinskú metropolu raketami. Ukrajinské vzdušné sily podľa agentúry AFP informovali, že zneškodnili osem vzdušných cieľov, ktoré mierili na ukrajinské hlavné mesto.

Viac o téme: Vojnaútok RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu