Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nečakané stretnutie v Južnej Amerike: Zelenskyj a Orbán si skočili do vlasov: Ostré gestá a zúrivé pohľady!

Orbán a Zelenskyj mali búrlivú debatu. Zobraziť galériu (2)
Orbán a Zelenskyj mali búrlivú debatu. (Zdroj: profimedia.sk)

BUENOS AIRES - Na inaugurácii nového argentínskeho prezidenta Javiera Mileia sa v nedeľu zúčastnilo aj niekoľko hláv štátov a vlád z Európy. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa po prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine vybral do Južnej Ameriky – a stretol sa tam s jedným zo svojich najväčších skeptikov Viktorom Orbánom. A podľa zverejnených záberov asi nešlo o veľmi priateľskú debatu.

Podľa ukrajinských médií mali maďarský premiér a ukrajinský prezident medzi sebou „emotívny rozhovor“. Ako dôkaz boli zverejnené aj fotografie a videá na okraj osláv v Buenos Aires.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 655 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Orbán dal Zelenskému jasne najavo, že členovia EÚ „neustále medzi sebou rokujú“ o pristúpení Ukrajiny, uviedol v nedeľu jeho hovorca Bertalan Havasi.

Zelenskyj vo svojom nočnom video príhovore uviedol, že s maďarským lídrom hovoril o európskych záležitostiach Ukrajiny „tak otvorene, ako je to len možné“. Orbán sa nedávno vyhrážal, že zablokuje nádeje Kyjeva na skorý začiatok rokovaní o členstve s Európskou úniou.

Budapešť je okrem toho v EÚ hlavným odporcom pomoci Ukrajine vo vojne s Ruskom. Viktor Orbán je známy svojím ústretovým postojom k šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Nečakané stretnutie v Južnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Maďarská stránka Origo.hu naklonená maďarskej vláde špekuluje, že Zelenskyj podnikol svoju najdlhšiu zahraničnú cestu len preto, aby sa stretol s Orbánom. „Ukrajinský prezident Zelenskyj sa pokúša žalostným spôsobom, aký sa v medzinárodnej politike zriedka vidí, nejako presvedčiť premiéra Viktora Orbána, aby umožnil Ukrajine vstúpiť do Európskej únie,“ píše provládny server Origo a dodáva: „Je to celkom zrejmé: Zelenskému, ktorý je v zajatí Ameriky a lichotí Bruselu, by ani nenapadlo ísť na inauguráciu pravicového argentínskeho prezidenta. Radšej však odletel na druhý koniec sveta, aby zastihol Viktora Orbána a aby sa nejakým spôsobom zblížil s maďarským premiérom a porozprával sa s ním pred summitom EÚ, ktorý sa začne o pár dní.“
 

Viac o téme: ArgentínaViktor OrbánVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu