Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Šokujúce odhalenie: Rusko údajne plánuje útok na NATO, Poľsko odhalilo skryté plány Putina!

(Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BERLÍN/VARŠAVA - Šéf poľskej kancelárie národnej bezpečnosti Jacek Siewiera odhalil, že východné krídlo Severoatlantickej aliancie má už len tri roky na to, aby sa pripravilo na ruský útok.

Pôvodné predpoklady nemeckých analytikov spomínali päť až deväť rokov na prípravu obrany proti ruskému útoku, no šéf poľskej kancelárie bezpečnosti Jacek Siewiera tvrdí, že tento scenár je až príliš optimistický, upresnil v rozhovore pre poľský denník Nasz Dziennik.

Tlačová konferencia Ladislava Kamenického, Erika Tomáša a Zuzany Dolinkovej (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Uviedol, že pokiaľ sa chce NATO vyhnúť vojne na východnom krídle mali by prijať kratší, iba trojročný časový plán na prípadnú konfrontáciu. „V tejto dobe musí byť na východnom krídle vytvorený potenciál, ktorý odstraší pred prípadnou agresiou,“ vyhlásil v rozhovore. Poukázal aj na potrebu pripravenosti poľskej armády.

Pred hroziacim konfliktom na východnom krídle varovali aj nemeckí analytici. Podľa nich Moskva zaútočí práve vo chvíli, keď si bude istá svojou výhrou na Ukrajine. Tieto slová potvrdili Christian Mölling a Torben Schütz pre TVP World.  „Okno pre možný ruský útok sa otvorí práve v tej chvíli, keď Rusko uverí, že útok na pobaltské štáty by mohol mať úspech,“ uviedli.

Podľa nemeckých analytikov je mimoriadne dôležité, aby Severoatlantická aliancia bola schopná v priebehu piatich až deviatich rokoch viesť vojnu a aby Rusko od prípadnej vojny aj odlákalo. „Čas, ktorý potrebuje Rusko na obnovenie svojich síl, určuje pre NATO, ako rýchlo musia postupovať,“ dodali.

Viac o téme: RuskoUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu