Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nad Bosnou lietali americké F-16: Washington vysvetľuje dôvody! Jasný odkaz pre Balkáncov

Americká síhačka F-16 počas leteckého cvičenia vo vzdušnom priestore Balkánskeho polostrova
Americká síhačka F-16 počas leteckého cvičenia vo vzdušnom priestore Balkánskeho polostrova (Zdroj: Facebook/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina )

SARAJEVO – Vo vzdušnom priestore Bosny a Hercegoviny (BaH) prebehlo v týchto dňoch letecké cvičenie, na ktorom sa podieľala aj armáda USA. Výcvik bol súčasťou úsilia amerických síl o výmenu taktiky, techník a postupov s Ozbrojenými silami BaH. USA prispelo do cvičenia nielen bojovými stíhačkami, ale aj bombardérom.

archívne video

Martin Sklenár na zasadnutí NATO o podpore pre Izrael napadnutý Hamasom (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Dňa 8. januára v popoludňajších hodinách uskutočnili USA a Bosna a Hercegovina spojené letecké cvičenie nad západnou časťou Balkánskeho polostrova. Dve stíhačky amerického letectva F-16 Fighting Falcon predviedli s podporou špeciálnych síl simuláciu leteckého útoku. Informuje o tom Klix.

Záväzok USA 

USA vyhlásilo, že toto cvičenie je príkladom pokročilej spolupráce, ktorá prispieva k udržiavaniu mieru a bezpečnosti v západnej časti Balkánskeho polostrova. Washington tu okrem toho demonštruje svoj záväzok zachovať celistvosť Bosny a Herecegoviny. Na cvičení bol prítomný aj americký bombardér KC-135 Stratotanker, vďaka ktorému je možné tankovanie ostatných bojových lietadiel počas letu. 

USA upozorňujú, že Ústava Bosny a Hercegoviny nepripúšťa právo na odtrhnutie územia a rázne zakročí, ak bude chcieť niekto porušiť základné pravidlo Daytonskej dohody (zmluva, ktorá ukončila občiansku vojnu v BaH). "Spojené štáty americké sa nebudú pokojne prizerať na výzvy, aké majú inštitúcie Bosny a Hercegoviny," uviedlo veľvyslanectvo USA v Sarajeve.

Nespokojný aj Brusel

USA tak reagovali na nepokoje, ktoré vznikli v krajine po výsledkoch posledných parlamentných volieb. Víťazom sa stala vládnuca Srbská pokroková strana (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča so ziskom 46,75 percenta hlasov. Výsledky však spochybňuje ako opozičné zoskupenie Srbsko proti násiliu (SPN) tak aj Európska únia. Brusel dokonca žiada, aby sa zabezpečilo nezávislé prešetrenie hlasovania. 

Banja Luke 

Lietadlá preleteli nad severovýchodnými mestami Tuzla a Brčko, ale údajne ich bolo počuť aj v Banja Luke, hlavnom meste bosnianskych Srbov. Po dokončení misie sa okamžite vrátili na základňu. Americké vzdušné sily v Európe a Afrike sa pravidelne stretávajú na úrovni regionálnych stykov, aby partnerom poskytli príležitosť na zdokonalenie sa počas výcviku. Samotní spojenci NATO tu môžu dokázať plnenie záväzku o spoločných cieľoch.

"Bosna a Hercegovina je kľúčovým partnerom USA. Naším spoločným cieľom je dosiahnuť regionálnu stabilitu. Schopnosť rýchleho nasadenia, dosiahnutie cieľa a návrat domov demonštruje schopnosť Spojených štátov amerických okamžite preniesť svoju bojovú silu kamkoľvek a operovať po boku spojencov a partnerov," uvádza sa vo vyhlásení amerického veľvyslanectva.

Viac o téme: Vojenské cvičenieUSANATOBosna a HecegovinaKC-135 StratotankerBanja LukeF-16 Fighting Falcon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu