Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

NATO oznámilo zvýšenie svojho vojenského a civilného rozpočtu na rok 2024

NATO
NATO (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia v stredu (13.12) oznámila zvýšenie vojenského rozpočtu na rok 2024 o 12 percent, na 2,03 miliardy eur. Svoj civilný rozpočet zvýši o 18,2 percenta, na 438,1 milióna eur.

Podľa NATO zvýšenie spoločného rozpočtu umožní spojencom efektívnejšie riešiť spoločné bezpečnostné výzvy.Civilný rozpočet NATO pokrýva personálne fondy, prevádzkové náklady a výdavky na chod veliteľstva NATO v Belgicku a jeho civilný medzinárodný personál. Vojenský rozpočet pokrýva prevádzkové náklady veliteľských štruktúr, misií a operácií NATO po celom svete.Na madridskom summite v roku 2022 sa členské krajiny NATO dohodli, že budú viac investovať do svojich štruktúr v reakcii na zvýšenú globálnu konkurenciu a hrozby pre euroatlantickú bezpečnosť, ktorou je najmä ruská agresia proti Ukrajine.

Program bezpečnostných investícií NATO

Na summite vo Vilniuse v júli tohto roku lídri NATO prijali dodatočné opatrenia na posilnenie obranyschopnosti a odstrašovacích schopností NATO a zaviazali sa zabezpečiť na to aj primerané finančné zdroje.Jedným z hlavných prvkov je Program bezpečnostných investícií NATO (NSIP), ktorý pokrýva hlavné stavby a investície do systému velenia a riadenia. Strop NSIP na rok 2024 bol stanovený na 1,3 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 30 percent v porovnaní s rokom 2023.

Viac o téme: ZvýšenieNATORozpočet 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu