Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nahnevaný Putin sa vyhráža ďalšej krajine: Zaobchádza svinsky s ruskou menšinou, tvrdí

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/AP)

Kremeľský diktátor sa najnovšie zameral na Lotyšsko. Ako uvádza agentúra Tass, podľa Vladimira Putina sa pobaltský štát správa k ruskej menšine „svinsky,“ tvrdí ruský prezident na zasadnutí ruskej rady pre ľudské práva.

Každý, kto sa takto správa k časti ich obyvateľstva, nesmie byť byť prekvapený, ak sa to obráti proti nemu, povedal v pondelok v Moskve kremeľský vládca. A vyhrážal sa: „Neverím, že šťastie prichádza do domu k tým, ktorí vykonávajú takúto politiku.“

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 649 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Výhražné vyhlásenia najmä na pozadí Putinovho útoku na Ukrajinu vo februári 2022. Aj tam sa prezentoval ako osloboditeľ údajne utláčaných ruskojazyčných menšín v susednej krajine.

Štatút osôb bez občianstva je „právny paškvil“

Rada kontrolovaná Kremľom diskutovala o zmenách imigračného zákona v Lotyšsku. Z približne 1,8 milióna ľudí v malej krajine EÚ a NATO je asi každý štvrtý ruského pôvodu. Mnohí Rusi však nie sú lotyšskými občanmi, ale majú štatút bez občianstva. Lotyšsko pod dojmom ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine zaviedlo jazykové testy pre každodenné lotyšské jazykové znalosti pre týchto občanov bez štátnej príslušnosti. Hrozí, že im odoberú povolenie na pobyt.

Putin vyjadril pochopenie, že každá krajina vyžaduje, aby jej obyvatelia mali základné znalosti kultúry a jazyka. Štatút osôb bez občianstva je však podľa neho "právnym paškvilom". Moskva bude zodpovedajúcim spôsobom formovať svoj vzťah so štátmi, ktoré diskriminujú Rusov. Mohlo by to pomôcť aj Rusom v zahraničí vrátiť sa do ich historickej vlasti. „Ak nechcú odísť, ale budú vyhostení, potom to nemôžeme zmeniť, ale musíme týmto ľuďom vytvoriť vhodné podmienky,“ citovala Putina agentúra Tass.

Viac o téme: Lotyšsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu