Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Strach z tretej svetovej vojny rastie! Putinov agitátor vyzýva na útok na tento štát NATO

Tigran Keosayan vyzýva na vpád Ruska do Fínska.
Tigran Keosayan vyzýva na vpád Ruska do Fínska. (Zdroj: X)

MOSKVA - Vyostruje sa situácia medzi Ruskom a Fínskom? V ruskej televízii zúril Putinov agitátor a vyzýva na inváziu kremeľských jednotiek. Možné následky ho asi nezaujímajú.

Nezvyčajné príchody migrantov z Ruska do Fínska vyvolávajú v Helsinkách čoraz väčšie nepokoje. Fínsko nedávno na tri mesiace uzavrelo hraničné priechody Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra a Niirala, ktoré majú výhodnú polohu pre príchody z Petrohradu. Urobili tak po tom, čo v predchádzajúcich týždňoch prekročili hranicu stovky ľudí bez platných dokladov. Väčšina pochádzala z Blízkeho východu. Eskaluje spor medzi susednými krajinami v už aj tak napätej situácii od vstupu Fínska do NATO?

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 636 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Kremeľ zúri po uzavretí hraníc vo Fínsku

Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve si po spore predvolalo fínskeho veľvyslanca. Uzavretie hraničných priechodov je zjavne provokatívne a ešte viac vyostrí už aj tak napäté vzťahy, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Kremeľ tiež poprel, že by Rusko umožňovalo migrantom prejsť do Fínska bez platných dokladov.

"Hraničné priechody využívajú tí, ktorí na to majú zákonné právo, a v tomto zmysle naša pohraničná stráž dodržiava všetky oficiálne nariadenia," ubezpečil agentúru Interfax hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Žiaľ, súčasné fínske vedenie podkopalo tradične dobré vzťahy „jednostranným rusofóbnym postojom“.

Putinov agitátor vyzýva na inváziu do krajiny NATO - Fínska

Situáciu prezentuje ruská televízia ešte drastickejšie, ako aktuálne ukazuje klip na X účte poradcu ukrajinskej tajnej služby Antona Gerašenka. Tigran Keosayan vo svojej relácii na ruskej súkromnej televízii REN-TV hovorí o možnom vpáde ruských vojsk do Fínska. Keosayan vysvetľuje, že Rusku čoskoro nezostane nič iné, ako prekročiť hranice s tankami.

Zrejme ignoruje predvídateľné následky. Na pripomenutie, piaty článok zmluvy o NATO uvádza, že členské štáty budú považovať útok na jeden z nich za útok na všetkých a v reakcii naň poskytnú potrebnú vojenskú pomoc. Útok Ruska na ktoréhokoľvek z týchto členov by preto mohol viesť k oveľa širšiemu medzinárodnému prípadne aj jadrovému konfliktu.

Viac o téme: RuskoNATOVladimir PutinFínskoVpádTigran Keosayan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu