Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pápež po dvoch týždňoch bronchitídy uviedol, že sa cíti omnoho lepšie

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Pápež František v stredu uviedol, že sa po dvoch týždňoch zápalu priedušiek cíti "omnoho lepšie". Opäť však požiadal svojho asistenta, aby na pravidelnej generálnej audiencii vo Vatikáne prečítal jeho prejav. Informuje agentúra AP.

"Cítim sa omnoho lepšie, ale keď veľa rozprávam, unavím sa," uviedol pápež, ktorý sa pri príchode na pódium vo vatikánskej audienčnej sále podopieral paličkou. Pápež počas audiencie v krátkosti vyzval veriacich, aby sa modlili za všetkých trpiacich vojnou vrátane ľudí na Ukrajine, v Izraeli či v Pásme Gazy. "Vojna je vždy porážkou. Nikto ju nevyhrá, všetci len prehrajú. Získajú v nej jedine výrobcovia zbraní," uviedol František. Na konci prijal aj niekoľko prelátov, ktorí sa mu prišli prihovoriť.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

František sa zúčastní na každoročnom verejnom obrade

Vatikán zároveň potvrdil, že František sa v piatok zúčastní na každoročnom verejnom obrade na Španielskych schodoch v Ríme, ktorým sa v meste za pápežovej účasti tradične začína vianočné obdobie. František chce v tento deň, sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie, navštíviť aj rímsku Baziliku Panny Márie Väčšej (Basilica di Santa Maria Maggiore). Najznámejšiu rímsku ikonu – Salus populi romani – tam chce obdarovať zlatou ružou.

Františkovi, ktorý by mal 17. decembra osláviť 87. narodeniny, odstránili ešte v mladosti časť pľúcneho laloka. Koncom novembra musel pre akútnu infekčnú bronchitídu zrušiť plánovanú účasť na klimatickej konferencii OSN (COP28) v Dubaji. Pápež posledné dva týždne predniesol nedeľnú poludňajšiu modlitbu Anjel Pána z kaplnky vatikánskej rezidencie, a nie z okna Apoštolského paláca, ako má vo zvyku. Bronchitídu mal aj na jar, vtedy ho museli na tri dni hospitalizovať.

Viac o téme: ZdravieObedOmšaPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu