Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Okupácia pokračuje v nájazdoch na deti: Vojna v Gaze ohrozuje medzinárodný mier

Izraelský letecký útok na pásmo Gazy Zobraziť galériu (2)
Izraelský letecký útok na pásmo Gazy (Zdroj: TASR/AP/Ariel Schalit)

JERUZALEM - Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen v stredu ostro kritizoval generálneho tajomníka Antonia Guterresa, ktorý varoval pred situáciou v Pásme Gazy. Podľa Kohena predstavuje Guterresove funkčné obdobie "hrozbu pre svetový mier". Informuje správa agentúry AP.

Naživo z Gazy

Vyhlásenie náčelníka generálneho štábu IDF Herziho Haleviho o rukojemníkoch

Vyhlásenie náčelníka generálneho štábu IDF Herziho Haleviho o rukojemníkoch (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:33 Republikáni v americkom Senáte v stredu zablokovali návrh o novej pomoci Ukrajine a Izraelu, ktorú požaduje prezident Joe Biden. Výmenou za podporu balíčka, ktorý zahŕňa aj ďalšie položky, požadujú výrazné sprísnenie americkej imigračnej politiky, ktoré sa pre demokratov zatiaľ zdá byť nestráviteľné. Obe strany o veci chcú ďalej rokovať, budúci vývoj však podľa médií zostáva nejasný. Biely dom na hlasovanie reagoval vyhlásením, že republikáni v Kongrese "dávajú (ruskému prezidentovi Vladimírovi) Putinovi ten najlepší darček, aký si mohol priať".

21:05 Dnešné zahájenie novej sezóny v preslávenej milánskej opere La Scala sprevádzali protesty. Pred premiérou opery Don Carlos Giuseppe Verdiho usporiadali propalestínski aktivisti demonštráciu v sede a neďaleko operného domu vztýčili palestínsku vlajku, informovala agentúra APA.

19:13 Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths vo štvrtok vyjadril nádej, že už čoskoro by mohol byť otvorený hraničný priechod Kerom Šalam medzi Izraelom a Pásmom Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:13 Protitanková strela vypálená z územia Libanonu zabila na severe Izraela miestneho obyvateľa. Vo štvrtok o tom informovala izraelská armáda (IDF) a záchranná zdravotná služba MDA. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a portálu Times of Israel.

17:30 Humanitárna situácia v Pásme Gazy je katastrofálna, uviedli v stredu v spoločnom vyhlásení takmer tri desiatky organizácií, vrátane viacerých úradov OSN, a vyzvali na okamžité zastavenie bojov. V niektorých oblastiach Pásma Gazy sú ľudia celý deň bez jedla, nemajú dostatok pitnej vody a nemocnice, ktoré ešte fungujú, sú preplnené. Mnohí sa sťahujú už po niekoľkýkrát z miesta na miesto, aby unikli bombám.

16:45  Pri útoku navádzanú protitankovou strelou, ktorú odpálili bojovníci libanonského hnutia Hizballáh, zahynul dnes na severe Izraela jeden civilista. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na správu izraelskej televíznej stanice Channel 13.

16:15 Izrael tvrdí, že palestínske hnutie Hamas podniká raketové útoky na jeho územie z oblastí v Pásme Gazy, ktoré izraelská armáda označila za humanitárne. Hamas tak podľa neho využíva civilistov ako ľudské štíty. Aspoň jeden raketový útok na Izrael palestínski ozbrojenci podľa armády podnikli z okolia Rafáhu. Izraelské letectvo na toto mesto v južnej časti pásma dnes zaútočilo, uviedli zahraničné tlačové agentúry.

15:40 Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za útok tamojšieho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, si za dva mesiace vyžiadala 17.177 obetí. Z toho asi 70 percent boli ženy, deti a maloletí. Informovalo o tom podľa agentúry AFP palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze vedené Hamásom. Podľa neho bolo tiež asi 46.000 ďalších ľudí pri izraelskom bombardovaní a pozemnej operácii zranených.

14:52 Izraelská armáda zverejnila snímky účtov, ktoré podľa nej dokazujú, že syn šéfa palestínskeho hnutia Hamas Ismáila Haníju v posledných rokoch nakúpil luxusné šperky za tisíce dolárov, zatiaľ čo obyvatelia Pásma Gazy žijú v chudobe. Účty boli podľa armády nájdené počas razií v objektoch Hamasu v Pásme Gazy.

13:33 Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že militanti z Hamasu odpálili niekoľko rakiet z tzv. humanitárnej zóny v Pásme Gazy, ktorá by mala slúžiť ako bezpečné útočisko pre evakuované obyvateľstvo. Podľa izraelskej armády Hamas na odpálenie rakiet využil zariadenie umiestnené v blízkosti objektov OSN v oblasti al-Mawásí, ktorá leží na pobreží Stredozemného mora neďaleko hraníc Gazy s Egyptom, informuje agentúra DPA.  

12:50 Z vyšetrovania októbrového útoku na novinárov na juhu Libanonu vyplýva, že ich pravdepodobne zasiahol tankový granát, aký v tejto oblasti používa len izraelská armáda. Ľudskoprávne organizácie v reakcii na výsledky vyšetrovania vyhlásili, že útok by mal byť klasifikovaný ako vojnový zločin.Informuje správa agentúry AFP.

12:00 Izraelská agresia proti Gaze 62. deň v rade: Okupácia pokračuje v nájazdoch na deti a civilistov v pásme.

10:40 Izrael povolí minimálne množstvo dodávok paliva na juh Pásma Gazy, aby predišiel v tejto palestínskej enkláve humanitárnej katastrofe, vyhlásil v stredu úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Informuje agentúra AFP.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu