Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najmenej tri rakety dopadli neďaleko amerického veľvyslanectva v Bagdade

(Zdroj: Twitter/Caliber English)

BAGDAD - Najmenej tri rakety dopadli v piatok ráno neďaleko veľvyslanectva Spojených štátov v prísne stráženej Zelenej zóne v irackom hlavnom meste Bagdad. V tejto bagdadskej štvrti sa nachádzajú viaceré zahraničné veľvyslanectvá, ako aj iracké vládne úrady. Informuje AFP a Reuters.

Neďaleko amerického veľvyslanectva a základne Union III, kde operujú príslušníci medzinárodnej koalície na boj proti džihádistom, sa rozozvučali sirény a bolo počuť zvuky, ktoré zrejme spôsobili dopady rakiet, uviedol pre AFP predstaviteľ americkej armády pod podmienkou anonymity.

Bezprostredne nebolo známe, či došlo k nejakým škodám a či boli aktivované aj systémy protivzdušnej obrany nachádzajúce sa v komplexe veľvyslanectva, uvádza Reuters. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Ako objasňuje AFP, takéto útoky sa často pripisujú proiránskym skupinám, ktoré požadujú stiahnutie všetkých amerických jednotiek z Iraku.

Množstvo útokov proti americkým silám

Od polovice októbra bolo zaznamenaných už viac než 70 útokov voči americkým silám dislokovaným na základniach v Iraku a Sýrii. Zodpovednosť za ne prevzala organizácia zastrešujúca viaceré miestne šiitské milície. Až doposiaľ však takéto útoky neboli namierené voči diplomatickým misiám.

Viac o téme: RaketyUSAIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu