Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lotyšsko kúpi nemecký systém protivzdušnej obrany: Podpísalo dohodu s výrobcom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: OS SR)

RIGA - Lotyšské ministerstvo obrany a zástupcovia nemeckej firmy Diehl Defence podpísali vo štvrtok zmluvu o nákupe systémov protivzdušnej obrany stredného dosahu IRIS-T v hodnote približne 600 miliónov eur. Informovala o tom agentúra DPA.

V súlade s dohodou dostane táto pobaltská krajina potrebné vybavenie, aby mohla tento zbraňový systém efektívne prevádzkovať. Dodávky by sa mali začať v roku 2026, uviedlo v tlačovej správe ministerstvo obrany v Rige.Dovtedy musí Lotyšsko vyškoliť obslužný personál a modernizovať infraštruktúru, ako aj splniť ďalšie predpoklady, aby boli jeho ozbrojené sily pripravené na prevádzku a údržbu systému IRIS-T.

Rámcovú dohodu o nákupe systémov IRIS-T podpísalo v septembri Lotyšsko spolu s Estónskom.Systém IRIS-T je schopný ničiť nepriateľské lietadlá a drony v okruhu do 40 kilometrov a vo výškach do 20 kilometrov. Spoločné obstarávanie jedného typu systému umožní obom krajinám ušetriť rozpočtové prostriedky a uľahčiť vzájomnú koordináciu pri obrane regiónu Pobaltia.

Protivzdušná obrana je v pobaltských štátoch považovaná za slabé miesto. Estónsko a Lotyšsko susedia s Ruskom, Lotyšsko navyše hraničí s Bieloruskom, spojencom Moskvy. Oba štáty považujú ruskú agresiu voči Ukrajine za priamu hrozbu pre svoju bezpečnosť, preto masívne zvýšili vojenské výdavky a modernizujú svoje ozbrojené sily.

Viac o téme: NákupNemeckoLotyšskoProtivzdušná obrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu