Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Prvé vážne narušenie prímeria! Jedna krajina obviňuje druhú, Izrael hlási zranených vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Ohad Zwigenberg)

TEL AVIV - Niekoľko izraelských vojakov bolo dnes podľa izraelskej armády ľahko zranených pri útoku bojovníkov Hamasu v severnej časti Pásma Gazy. Podľa spravodajského serveru The Times of Israel (ToI) ide zrejme o prvé vážne porušenie prímeria. Palestínske radikálne hnutie Hamas naopak viní Izrael, že pokoj zbraní porušil ako prvý. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO 8 kontajnerov s naftou a plynom na varenie bolo prevezených z Egypta do organizácií humanitárnej pomoci OSN v Gaze

8 kontajnerov s naftou a plynom na varenie bolo prevezených z Egypta do organizácií humanitárnej pomoci OSN v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:55 Izrael v utorok prepustil 30 palestínskych väzňov v rámci dohody o prímerí s palestínskym militantným hnutím Hamas. Do Izraela medzičasom prišlo 12 rukojemníkov, ktorých predtým prepustili militanti zo zajatia v Pásme Gazy, informuje TASR podľa správy spravodajského webu The Times of Israel (TOI).

20:47 Z nemocnice v izraelskom meste Cholon bola v utorok prepustená 85-ročná Jaffa Adarová, ktorú ozbrojenci palestínskeho radikálneho hnutia Hamas uniesli 7. októbra z kibucu Nir Oz a prepustili 24. novembra.

20:06 Jeden z dvoch nezvestných maďarských občanov v Pásme Gazy je určite nažive a momentálne je zadržiavaný palestínskym militantným hnutím Hamas. Oznámil to v utorok v Bruseli šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó s odvolaním sa na správu izraelských úradov. Na základe správy agentúry MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:05 Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok podvečer v Gaze odovzdalo delegátom Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) piatu skupinu rukojemníkov unesených z juhu Izraela do palestínskeho Pásma Gazy. S odvolaním sa na nemenovaných egyptských predstaviteľov o tom informoval denník The Wall Street Journal.

19:27 Izrael by sa mal podľa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zodpovedať za svoje vojnové zločiny v Pásme Gazy pred medzinárodným súdom. Erdogan to povedal v utorkovom telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

15:26 Niekoľko izraelských vojakov bolo dnes podľa izraelskej armády ľahko zranených pri útoku bojovníkov Hamasu v severnej časti Pásma Gazy. Podľa spravodajského serveru The Times of Israel (ToI) ide zrejme o prvé vážne porušenie prímeria. Palestínske radikálne hnutie Hamas naopak viní Izrael, že pokoj zbraní porušil ako prvý.

15:24 Viac ľudí môže v Pásme Gazy prísť o život v dôsledku chorôb než v dôsledku bombardovania v prípade, ak nedôjde k obnoveniu tamojšieho zdravotníckeho systému, upozornila v utorok prostredníctvom svojej hovorkyne Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR informuje podľa agentúry Reuters.

14:49 Katarské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že pracuje na dosiahnutí trvalého prímeria v Pásme Gazy. Zároveň naznačilo, že palestínske militantné hnutie Hamas by malo v najbližších dvoch dňoch prepustiť 20 rukojemníkov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

"Pracujeme na posilnení pozície katarských sprostredkovateľov pri zaisťovaní pokoja zbraní a následne trvalého prímeria. Prioritami mediácie sú ženy a deti, následne muži, civilisti a vojaci," povedal hovorca katarskej diplomacie Mádžid Ansárí.

13:46 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v utorok znova vyzval na dlhodobé prímerie v Pásme Gazy a na prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých uniesli militanti z hnutia Hamas pri útoku na Izrael. Informuje správa agentúry AP.

13:08 Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v utorok poskytla pohľad do zákulisia "náročných" Katarom sprostredkovaných rokovaní o prepustení rukojemníkov a väzňov medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje agentúra AP.

12:25 Spojené štáty posielajú do Egypta tri vojenské lietadlá s humanitárnou pomocou pre civilistov v Pásme Gazy. Uviedli to v pondelok vysokopostavení americkí predstavitelia, informuje utorková správa agentúry AFP.

12:05 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal predĺženie prímeria v Pásme Gazy medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Povinnosťou spojencov z NATO je podľa neho aj naďalej poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine, je to totiž v záujme ich vlastnej bezpečnosti. Stoltenberg to dnes vyhlásil v Bruseli pri príchode na dvojdňové zasadnutie ministrov zahraničia Severoatlantickej aliancie.

11:11 Polícia v Jeruzaleme dnes ráno zasahovala proti demonštrantom, ktorí zablokovali vstup do ministerstva financií na protest proti úprave štátneho rozpočtu schválenej v noci na dnes izraelskou vládou. Informoval o tom denník Haarec. Zmeny v rozpočte na zvyšok tohto roka majú odrážať potreby krajiny vo vojne s palestínskym hnutím Hamas. 

10:10 Pred operačnou prestávkou lietadlá IDF zlikvidovali päť vysokých veliteľov Hamasu v Gaze.

9:13 Americký podnikateľ Elon Musk navštívil v pondelok Izrael. Tento miliardár pritom čelí kritike za to, že na jeho sociálnej sieti X bujnie antisemitizmus i nenávistné prejavy. V noci na utorok o tom informovala agentúra AP. Musk navštívil spolu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom kibuc Kfar Azza, kam 7. októbra vtrhli pri útoku militanti z palestínskeho hnutia Hamas.

8:35 Izrael schválil zahrnutie 50 palestínskych väzenkýň do zoznamu osôb, ktoré majú byť prepustené, ak radikálne palestínske hnutie Hamas prepustí ďalších izraelských rukojemníkov držaných v Pásme Gazy. Oznámil to dnes podľa agentúry Reuters úrad izraelského premiéra

7:35 Pokus Ruska o vytvorenie migračnej krízy na fínskej hranici zlyhal. Zdá sa, že pokus Ruska vyvolať migračnú krízu na fínskej hranici zlyháva kvôli rýchlej reakcii Fínska pri zatváraní hraníc, informoval Inštitút pre štúdium vojny (ISW) 27. novembra.

7:00"Elma bola v zajatí Hamasu 51 dní a nocí. Držali ju v krutom stave. Zamietli jej lieky na záchranu života. Nenavštívil ju Červený kríž."

6:22 Izrael oznámil, že dosiahol dohody s Elonom Muskom o prevádzke satelitnej internetovej služby Starlink v pásme Gazy.

6:15 Medzi 11 rukojemníkmi unesenými z Izraela, ktorých v pondelok palestínske radikálne hnutie Hamas odovzdalo Červenému krížu a medzičasom sú už na území Izraela, by mali byť aj občania Francúzska, Nemecka a Argentíny.

6:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken tento týždeň znovu navštívi Blízky východ a zúčastní sa aj na klimatickej konferencii COP28 v Dubaji. V pondelok to oznámil vysoký americký predstaviteľ, informuje správa agentúry AFP. Podľa zmieneného nemenovaného zdroja šéf americkej diplomacie navštívi Izrael aj okupovaný západný breh Jordánu. Pôjde o jeho tretiu návštevu regiónu od vypuknutia vojny Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas.

Očakáva sa prepustenie asi 60 Palestínčanov

Pôvodná dohoda bola podľa izraelských médií navrhnutá tak, aby umožňovala prímerie predlžovať o deň za každých ďalších desať prepustených izraelských rukojemníkov. Prepustených v najbližších dvoch dňoch podľa bezpečnostného hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho bude ďalších 20 izraelských žien a detí, ktoré boli medzi viac ako 200 ľuďmi unesenými Hamasom do Pásma Gazy.

Okrem toho sa podľa egyptských úradov tiež očakáva prepustenie ďalších asi 60 Palestínčanov z izraelských väzníc. Za posledné štyri dni Hamas v rámci dohody prepustil 50 rukojemníkov, z toho 11 v pondelok. Izrael medzitým prepustil zhruba 150 palestínskych väzňov.

Návšteva sa uskutočnila v podzemnom tuneli

Šéf palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahjá Sinwár údajne navštívil niektorých izraelských zajatcov, ktorých do Gazy zavliekli komandá palestínskych militantov počas útoku na Izrael 7. októbra. Podľa agentúry DPA to vyplýva z reportáže izraelskej televízie, ktorá sa odvoláva na jednu z prepustených rukojemníčok.

Žena, ktorej identitu nezverejnili, tvrdí, že sa návšteva uskutočnila v podzemnom tuneli počas prvých dní po smrtiacom útoku militantov Hamasu i ďalších skupín, ktorý si na izraelskom území vyžiadal približne 1200 obetí na životoch. Návštevník sa podľa prepustenej rukojemníčky predstavil ako Jahjá Sinwár a hovoril po hebrejsky. "Ste tu v najväčšom bezpečí, nič sa vám nestane," mal údajne povedať zajatým rukojemníkom. DPA pripomína, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Sinwára Izrael v roku 1988 obvinil z vraždy šiestich ľudí vrátane dvoch izraelských vojakov. V izraelskom väzení strávil viac než dve desaťročia, a počas tohto obdobia sa naučil po hebrejsky. V roku 2011 Sinwára prepustili spolu s viac než 1000 ďalšími palestínskymi väzňami výmenou za prepustenie Hamasom zajatého izraelského vojaka Gilada Šalita. V roku 2017 sa stal šéfom palestínskeho islamistického hnutia Hamas v Pásme Gazy. Od útokov Hamasu zo 7. októbra je Sinwár na špici izraelského zoznamu najhľadanejších osôb.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu