Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Streľba na autobusovej zastávke v Jeruzaleme: Hlásia dvoch mŕtvych a osem zranených

Streľba v Jeruzaleme Zobraziť galériu (4)
Streľba v Jeruzaleme (Zdroj: TASR/AP/Ohad Zwigenberg)

JERUZALEM - Pri útoku na okraji Jeruzalema zomrelo dnes ráno mladé dievča a niekoľko ďalších ľudí bolo zranených, informujú denníky Haarec a The Jerusalem Post. Podľa nich zaútočili dvaja strelci, jedného polícia zabila a druhého zranila.

Naživo z Gazy a Izraela

VIDEO Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:58 Dôsledkom prípadného izraelského útoku na juh Pásma Gazy by mohol byť až milión utečencov, varoval šéf Agentúry OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA) Philippe Lazzarini.Lazzarini, ktorý v noci na štvrtok druhýkrát za posledné obdobie navštívil Gazu, vyzval Izrael, aby si premyslel dôsledky svojej ofenzívy v prípade, že už nebude predĺžená platnosť súčasného prímeria s militantným hnutím Hamas.

20:38 Po 54 dňoch zajatia Hamasu v Gaze sa Mia Schemová opäť stretla so svojou rodinou.

19:53 Hamas zverejnil video Yardena Bibasa, otca Kfir a Ariel, a manžela Shiri, ktorí boli zajatí 7. októbra. Kolovali fámy, že Shiri a deti boli zabití, ale IDF uviedla, že tieto tvrdenia nebolo možné overiť.

18:33 Izraelská armáda vo štvrtok oznámila, že od Červeného kríža prevzala ďalších dvoch izraelských rukojemníkov odvlečených palestínskym militantným hnutím do Pásma Gazy. Následne ich prevezú na izraelskú vojenskú základňu Chacerim.

17:50 Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen vo štvrtok oznámil, že pre nedávne poburujúce výroky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza sa rozhodol povolať na konzultácie izraelskú veľvyslankyňu v Madride. 

"Vzhľadom na poburujúce výroky španielskeho premiéra, ktorý opäť zopakoval svoje nepodložené tvrdenia, som sa rozhodol povolať izraelskú ambasádorku v Španielsku na konzultácie do Jeruzalema," napísal minister zahraničných vecí Eli Kohen na platforme X.                 

17:03 Palestínke militantné hnutie Hamas sa prihlásilo k zodpovednosti za štvrtkový útok v Jeruzaleme, pri ktorom zahynuli traja ľudia.Palestínski ozbrojenci spustili streľbu na ľudí na autobusovej zastávke v Jeruzaleme, kde zabili tri osoby a ďalších 16 zranili. Na mieste streľby, ku ktorej došlo počas rannej dopravnej špičky na okraji mesta, zasahovalo veľké množstvo sanitiek a policajtov.

16:18 Komisia OSN vyšetruje sexuálne násilie Hamasu, žiada dôkazy.

15:33 Egypt a Katar rokujú s Izraelom a militantným hnutím Hamas o možnom predĺžení prímeria v Pásme Gazy o ďalšie dva dni. Vo štvrtok to oznámil šéf egyptskej Štátnej informačnej služby Dijá Rašwán, píše agentúra DPA.Egyptský predstaviteľ povedal, že snahy o nové predĺženie prímeria majú za cieľ prepustenie ďalších väzňov a rukojemníkov a prísun väčšieho množstva humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

15:10 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok zdôraznil potrebu ochrany civilistov na juhu Pásma Gazy, kam mnohí z nich ušli zo severnej časti tejto enklávy.Blinken podľa ministerstva na stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom akcentoval potrebu zaistenia prísunu humanitárnej pomoci a ochrany civilistov v južnej časti Pásma Gazy predtým, než sa tam uskutočnia akékoľvek vojenské operácie.

Anthony Blinken
Zobraziť galériu (4)
Anthony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

14:30 Izrael si predvolal španielskeho veľvyslanca na pokarhanie po tom, čo španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok povedal, že pochybuje, že Izrael rešpektuje medzinárodné humanitárne právo v pásme Gazy.

13:37 Palestínske radikálne hnutie Hamás dnes pri výmene rukojemníkov za palestínskych väzňov možno odovzdá Izraelu tiež troch mŕtvych rukojemníkov, uviedol server The Times of Israel (ToI). Odvoláva sa pritom na panarabský denník The New Arab, ktorému to povedal činiteľ Hamasu. Denník The New Arab vlastní spoločnosť z Kataru, ktorý je hlavným sprostredkovateľom dohôd medzi Izraelom a Hamásom. Totožnosť mŕtvych rukojemníkov podľa ToI nie je známa.

12:50 Aerial Defense Array úspešne zachytil vzdušný cieľ, ktorý prešiel z Libanonu na izraelské územie a aktivoval sirény v severnom Izraeli.

12:17 Izraelská armáda uviedla, že vo štvrtok zachytila podozrivý "vzdušný cieľ", ktorý priletel z Libanonu. Informuje správa agentúry Reuters. Incident narušil relatívny pokoj na izraelsko-libanonských hraniciach počas dočasného prímeria v Pásme Gazy.

11:44 Na tri sa zvýšil počet obetí štvrtkovej streľby v Jeruzaleme, pričom zranenia utrpelo najmenej osem ľudí. Oznámila to vo štvrtok izraelská polícia, informuje správa agentúr AP a Reuters. Dvaja muži spustili paľbu na ľudí na autobusovej zastávke na okraji Izraela v čase rannej dopravnej špičky, uviedla polícia. Útočníkov ozbrojených pištoľou a útočnou puškou M-16 zneškodnili dvaja vojaci, ktorí boli neďaleko miesta streľby, dodala polícia.

"Autobusová zastávka bola veľmi preplnená, a preto bolo zranených toľko ľudí," povedal hovorca izraelskej záchrannej služby. Šéf jeruzalemskej polície Doron Turgeman uviedol, že útočníci pravdepodobne pochádzali z východného Jeruzalema.

11:00 Dočasné prímerie medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy prináša výsledky a Spojené štáty dúfajú, že bude pokračovať. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý je na návšteve Izraela.

10:20 "Operačná prestávka bude pokračovať vo svetle úsilia sprostredkovateľov pokračovať v procese prepustenia rukojemníkov a bude podliehať podmienkam rámca," uviedla IDF.

9:43 Pri útoku na okraji Jeruzalema zomreli dnes ráno dvaja ľudia a sedem ďalších osôb bolo zranených, mŕtvy je tiež jeden z útočníkov, informujú miestne médiá.

9:20 Keďže dočasná taktická pauza pokračuje, pripomíname civilistom Gazy – nechoďte na sever. Severná časť Gazy je stále považovaná za vojnovú zónu. Pre vlastnú bezpečnosť zostaňte v južnej Gaze.

8:20 Jedna žena zahynula a osem ľudí utrpelo zranenia pri štvrtkovej streľbe v Jeruzaleme. Uviedla to izraelská záchranná služba. Polícia oznámila, že dvaja útočníci boli na mieste "neutralizovaní". Informuje spráca agentúr AP, AFP a Reuters. Útočníci spustili streľbu na ľudí na autobusovej zastávke, priblížila polícia. Podľa izraelskej záchrannej služby je jeden zo zranených v kritickom stave.

7:27 Pri útoku na okraji Jeruzalema zomrelo dnes ráno mladé dievča a niekoľko ďalších ľudí bolo zranených, informujú denníky Haarec a The Jerusalem Post. Podľa nich zaútočili dvaja strelci, jedného polícia zabila a druhého zranila.

7:26 Izrael bude pokračovať v bojoch v pásme Gazy, len čo sa výmena rukojemníkov skončí, povedal Netanjahu. Vo videopríhovore k národu premiér povedal, že Tel Avivu sa podarilo vrátiť desiatky zajatcov za týždeň, čo sa len pred týždňom "mohlo zdať ako výmysel".

7:10 Niekoľko ľudí utrpelo dnes zranenia pri streleckom útoku v Jeruzaleme, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na záchranárov. Server denníka Haarec napísal, že strelné zranenia utrpelo päť ľudí. Niektorí sú zranení vážne. Kto za útokom stojí, zatiaľ nie je jasné. V meste i celom regióne panuje zvýšené napätie kvôli konfliktu medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas.

6:50 Prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas sa predlžuje o jeden deň - do piatka. Vo štvrtok to podľa agentúry AFP potvrdil hovorca katarského ministerstva zahraničných vecí Madžíd Ansárí.

6:48 V desaťčlennej skupine izraelských rukojemníkov, ktorých radikálne palestínske hnutie Hamas prepustilo v stredu večer, je aj päť osôb s dvojakým občianstvom. Informoval v stredu hovorca ministerstva zahraničných vecí Kataru, ktorý na rokovaniach o prímerí medzi Hamasom a Izraelom zohráva rolu sprostredkovateľa. Iinformuje správa vydanej tlačovou agentúrou AFP.  

6:45 Erdogan nazval Netanjahua „mäsiarom z Gazy“.Turecko sa bude snažiť brať Izrael na zodpovednosť pred medzinárodnými súdmi za zločiny, ktoré administratíva Benjamina Netanjahua spáchala v pásme Gazy. Vyhlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

6:20 Izraelská armáda v stredu potvrdila, že v Pásme Gazy smrteľne postrelila troch ozbrojených Palestínčanov, ktorí porušili dohodnuté prímerie a ohrozovali  izraelských vojakov. Bez ďalších podrobností o tom informoval hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

6:00 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v noci na štvrtok pricestoval do Tel Avivu, kde sa má stretnúť s izraelskými lídrami a prediskutovať s nimi možnosti predĺženia dočasného prímeria medzi Izraelom a militantmi z palestínskeho hnutia Hamas a zvýšenie objemu humanitárnej pomoci smerujúcej do palestínskeho Pásma Gazy

Izrael môže obnoviť bojové operácie

Necelé dve hodiny pred vypršaním prímeria - vo štvrtok o 07.00 h miestneho času - vojenské krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas oznámilo, že svoje jednotky uviedlo do stavu pohotovosti, uviedla britská stanica BBC. 

Nemenovaný zástupca izraelských úradov v noci na štvrtok pre izraelskú televíznu stanicu povedal, že ak Hamas nezmení svoj návrh - prepustiť sedem žien a detí a odovzdať tri telá namiesto desiatich živých rukojemníkov, Izrael v palestínskom Pásme Gazy obnoví svoje bojové operácie. 

Izraelské jednotky smrteľne postrelili dve deti z Predjordánska

Štyroch Palestínčanov vrátane dvoch detí vo veku osem a 15 rokov usmrtili v stredu izraelské jednotky v okupovanom meste Džanín na západnom brehu Jordánu, uviedla v noci na štvrtok palestínska oficiálna tlačová agentúra WAFA. WAFA vo svojom spravodajstve informovala, že "okupačné" (izraelské) jednotky sa zmocnili tiel zabitých dospelých Palestínčanov, pričom jeden z nich bol identifikovaný ako  Muhammad Džamál Zubajdí. 

Podľa izraelskej armády bol Zubajdí operatívcom organizácie Islamský džihád a jedným z vplyvných militantov v utečeneckom tábore Džanín. Bol údajne zapojený "do rozsiahlej teroristickej činnosti" a útokov s použitím strelných zbraní. Násilie v Predjordánsku, okupovanom Izraelom od roku 1967, stúplo po útoku Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra, kde podľa izraelských úradov militanti tohto hnutia zabili 1200 ľudí, väčšinou civilistov.

Odvetné izraelské raketové útoky a pozemná operácia odvtedy pripravili v palestínskom Pásme Gazy o život takmer 15.000 ľudí, tvrdí tamojšia vláda Hamasu. V Predjordánsku za rovnaké obdobie izraelskí vojaci a osadníci zabili vyše 230 Palestínčanov, oznámilo palestínske ministerstvo zdravotníctva. 

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu