Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V očiach Izraelčanov je teroristka, popáleniny ju navždy poznačili: Jaabisovú (31) po rokoch prepustili z väzenia

Israa Jaabisová (31) bola v roku 2015 obvinená a odsúdená z pokusu o teroristický útok v Jeruzaleme. Pred pár dňami ju prepustili v rámci výmeny väzňov
Israa Jaabisová (31) bola v roku 2015 obvinená a odsúdená z pokusu o teroristický útok v Jeruzaleme. Pred pár dňami ju prepustili v rámci výmeny väzňov (Zdroj: SITA/AP/Mahmoud Illean)

JERUZALEM – Počas minulého týždňa došlo k výmene väzňov medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. V skupine, ktorú prepustil Izrael sa nachádzala aj istá Palestínčanka Israa Jaabisová (31), ktorú uväznili za údajný pokus o teroristický útok. Rodina a blízki ju nevideli celé roky.

archívne video

Prípravy na prijatie prepustených rukojemníkov po ich návrate z Gazy do Izraela (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Palestínčanka Israa Jaabisová (31) prišla v piatok 24. novembra do okupovaného východného Jeruzalema po tom, ako ju izraelské úrady prepustili v rámci výmeny väzňov. Informuje o tom Anadolu Ajansi s odkazom na izraelskú agentúru Wadi Hilweh.

Izrael si pri jej prepustení stanovil určité podmienky. Nemohli sa konať žiadne oslavy a v jej dome nemohol byť prítomný žiadny novinár. Napriek tomu sa v čase jej prepustenia zhromaždil pred jej domom obrovský dav, ktorý museli zadržať silové zložky. Dôvodom malo byť údajné zamedzenie prvých okamihov po prepustení a stretnutí s rodinou po dlhých rokoch. 

Pokus o teroristický útok

Izrael mal svoje dôvody, prečo takto postupoval. Písal sa 11. október 2015, keď sa Israa Jaabisová presúvala z práce domov vo svojom aute. Počas jazdy blízko vojenského stanovišťa vybuchla vo vozidle propán butánová fľaša a auto začalo horieť. Jaabisová pri tomto incidente utrpela popáleniny tretieho stupňa. Oheň jej zničil 60 percent kože. Je zohavená aj na tvári a prišla o prsty na oboch rukách. 

Izraelské úrady si tento incident vysvetlili ako pokus o teroristický čin. Jaabisovú zadržali a odsúdili na 11-točný trest odňatia slobody. Palestínčanka od začiatku popierala akýkoľvek pokus o páchanie terorizmu. Napokon si ale nemusela odsedieť celý trest. Jaabisová bola v skupine palestínskych väzňov, ktorých prepustil Izrael v rámci výmeny väzňov s radikálnym hnutím Hamas. V rámci druhej série dohody o výmene zajatcov ich Izrael prepustil 39, pričom len šesť malo viac ako 18 rokov. Hamas na oplátku prepustil v prvej várke 24 a neskôr ďalších 17 zajatcov. 

Takmer dva mesiace 

Medzi prepustenými na strane Palestíny bol aj Mohammad dar-Darwish (17), ktorý putoval za mreže po tom, ako hádzal zápalné fľaše na izraelských vojakov. Píše o tom chorvátsky web Slobodna Dalmacija. Vo väzení strávil sedem mesiacov. Po prepustení povedal, že je nesmierne šťastný.

Izrael spustil masívnu vojenskú operáciu v pásme Gazy po útoku Hamasu zo 7. októbra tohto roku. Straty na životoch sú vo veľkých počtoch na jednej aj druhej strane. Teroristické hnutie Hamas využíva civilné obyvateľstvo ako živé štíty, pričom v palestínskych úradných budovách, nemocniciach a školách zriaďuje sklady zbraní, riadiace centrá či výcvikové tábory.
 

Viac o téme: PrepustenieVúzenieIzraelHamasPokus o atentátTerorizmusVýmena väzňovIzrael vo vojneIsraa Jaabisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu