Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE V Izraeli a v pohraničných komunitách Gazy znejú sirény: Spojené štáty sa budú usilovať o obnovenie prímeria

Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy Zobraziť galériu (4)
Bojovníci radikálnej teroristickej skupiny Hamas, ktorá operuje v pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

TEL AVIV/DAUHA - Šesť izraelských rukojemníkov prepustených v Pásme Gazy sa vo štvrtok večer už vrátilo do Izraela, oznámil úrad izraelského premiéra. Oznam prišiel niekoľko hodín pred vypršaním predĺženého prímeria medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. Informuje agentúra AFP.

Naživo z Gazy a Izraela

Video:

Humanitárna pomoc bola dnes presunutá z Egypta do Gazy (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:22 Izraelská armáda potvrdila v piatok úmrtie piatich spomedzi približne 240 rukojemníkov, ktorých z Izraela do Pásma Gazy unieslo militantné hnutie Hamas počas svojho bezprecedentného útoku zo 7. októbra. O úmrtiach vláda v uplynulých dňoch upovedomila rodiny obetí, uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari s tým, do Izraela sa už vrátilo jedno z tiel týchto obetí. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

19:01 Lekári bez hraníc vyzvali Izrael, aby odvolal nové príkazy na evakuáciu Palestínčanov v Gaze, aby sa mohli evakuovať ďalej na juh, pričom poznamenali, že dve z jeho kliník sa nachádzajú v predmetnej oblasti. "Civilisti dostali rozkaz, aby sa presunuli na juh, ale nikde v Gaze nie je bezpečné kvôli nerozvážnemu bombardovaniu a pokračujúcim bojom," povedala šéfka Lekárov bez hraníc Avril Beniotová.

"Vyzývame izraelské sily, aby okamžite odvolali svoje príkazy na evakuáciu. Vyzývame všetky strany, aby chránili civilistov a životne dôležitú infraštruktúru pred poškodením. Teraz potrebujeme trvalé prímerie," dodala.

19:00 Úrad OSN v piatok uviedol, že je "vážne znepokojený" dramatickým nárastom zatýkania Palestínčanov v Izraeli a vyzval na vyšetrenie obvinení z mučenia v izraelskej väzbe.

18:58 Izrael informoval niekoľko arabských štátov, že v rámci návrhov týkajúcich sa enklávy po skončení vojny chce na palestínskej strane hraníc Gazy vyčleniť ochrannú zónu, ktorá by zabránila budúcim útokom, uviedli egyptské a regionálne zdroje.

17:32 Spojené štáty sa budú usilovať o obnovenie prímeria medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom v Pásme Gazy. Vyhlásil v piatok Biely dom po tom, ako Izrael v piatok ráno opäť spustil bojové operácie v Pásme Gazy, pričom obvinil Hamas z porušenia podmienok prímeria.

17:31 Spojené štáty nebudú udeľovať víza izraelským osadníkom zapojeným do násilností voči Palestínčanom na okupovanom západnom brehu Jordánu. V piatok to podľa agentúry AFP uviedol predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý nechcel byť menovaný.

16:30 Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken v piatok uviedol, že prímerie sa skončilo, pretože Hamas sa rozhodol porušiť dohodu dosiahnutú s Izraelom. Blinken ďalej uviedol, že Izrael má právo brániť sa a že podnikol kroky, aby informoval obyvateľov Gazy, kde sa nachádzajú bezpečné oblasti a ako sa môžu dostať z ohrozenia.

16:07 Izraelská armáda zverejnila v piatok interaktívnu mapu s vyznačenými evakuačnými zónami pre civilistov v Pásme Gazy, kde sa po vypršaní prímeria obnovili boje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. 

Interaktívna mapa v arabčine rozdeľuje palestínsku enklávu na zóny tak, aby tamojším obyvateľom umožnila "zorientovať sa, pochopiť pokyny a v prípade potreby sa z konkrétnych miest presunúť do bezpečia". Izraelská armáda ju zverejnila "v rámci prípravy na ďalšiu fázu vojny", a to niekoľko hodín po tom, ako v Gaze obnovila bojové operácie proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamasu.

15:47 Libanonské šiitské hnutie Hizballáh dnes vyhlásilo, že je po obnovení bojov medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas ostražité a pripravené. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej koniec prímeria medzi Izraelom a Hamásom vyvolal obavy, že by znovu mohli prepuknúť strety aj na izraelsko-libanonskej hranici.

15:46 Hovorca IDF uviedol, že od ukončenia prímeria v piatok skoro ráno armáda zaútočila na najmenej 200 cieľov Hamasu v severnom aj južnom pásme Gazy.

15:45 IDF v piatok uviedla, že koniec prímeria nenaznačuje, že sa skončili snahy o prepustenie všetkých žien a detí zadržiavaných v Gaze. Podľa IDF armáda dúfala, že porozumenie s Hamasom týkajúce sa návratu žien a detí zadržiavaných ako rukojemníkov bude pokračovať, no Hamas sa rozhodol napadnúť tento postoj.

13:30 Turisti pre konflikt Izraela s hnutím Hamas prestali dovolenkovať v regióne Blízky východ. Postihuje to najmä ekonomiky krajín ako Jordánsko, Libanon a Egypt, ktoré sú závislé od medzinárodného cestovného ruchu. Informuje agentúra AFP.

13:15 Ozbrojené krídlo radikálneho palestínskeho hnutia Hamas dnes vypálilo z Pásma Gazy salvy rakiet na niekoľko miest v južnom Izraeli, informoval server stanice Al-Džazíra s odvolaním sa na správu brigád Kasám. Na izraelské mestá a obce v blízkosti hraničného plotu s pásmom útočila tiež vojenská odnož ďalšej islamistickej skupiny, Palestínskeho islamského džihádu (PIJ). Podľa izraelských médií znejú v oblasti opakovane sirény varujúce pred raketovými útokmi.

12:00 Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok odsúdila obnovenie bojov v Pásme Gazy. Tí, ktorí sú pri moci, sa podľa jej vyjadrení rozhodli pokračovať v zabíjaní detí. Informuje agentúra AFP. "Nečinnosť vo svojej podstate je schválením zabíjania detí," uviedol hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) v Gaze James Elder. Úvahy, že ďalšie útoky v Gaze povedú k niečomu inému, než ďalšiemu krviprelievaniu, označil za ľahkomyseľné.

11:05 Katar v piatok potvrdil, že rokovania o prímerí pokračujú aj napriek obnoveniu bojov medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Zároveň varoval, že obnovenie bojov komplikuje sprostredkovateľské snahy, informuje agentúra DPA.

11:00 Najmenej 32 osôb prišlo o život a desiatky utrpeli zranenia v Pásme Gazy od piatku rána, keď došlo k obnoveniu bojov medzi Izraelom a hnutím Hamas. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva v tejto enkláve. Informujú agentúry AP a AFP.

9:25 Rokovania medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas o obnovení prímeria v Pásme Gazy pokračujú aj napriek obnoveniu bojov. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj oboznámený s rokovaniami to uviedla agentúra AFP.

9:15 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že hnutie Hamas nesúhlasilo s prepustením ďalších rukojemníkov a porušilo tým podmienky prímeria. Informuje stanica BBC.

8:30 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan navštívil Izrael na "žiadosť a pozvanie" preživších a rodín obetí útoku militantného hnutia Hamas zo 7. októbra. Oznámil to vo štvrtok ICC, informuje agentúra AFP.

Viac o téme: IzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu