Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA sa nechcú vzdialiť od Číny, uviedol prezident Biden: Majú záujem o zlepšenie vzťahov

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok vyhlásil, že Spojené štáty sa nesnažia vzdialiť od Číny, ale v skutočnosti chcú vzájomné vzťahy zlepšiť a plne obnoviť bilaterálnu komunikáciu. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Nesnažíme sa odstrihnúť od Číny. Snažíme sa zmeniť vzťahy k lepšiemu," povedal Biden novinárom v Bielom dome pred odchodom do San Francisca, kde sa v stredu stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pcingom v rámci summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Na otázku, čo očakáva od schôdzky s čínskym náprotivkom, Biden odpovedal, že chce, "aby sme sa vrátili k normálnej komunikácii; aby sme boli schopní zdvihnúť telefón a hovoriť jeden s druhým, ak nastane kríza; aby sme boli schopní zabezpečiť pokračovanie kontaktov medzi našimi ozbrojenými silami".

Ekonomické problémy v Číne

Číňania majú podľa Bidena v súčasnosti ekonomické problémy. "Ak by priemerný občan v Číne mohol mať slušne platenú prácu, prospelo by to im aj nám všetkým... Nebudem však naďalej podporovať postoje, podľa ktorých ak chceme investovať v Číne, musíme odovzdať všetky naše obchodné tajomstvá," dodal.

Vzťahy sa zhoršili

Čínske ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že lídri budú diskutovať o "strategických, všeobecných a smerových otázkach týkajúcich sa vzťahov medzi Čínou a USA, ako aj o hlavných otázkach týkajúcich sa svetového mieru a rozvoja". Biden a Si sa naposledy stretli na indonézskom ostrove Bali takmer presne pred rokom. Vzťahy medzi oboma krajinami sa odvtedy zhoršili.

Viac o téme: VzťahyUSAČínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu