Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Usáma bin Ládin straší svet aj 12 rokov po smrti: Izreal chcel vymazať z mapy, mladí jeho list zdieľajú na TikToku!

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Usáma bin Ládin ako vodca teroristickej organizácie al-Káida zosnoval útoky civilnými lietadlami na budovy WTC v New Yorku i na vládnu budovu Pentagon vo Washingtone. Útoky teroristov v roku 2001 kompletne zmenili svet. Tentokrát však "ožil" jeho list, ktorý adresoval USA a jej zahraničnej politike.

Bin Ládin rok po útoku z 11. septembra napísal a zverejnil list, v ktorom vysvetľoval prečo k útoku prišlo. List o vyše dvadsať rokov neskôr ožil na sociálnej sieti TikTok a spolu s ním i terorista, ktorého špeciálne komando zabilo v Pakistane v roku 2011. Konkrétne z listu množstvo užívateľov vo virálnych videách povyťahovalo state, ktoré kritizovali zahraničnú politiku USA. Videá postavené na myšlienkach a úryvkoch z listu bin Ládina mali na TikToku milióny zdieľaní a ako píše DenníkN a americké CNN, stali sa politickou témou.

Teroristi z Hamasu poskytli dôkazy o zneužívaní najväčšej nemocnice v Gaze (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Bin Ládin v liste okrem iného kritizoval Američanov za podporu Židov, ktorí podľa jeho slov „kontrolujú politiku, médiá a ekonomiku.“ Tiež tvrdil, že Izrael je potrebné „vymazať z mapy“ a vyčítal mu okupáciu palestínskych území. Užívatelia sociálnej siete TikTok a neskôr i ďalších s myšlienkami a slovami Bin Ládina otvorene sympatizovali, iní tvrdili, že tento list im kompletne zmenil pohľad na svet. TikTok je pritom špecifický veľmi mladým publikom, väčšina užívateľov sa narodila až po samotných teroristických útokoch v roku 2001, respektíve vtedy mali len zopár rokov a vec veľmi nevnímali.

List pritom okrem kritiky USA a zjavných antisemitských myšlienok obsahuje aj homofóbne vyjadrenia. Homosexualitu označil Bin Ládin za „nemorálnu“ a USA kritizoval aj z príliš liberálneho prístupu k ženám, sexu, drogám, životnému prostrediu, či gamblerstvu. Podľa analytikov sa virálnym nestal celý list, len časti, ktoré „influencerom“ vyhovovali.

Pozitívne reakcie na list teroristu sú podľa mnohých konzervatívnych Američanov iba ďalším dôvodom, prečo by sa sieť TikTok mala zakázať. TikTok najmä republikánsky politici z USA aj v tejto súvislosti obvinili z nedostatočnej kontroly a vyslovene z uprednostňovania prejavov šíriacich nenávisť, rasizmus, či dezinformácie. Zakázanie siete TikTok sa už stalo témou nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA. Prezidentská kandidátka Nikki Haley z republikánskej strany svoju kampaň založila aj na zakázaní TikToku, ktorý je podľa nej nástrojom zahraničnej infiltrácie nepriateľských vlád a ohrozením národnej bezpečnosti USA.

TikTok na kontroverziu zareagoval vyhlásením, že „nepodporuje žiadnu formu terorizmu a agresívne maže všetok antisemitský obsah“. Videá s listom zo siete stiahol, no predtým tieto videá podľa niektorých odhadov videlo 14-miliónov ľudí.

Viac o téme: Sociálne sieteUSAUsama bin LádinTiktok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu