Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Azerbajdžanský prezident upozornil Blinkena na americkú pomoc Arménsku

Anthony Blinken
Anthony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v pondelok počas telefonátu amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena upozornil, že nedávne konanie Spojených štátov zamerané na podporu Arménska ohrozuje vzťahy Washingtonu s Baku. Informuje agentúra Reuters.

Vzťahy Spojených štátov a Azerbajdžanu boli relatívne priateľské, kým azerbajdžanské sily v septembri počas bleskovej ofenzívy neobsadili odštiepenecký horský región Náhorný Karabach obývaný zväčša etnickými Arménmi, pripomína Reuters.

Spojené štáty poskytli v rámci konfliktu diplomatickú podporu Arménsku, ktoré podporuje karabašské separatistické úrady. Túto krajinu niekoľko dní po ofenzíve navštívili aj americkí predstavitelia. "Najnovšie vyhlásenia a konanie Spojených štátov vážne poškodili azebajžansko-americké vzťahy," povedal Alijev Blinkenovi podľa vyhlásenia jeho kancelárie.

archívne video

Naša pomoc Ukrajine je zmysluplná, tvrdí prezidentka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vo vyhlásení sa uvádza, že Baku vzalo na vedomie slová predstaviteľa amerického ministerstva zahraničných vecí Jamesa O'Briena, ktorý v Kongrese vyhlásil, že po útoku v Náhornom Karabachu neexistuje šanca na obvyklú spoluprácu s Azerbajdžanom. Alijevova kancelária však dodáva, že prezident s Blinkenom sa zhodli, že v záujme normalizácie vzťahov navštívi O'Brien Azerbajdžan a Washington zruší zákaz vzťahujúci sa na návštevy vysokopostavených azerbajdžanský predstaviteľov v USA.

Víťazstvo Azerbajdžanu v Náhornom Karabachu vyústilo do rýchleho odlivu takmer všetkých 120.000 etnických Arménov, ktorí tam žili. Spojené štáty a ďalšie západné krajiny sľúbili Arménsku pomoc, aby sa dokázalo vysporiadať s prílevom takého počtu ľudí. Arménsko je tradičným spojencom Ruska, od ktorého sa však vo svetle týchto a iných udalostí začalo v posledných mesiacoch odkláňať, píše Reuters.

Viac o téme: PomocUSAArménskoAntony BlinkenPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu