Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Vo veku 85 rokov zomrel český politik Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zobraziť galériu (2)
Karel Schwarzenberg (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

PRAHA - Vo veku 85 rokov zomrel v sobotu Karel Schwarzenberg, bývalý minister zahraničných vecí ČR a predseda strany TOP 09. Správa prevzatá zo spravodajského portálu Českého rozhlasu, ktorý sa odvoláva na portál Echo24 a oznámenie spoluzakladateľa TOP 09 Miroslava Kalouska na sociálnej sieti.

Archívne video

Zeman-Schwarzenberg WMV

Schwarzenberg zomrel vo Viedni, píše Echo24 s odvolaním sa zdroj z prostredia politikovej rodiny. Posledné dva dni bol v kritickom stave v umelom spánku. Do nemocnice vo Viedni ho previezli v pondelok 6. novembra z Prahy. Karel Schwarzenberg (celým menom Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas, knieža zo Schwarzenbergu), potomok šľachtického rodu Schwarzenbergovcov, sa narodil 10. decembra 1937 v Prahe.

 

Zemřel Karel Schwarzenberg…Byl jedním z nejdůležitějších, nejinspirativnějších a nejlaskavějších lidí v mém životě....

Posted by Miroslav Kalousek on Saturday, November 11, 2023

Po prevrate v 1948 s rodinou putoval do zahraničia

Po prevrate vo februári 1948 jeho rodina v decembri toho istého roku opustila bývalú Československú republiku a presťahovala sa do zahraničia. Študoval právo vo Viedni a Grazi a v Mníchove lesníctvo.

Bývalý minister zahraničných vecí Českej republiky Karel Schwarzenberg
Zobraziť galériu (2)
Bývalý minister zahraničných vecí Českej republiky Karel Schwarzenberg  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Na jeseň 1989 sa vrátil do vlasti a 10. júla 1990 bol vymenovaný za kancelára prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) Václava Havla. Ministrom zahraničných vecí ČR bol od januára 2007 do mája 2009 a od júla 2010 do júla 2013. Spolu s Miroslavom Kalouskom založili v júni 2009 stranu TOP 09 a na jej ustanovujúcom sneme 28. novembra 2009 sa Schwarzenberg stal jej predsedom.

Neskôr bol aj členom Poslaneckej snemovne parlamentu ČR. V roku 2013 kandidoval v prezidentských voľbách, v druhom kole však neuspel v súboji s víťazom - neskorším prezidentom Milošom Zemanom. Český prezident Petr Pavel 28. októbra tohto roka Schwarzenbergovi udelil vyznamenanie Rad Bieleho leva za zásluhy v oblasti politiky, pripomína Český rozhlas.

Karel Schwarzenberg nám pomáhal získavať rešpekt a dobré meno v zahraničí, uviedol Fiala

Karel Schwarzenberg bol významnou osobnosťou českého exilu a českej politiky za uplynulé desaťročia, pomáhal nám získavať rešpekt a dobré meno v zahraničí, uviedol v nedeľu v reakcii na úmrtie bývalého českého ministra zahraničných vecí premiér ČR Petr Fiala. TASR informuje podľa servera Novinky.cz.  Schwarzenberg zomrel v sobotu vo veku 85 rokov vo Viedni. Posledné dva dni bol v kritickom stave v umelom spánku.

 

S hlubokým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o smrti Karla Schwarzenberga. Vážil jsem si ho mimo jiné za to, jak v době...

Posted by Petr Fiala on Sunday, November 12, 2023

Do nemocnice v rakúskej metropole ho previezli v pondelok 6. novembra z Prahy. "S hlbokým zármutkom som dnes prijal správu o smrti Karla Schwarzenberga. Vážil som si ho okrem iného za to, ako v dobe totality pomáhal českému disentu, a že sa po roku 1989 rozhodol nezištne slúžiť našej krajine v rade funkcií. Bolo my cťou s ním zasadať vo vláde," napísal na platforme X český premiér Fiala. "Jeho rozhľad, skúsenosti a noblesa nám budú veľmi chýbať," dodal s tým, že ho pred niekoľkými týždňami navštívil v nemocnici.

Na úmrtie bývalého šéfa diplomacie ČR a predsedu strany TOP 09 reagoval aj český exprezident Miloš Zeman, píšu Novinky.cz. "Vážil som si Karla Schwarzenberga ako svojho súpera v prezidentskej voľbe a rád som s ním diskutoval aj po tom, čo sme sa obaja stali dôchodcami na invalidnom vozíku. Naposledy sme sa nedávno stretli na jeho zámku v Dřevíči, a bolo to veľmi príjemné a milé stretnutie," uviedol Zeman.

 

Vážil jsem si Karla Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě a rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme...

Posted by Miloš Zeman - prezident České republiky on Saturday, November 11, 2023

"Je mi to ľúto, úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," reagoval predseda hnutia ANO Andrej Babiš.

 

Smutná zpráva o úmrtí Karla Schwarzenberga. Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým.

Posted by Andrej Babiš on Saturday, November 11, 2023

Rodine Schwarzenberga kondolujú aj naši politici

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila úprimnú sústrasť rodine, priateľom a všetkým, ktorí si vážili úsilie Karla Schwarzenberga posunúť Česko, ale aj Slovensko čo najbližšie k pevným hodnotám demokracie. "Navždy odišiel vzácny človek, demokrat a bojovník za slobodu," uviedla prezidentka na sociálnej sieti. Bývalý minister zahraničných vecí ČR a predseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg zomrel vo veku 85 rokov.

 

Navždy odišiel vzácny človek, demokrat a bojovník za slobodu Karel Schwarzenberg. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine,...

Posted by Zuzana Čaputová on Sunday, November 12, 2023

"Dovolím si pozmeniť jeho vlastný citát, ktorý povedal v smútočnom prejave pri rozlúčke so svojím priateľom Václavom Havlom: Pán Schwarzenberg, za pravdu a lásku budeme ďalej bojovať. Neustaneme, môžete sa na nás spoľahnúť," dodala Čaputová na sociálnej sieti.

 

Zomrel Karel Schwarzenberg. Kolega z pôsobenia v zahraničnej službe našich krajín. Múdry, láskavý, odvážny, ale i vtipný človek. Príjemný spoločník. Európan. Nech odpočíva v pokoji.

Posted by Mikuláš Dzurinda on Saturday, November 11, 2023
 

KAREL SCHWARZENBERG ZANECHAL ODKAZ ĽUDSKOSTI A TOLERANCIE Smutné ráno. Opustil nás významný politik, intelektuál,...

Posted by Veronika Remišová on Saturday, November 11, 2023
 

KNIEŽA SCHWARZENBERG, ODPOČÍVAJTE V POKOJI, ČESŤ VAŠEJ PAMIATKE Už dlhšie obdobie bolo zrejmé, že sa to blíži, ale ale...

Posted by Jaro Naď on Saturday, November 11, 2023
 

Odišla Osobnosť. Československej i európskej politiky. Je to smutný deň, zostáva však živá spomienka. Takto sme sa dlho...

Posted by Vladimír Bilčík on Sunday, November 12, 2023
 

Odišla veľká osobnosť československej a českej politiky, presvedčený Európan, bývalý český minister zahraničných vecí...

Posted by Ivan Korčok on Saturday, November 11, 2023
 

Vo veku 85 rokov zomrel Karel Schwarzenberg, bývalý český minister zahraničných vecí a predseda strany TOP 09. Odpočinutie večné daj mu, Pane 🙏 🕯️

Posted by Milan Majerský on Saturday, November 11, 2023
Viac o téme: úmrtiePrahaKarel SchwarzenbergExminister zahraničných vecí ČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu