Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA posilňujú svoju vojenskú prítomnosť na Blízkom východe lietadlovou loďou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Suez Canal Authority via AP)

MANÁMA - Americká lietadlová loď USS Dwight D. Eisenhower so sprievodnými plavidlami dorazila v sobotu do oblasti Blízkeho východu. Cieľom je posilniť pozície v tejto oblasti. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia amerického vojenského námorníctva (US Navy).

Skupina sa v sobotu vplavila do Červeného mora po prechode cez Stredozemné more. Pozostáva zo samotnej lietadlovej lode, krížnika Philippine Sea vyzbrojeného riadenými strelami, dvojice torpédoborcov i deviatich jednotiek bojových lietadiel a vrtuľníkov. Posilňovanie vojenskej prítomnosti je súčasť úsilia USA odstrašiť Irán a s ním spojené ozbrojené skupiny, ktoré by mohli prehĺbiť konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas, píše agentúra AP.

Dodáva, že vo východnej časti Stredozemného mora sa už nachádza bojová skupina amerického vojenského námorníctva s lietadlovou loďou USS Gerald R. Ford. USS Dwight D. Eisenhower má jadrový pohon a v prevádzke je od roku 1977. Je pomenovaná po americkom generálovi Dwightovi D. Eisenhowerovi, ktorý bol prezidentom USA v rokoch 1953-1961. Zúčastnila sa aj na vojne v Perzskom zálive v 90. rokoch minulého storočia, či na neskorších vojenských operáciách USA v Iraku a Afganistane.

Viac o téme: Lietadlová loďUSABlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu