Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

MIMORIADNY ONLINE Hamas odpálil raketu smerom na mesto Ejlat na juhu Izraela

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit))

TEL AVIV - Ozbrojené krídlo palestínskej islamistickej organizácie Hamas, ktorá vládne v pásme Gazy, v sobotu znova vystrelilo raketu s dlhším doletom na južný Izrael. Informovala o tom agentúra DPA.

Naživo z Gazy

archívne video

Stíhačky IAF zasiahli teroristickú infraštruktúru Hizballáhu (Zdroj: X/Israel Defense Forces )

ONLINE

21:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánoval navštíviť budúci týždeň Izrael, jeho cesta však nie je istá po tom, ako informácie o nej unikli do izraelských médií. S odvolaním sa na ukrajinského diplomata o tom v sobotu večer informoval server Times of Israel (TOI), píše TASR. "Chcel, aby bola táto cesta zverejnená, až keď vstúpi na izraelskú pôdu," povedal diplomat pre TOI. "Je veľmi sklamaný."

21:29 V dôsledku izraelských vzdušných úderov je nezvestných vyše 60 rukojemníkov unesených z Izraela do Pásma Gazy, uviedlo dnes podľa agentúry Reuters ozbrojené krídlo radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

21:14 Izraelské obranné sily zverejňujú zábery z rozšírenej pozemnej operácie v pásme Gazy.

20:45 Tisíce Izraelčanov protestovali v sobotu večer pred rezidenciou premiéra Benjamina Netanjahua v centre Jeruzalema. Predsedu vlády vyzvali, aby odstúpil v dôsledku krvavého útoku palestínskych militantov, ktorý vyvolal najnovšiu vojnu Izraela s hnutím Hamas. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

19:50 Izraelský minister obrany Joav Galant v sobotu vyhlásil, že izraelské sily nájdu a zlikvidujú vodcu palestínskej militantnej organizácie Hamas v pásme Gazy Jahju Sinwára. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a servera Times of Israel. "Nájdeme Sinwára a zlikvidujeme ho. Ak sa k nemu dostanú obyvatelia Gazy, skráti to vojnu," povedal Galant na tlačovej konferencii. Izraelské operácie v Gaze, kde vojaci bojujú proti militantom Hamasu, podľa neho prebiehajú dobre, krok po kroku.

18:00 Ozbrojené krídlo palestínskej islamistickej organizácie Hamas, ktorá vládne v pásme Gazy, v sobotu znova vystrelilo raketu s dlhším doletom na južný Izrael. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

17:58 Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu zhromaždilo v Paríži na propalestínskej demonštrácii a žiadali okamžité prímerie v pásme Gazy. Zhromaždenie na podporu Palestínčanov sa konalo aj v Berlíne. TASR prevzala správu z agentúr AP a DPA.

17:31 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho rezortní kolegovia z Egypta a Jordánska sa v sobotu zhodli na potrebe urobiť viac na ochranu palestínskych civilistov v pásme Gazy. Rozdielne názory však majú v otázke prípadného prímeria, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

16:38 Odchod zranených Palestínčanov a cudzincov a Palestínčanov s dvojakým občianstvom z pásma Gazy v sobotu zjavne zastavili. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala agentúra DPA, píše TASR. Zdroj blízky egyptskému Červenému polmesiacu (ČP) pre DPA potvrdil, že zamestnanci palestínskeho ČP dostali od úradov nariadenie zastaviť do odvolania prepravu zranených Palestínčanov.

15:55 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v sobotu ostro odsúdil prudký nárast prejavov nenávisti po celom svete od začiatku vojny medzi hnutím Hamas a Izraelom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

14:51 Turecko v sobotu oznámilo, že svojho veľvyslanca v Izraeli povoláva do vlasti na konzultácie. Dôvodom je odmietavý postoj Izraela k prímeriu v pásme Gazy. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

13:17 Najmenej 12 ľudí dnes zomrelo v Pásme Gazy po tom, čo izraelský útok zasiahol školu v správe OSN. Podľa agentúry AFP to uviedlo radikálne palestínske hnutie Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne a ktoré pred mesiacom zaútočilo na Izrael. Školy, ktoré spravuje OSN, teraz poskytujú núdzové prístrešie pre stovky vysídlených rodín.

13:05 V pohraničných komunitách v Gaze znejú raketové sirény.

13:04 Hovorca IDF v arabčine oznámil, že pohyb obyvateľov Gazy v južnom pásme Gazy bude v sobotu povolený medzi 13:00 a 16:00 miestneho času. V oznámení boli obyvatelia požiadaní, aby opustili severnú časť Pásma.

11:45 Turecký prezident v súvislosti s konfliktom medzi Izraelom a Hamasom ďalej uviedol, že jeho krajina bude podporovať formulky, ktoré prinesú mier v regióne, a nie tie, ktoré "postupne vymažú Palestínčanov z histórie".

11:07 Izraelské obranné sily útočia na ciele Hizballáhu v Libanone.

10:19 Generálny tajomník OSN António Guterres a šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadrili znepokojenie v spojitosti s piatkovým útokom Izraela na konvoj sanitiek v Gaze. Ten si vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

9:18 IDF oznámili, že v sobotu zaútočili na dve teroristické skupiny, ktoré sa pokúsili vystreliť z Libanonu na izraelské územie. Uviedla tiež, že sily zničili pozorovateľské stanovište Hizballáhu.

9:10 Ministerstvo Hamasu zodpovedné za propagáciu v Gaze oznámilo, že Izrael zaútočil na dom Ismaila Haníju, šéfa politického byra Hamasu, v utečeneckom tábore Al-Šatí v pásme Gazy. Haníja a jeho rodina žijú v Katare.

8:37 Ministerstvá zahraničných vecí Egypta a Jordánska oznámili, že arabské štáty predložia v sobotu ministrovi zahraničných vecí USA Antonymu Blinkenovi jednotné stanovisko, v ktorom sa uvádza, že Izrael musí okamžite zastaviť svoje útoky v pásme Gazy.

8:32 V najjužnejšom izraelskom meste Ejlat húkajú raketové sirény.

8:13 Americké ministerstvo obrany dočasne pozastavuje podporu pre návštevy predstaviteľov amerického Kongresu v Izraeli. Takisto obmedzuje oficiálne návštevy v tejto krajine. TASR správu prevzala v sobotu z webovej stránky stanice CNN, ktorá sa odvoláva na amerického ministra obrany Lloyda Austina.

7:46 Na mešite v utečeneckom tábore Al-Fawwar na Západnom brehu neďaleko Hebronu bola vyvesená izraelská vlajka.

7:34 IDF informujú, že izraelské sily v priebehu piatka zlikvidovali teroristov a zničili infraštruktúru Hamasu v severnej časti pásma Gazy. Bolo tiež zverejnené, že pechota a obrnené jednotky IDF, ktoré operujú pod velením divízie 460, odhalili tunely a zbrane Hamasu. Podľa IDF sa sily stretli s 15 teroristami a nasadili tanky, ktoré zničili tri pozorovacie stanovištia Hamasu.

6:40 CNN uvádza, že americkí predstavitelia odhadujú, že Izrael v najbližších dňoch zníži rozsah svojich leteckých útokov v pásme Gazy a zameria sa na pozemné operácie. Podľa jedného z amerických predstaviteľov citovaného v správe Bidenova administratíva očakáva prechod na "taktickejšie zameranie na pozemnú operáciu" zameranú proti rozsiahlej sieti tunelov Hamasu.

6:00 Hamas sa pokúsil prepašovať svojich bojovníkov z Gazy so zranenými a cudzími štátnymi príslušníkmi, tvrdí americký predstaviteľ. Vysokopostavený predstaviteľ USA uviedol, že Hamas sa pokúšal prepašovať svojich bojovníkov z Gazy v sanitkách cez Rafah, čím zdržiaval úsilie o evakuáciu cudzincov. Hamas poskytol Egyptu a USA zoznam vážne zranených, ktorých chcel evakuovať, spolu s tisíckami cudzincov, ktorí chceli odísť.

Nemecko už nestíha policajtov, ktorí strhli plagáty s izraelskými rukojemníkmi

Berlínska prokuratúra zastavila trestné stíhanie voči policajtom, ktorí v meste odstránili plagáty zobrazujúce izraelských rukojemníkov zadržiavaných palestínskym militantným hnutím Hamas, uviedol v piatok hovorca prokuratúry. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Podľa prokuratúry sa nepreukázalo, že policajti sa dopustili trestného činu. Nedošlo ani k porušeniu tlačového zákona či poškodeniu majetku. Začiatkom týždňa polícia v Berlíne odstránila plagáty zobrazujúce izraelských rukojemníkov zadržiavaných v pásme Gazy, čo vyvolalo pobúrenie časti verejnosti. Polícia sa domnievala, že plagáty boli vylepené neoprávnene. V Berlíne po útoku Hamasu na Izrael výrazne vzrástol počet antisemitských incidentov. Medzi zdokumentovanými prípadmi sú fyzické útoky, ale aj ničenie majetku. Napríklad v stredu došlo v centre Berlína k útoku zápalnými fľašami na židovské komunitné centrum a synagógu.

Izrael varuje občanov pred cestovaním do zahraničia pre nárast antisemitizmu

Podľa rezortu diplomacie by Izraelčania nemali v zahraničí dávať najavo svoj pôvod. Izraelčanom sa neodporúča cestovať do arabských krajín, na Blízky východ, do krajín severného Kaukazu či štátov susediacich s Iránom. "V posledných týždňoch na celom svete výrazne pribudli prípady antisemitizmu a podnecovania k nenávisti, ako aj násilné útoky proti Izraelčanom a židom," uvádza sa vo vyhlásení izraelskej Národnej bezpečnostnej rady. Izrael už v pondelok vydal pre svojich občanov najvyšší stupeň výstrahy pred cestovaním do ruskej autonómnej republiky Dagestan, kde stovky rozvášnených ľudí vtrhli v nedeľu na letisko v hlavnom meste Machačkala a mali zjavne v úmysle zaútočiť na izraelských pasažierov vracajúcich sa z Izraela.

Palestínske militantné hnutie Hamas spustilo 7. októbra bezprecedentný útok na územie Izraela, kde jeho ozbrojenci zabili približne 1400 ľudí a ďalších 240 uniesli do pásma Gazy, kde ich zadržiavajú ako rukojemníkov. Izrael v reakcii začal masívne bombardovanie tejto palestínskej enklávy, ako aj pozemnú operáciu s cieľom zlikvidovať politické i vojenské velenie Hamasu. Dosiaľ tam podľa Hamasom kontrolovaných úradov zahynulo viac ako 9200 ľudí.

Viac o téme: IzraelVojnaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu