Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNY ONLINE Úrady v Gaze vinia Izrael z útoku pri nemocnici: Armáda potvrdila zásah sanitky

Útok na sanitku v pásme Gazy. Zobraziť galériu (7)
Útok na sanitku v pásme Gazy. (Zdroj: Twitter/@QudsNen)

GAZA - Americká Snemovňa reprezentantov schválila vo štvrtok balík pomoci v hodnote takmer 14,5 miliardy dolárov pre Izrael, ktorý v súčasnosti vedie vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO Mesto Gaza – to, čo nemôžete vidieť zhora

Mesto Gaza – to, čo nemôžete vidieť zhora (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:46 V Tel Avive a v centre Izraela sa ozýva raketový poplach.

19:59 Izraelská armáda v piatok uviedla, že jedno z jej lietadiel zasiahlo sanitku, ktorú podľa odhadov vojakov používala jednotka Hamasu v blízkosti ich pozícií v bojovej zóne. Uviedla, že pri zásahu zahynulo niekoľko bojovníkov Hamasu, a uviedla, že má informácie, že Hamas využíva sanitky na prepravu bojovníkov a zbraní.

19:58 Honduraské ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že odvoláva svojho veľvyslanca v Izraeli na konzultácie v súvislosti s tým, čo nazvalo porušovaním medzinárodného humanitárneho práva zo strany Izraela v pásme Gazy.

19:20 Spojené štáty v piatok vyzvali Iránom podporované hnutie Hizballáh, aby sa nepokúsilo využiť vojnu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "My a naši partneri sme sa vyjadrili jasne: Hizballáh a ďalší aktéri — štátni či neštátni — by sa nemali pokúšať využiť prebiehajúci konflikt," uviedol hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC).

18:32 Úrad OSN pre ľudské práva varoval pred porušovaním humanitárneho práva a ľudských práv všetkými stranami. "Máme vážne obavy, že obe strany nedodržiavajú zásady rozlišovania a proporcionality," uviedla hovorkyňa OHCHR Liz Throssellová.

18:07 Do Izraela v piatok pricestoval novovymenovaný veľvyslanec Spojených štátov Jack Lew, aby sa ujal funkcie, ktorá bola neobsadená od júla. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

18:06 Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh v piatok varoval Spojené štáty, že ak Izrael neprestane útočiť na pásmo Gazy, prestrelky na libanonsko-izraelskej hranici môžu prerásť do rozsiahlej vojny. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters a webu televízie Sky News.

17:23 Raketa dopadla na materskú školu v meste Sderot na juhu Izraela, obete neboli hlásené.

17:22 Tank IDF zaútočil na dve protitankové odpaľovacie zariadenia Hizballáhu a vojenské stanovište v Libanone v oblasti Ramim Ridge.

17:10 Násilie izraelských osadníkov voči palestínskemu obyvateľstvu na okupovanom Západnom brehu Jordánu eskaluje, vyhlásila v piatok Organizácia Spojených národov (OSN). Situácia je podľa nej v tejto oblasti alarmujúca a dochádza tam k čoraz častejšiemu porušovaniu práv Palestínčanov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

17:09 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok povedal, že trvalú bezpečnosť môže Izrael získať len vznikom palestínskeho štátu, a teda takzvaným dvojštátnym riešením konfliktu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Dva štáty pre dva národy... To je jediný spôsob, ako zabezpečiť trvalú bezpečnosť pre židovský a demokratický Izrael," povedal Blinken po stretnutiach, ktoré po svojom piatkovom prílete do Izraela absolvoval s prezidentom Jicchakom Herzogom a premiérom Benjaminom Netanjahuom.

16:47 Hamasom kontrolované ministerstvo zdravotníctva v Gaze oznámilo, že IDF bombardovali konvoj sanitiek, ktorý opustil nemocnicu Šifa a smeroval k priechodu Rafah.

Podľa palestínskej správy sú výsledkom útoku, ktorý zasiahol neďaleko vchodu do nemocnice v meste Gaza, desiatky mŕtvych a zranených. Hamasom kontrolované ministerstvo zdravotníctva tiež uviedlo, že ďalší útok zasiahol v blízkosti nemocnice Al-Quds.

16:13 Pentagon potvrdil, že americké lietajúce bezpilotné lietadlá nad Gazou sa snažia získať rukojemníkov.

16:12 V pohraničných komunitách Gazy znejú raketové sirény.

16:11 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok v Tel Avive zopakoval, že Izrael má právo a povinnosť brániť sa. Reagoval tým na pokračujúce intenzívne letecké a pozemné útoky v palestínskom pásme Gazy, ktorými odpovedá na vpád kománd islamistického hnutia Hamas do Izraela zo 7. októbra. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Izrael má nielen právo, ale aj povinnosť brániť sa..., aby zaistil, že 7. október sa už nikdy nebude opakovať," povedal Blinken novinárom po stretnutí s izraelským prezidentom Jicchakom Herzogom.

15:15 Izraelská Rada pre národnú bezpečnosť žiada občanov, aby zvážili cestovanie do zahraničia v súvislosti s nedávnymi výbuchmi antisemitského násilia.

15:14 Francúzsky inštitút v Gaze bol zasiahnutý izraelským náletom, ale neboli hlásené žiadne zranenia zamestnancov, uviedlo v piatok francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

14:46 Škótsky premiér Humza Yousaf v piatok oznámil, že rodičia jeho manželky v piatok opustili pásmo Gazy. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC. Rodičia Yousafovej manželky - Elizabeth El-Naklasová a jej manžel Maged - boli v pásme Gazy navštíviť chorého príbuzného. Jeho územie opustili cez hraničný priechod Rafah spolu s ďalšími britskými občanmi. Ide o jediné pozemné spojenie medzi Egyptom a Gazou a opätovne bolo otvorené v stredu, píše BBC.

14:28 Izraelský minister obrany Yoav Gallant na stretnutí vojenského kabinetu s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom povedal, že "prímerie nebude, pokiaľ sa nevrátia rukojemníci".

14:27 Putin okomentoval nepokoje na letisku v Dagestane v súvislosti s príletom lietadla z Izraela slovami: "Musíme si zachovať chladnú hlavu". Ruský prezident Vladimir Putin tiež povedal, že "každého normálneho človeka" by rozhnevali zábery "zakrvavených detí".

14:26 13 demokratických senátorov vyzvalo na krátkodobé zastavenie nepriateľských akcií, čo odzrkadľuje výzvu amerického prezidenta Joea Bidena na humanitárnu prestávku.

13:54 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval v piatok na okamžité prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Uviedol, že v pásme Gazy sú páchané zločiny proti ľudskosti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Neexistuje predstava, ktorou by sa dalo vysvetliť alebo ospravedlniť brutalitu, ktorej sme svedkom od 7. októbra. Otvorene povedané - v Gaze sa už presne 28 dní páchajú zločiny proti ľudskosti," povedal Erdogan na summite Organizácie turkických štátov v Astane, hlavnom meste Kazachstanu.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (7)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Kazakhstan's Presidential Press Office via AP)

13:45 Írsky premiér Leo Varadkar povedal, že reakcia Izraela na útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra "sa už podobá na niečo, čo sa blíži pomste". Varadkar to vyhlásil počas návštevy Južnej Kórey. Pri teroristickom útoku Hamasu zo 7. októbra na Izrael zomrelo vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov a Asi 200 bolo unesených. Izraelská armáda preto stupňuje svoje útoky proti Hamasu v palestínskom pásme Gazy.

Leo Varadkar
Zobraziť galériu (7)
Leo Varadkar  (Zdroj: SITA/Geoffroy van der Hasselt, Pool Photo via AP)

13:33 Americké drony nad pásmom Gazy zhromažďujú spravodajské informácie, aby našli a prepustili rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

13:15 Izraelské obranné sily (IDF) sú na hranici s Libanonom v stave veľmi vysokej pohotovosti. Uviedol to v piatok hovorca izraelskej armády Daniel Hagari."Včera (vo štvrtok) sme podnikli rozsiahly útok a zasiahli niekoľko teroristických buniek (libanonského hnutia) Hizballáh v reakcii na jeho masívny útok... ktorý zranil civilistov," povedal Hagari.

11:59 Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok spustila výzvu na zbierku núdzovej pomoci v hodnote 1,2 miliardy dolárov pre ľudí v pásme Gazy a na Západnom brehu Jordánu. 

10:50 Spojené štáty majú spravodajské informácie, podľa ktorých plánuje ruská žoldnierska Vagnerova skupina poskytnúť libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh systém protivzdušnej obrany. S odvolaním sa nemenovaných amerických predstaviteľov to uviedol americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

10:34 Izrael v piatok vrátil do pásma Gazy stovky palestínskych pracovníkov, ktorí tvrdia, že boli izraelskými úradmi zadržiavaní po vypuknutí konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.Palestínskych pracovníkov doviezli autobusy v noci na piatok k hraniciam pásma Gazy a na juh tejto palestínskej enklávy pešo prešli cez hraničný priechod Kerem Šalom.

MIMORIADNY ONLINE Úrady v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdul Qader Sabbah)

9:35 Teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas v Izraeli a odvetná protiofenzíva Izraela v pásme Gazy majú ďalekosiahly vplyv na duševné zdravie ľudí, oznámila vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Každý človek v pásme Gazy potrebuje psychologickú pomoc, uviedol zástupca WHO pre Palestínske územia Rik Peeperkorn vo štvrtok. Pripomenul, že viac než dva milióny obyvateľov pásma Gazy boli už roky pred touto vojnou zaťažené konfliktom a blokádami Izraela.

7:55 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok pricestoval do Izraela. Potvrdil to spravodajca tlačovej agentúry AFP, ktorý s ním cestoval. Návšteva ministra sa bude zameriavať na minimalizáciu utrpenie civilistov vo vojne v palestínskom pásme Gazy.Blinken pred odchodom povedal, že bude od vlády Izraela žiadať "konkrétne opatrenia", aby sa sa zmiernilo utrpenie palestínskych civilistov. Pripomenul, že prezident USA Joe Biden vyzval na humanitárne prestávky v konflikte.

7:22 Vojaci IDF pokračujú v krutých bojoch s teroristami Hamas v Pásme Gazy, odhaľujú veľké množstvo zbraní a ničia teroristickú infraštruktúru v blízkosti vojenských základní Hamasu.

7:03 Teroristi z hnutia Hamas zverejnili videá z útokov na IDF v pásme Gazy

6:30 Tisícky ľudí protestovali vo štvrtok v rakúskej metropole Viedeň proti antisemitizmu a terorizmu, ako aj za prepustenie rukojemníkov, ktorých v Gaze zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas. "Vy všetci dokazujete, že stojíme za otvorenou spoločnosťou, za liberálnou demokraciou," uviedol predseda židovskej obce (IKG) vo Viedni Oskar Deutsch vo štvrtok večer počas protestu nazvaného "Lichtermeer" (More svetiel), ktorý sa konal v centre mesta na Námestí hrdinov (Heldenplatz).

6:20 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala vo štvrtok na bezpečnostné záruky pre dodávky lekárskej a humanitárnej pomoci pre nemocnice v Gaze.Výkonný riaditeľ núdzového programu WHO Mike Ryan vo štvrtok v Ženeve upozornil, že preprava dodávok pomoci je na palestínskom území marená bojujúcimi stranami a je takmer nemožné získať pre ne bezpečnostné garancie.

Snemovňa schválila balík pomoci pre Izrael vo výške 14,5 miliardy dolárov

 Pomoc pre Izrael v súvislosti s krízou na Blízkom východe však v súčasnosti blokuje spor medzi demokratmi a republikánmi v americkom Kongrese. Pomoc totiž podlieha podmienkam, ktoré sa stretávajú s prudkým odporom u prezidenta USA Joea Bidena a jeho demokratov. Návrh legislatívy preto nemá šancu na prijatie v Senáte, spresňuje DPA.Biden pred niekoľkými dňami požiadal Kongres o balík pomoci vo výške dovedna 105 miliárd dolárov, ktorý okrem iného zahŕňa rozsiahlu podporu pre Izrael i Ukrajinu. Niektorí republikáni v Snemovni však majú výhrady voči ďalšej pomoci pre Ukrajinu; chceli preto o podpore Izraelu a Ukrajine hlasovať oddelene.

MIMORIADNY ONLINE Úrady v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Vedenie republikánov v Snemovni preto najprv predložilo balík určený Izraelu vo výške 14,3 miliardy dolárov. V rámci protifinancovania sú však Americkou daňovou správou (IRS) plánované škrty v rovnakom rozsahu. Biden a demokrati v tejto súvislosti republikánom vyčítajú, že chcú pomoc pre Izrael spolitizovať a pokúšajú sa tak presadiť vlastnú vnútropolitickú agendu.V Senáte majú Bidenovi demokrati tesnú väčšinu, preto novoprijatý balík v žiadnom ohľade nemá šancu na úspech, pripomína DPA. Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer vo štvrtok uviedol, že horná komora Kongresu USA tento "nanajvýš nedostatočný" návrh republikánov odmietne.

Nesúhlas vyjadril aj Biely dom a súčasne pohrozil, že prezident Biden bude v krajnom prípade legislatívu vetovať.Za nezhodami je zásadný spor medzi demokratmi a republikánmi, píše DPA. Republikánski poslanci, predovšetkým tí pravicovo orientovaní, sú dlhodobo proti veľkým vládnym výdavkom a požadujú viac úsporných opatrení. V súvislosti so sporom medzi oboma tábormi i vnútorným bojom republikánov o smerovanie tiež nie je jasné, či a kedy by mohol Kongres schváliť ďalšiu pomoc Ukrajine.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu