Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Blinken hovoril na Cypre o humanitárnom a evakuačnom koridore

Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

NIKÓZIA - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken absolvoval v nedeľu krátku návštevu Cypru, kde hovoril o cyperskom návrhu na vytvorenie námorného humanitárneho koridoru pre pásmo Gazy. Informuje denník The Guardian a agentúra DPA.

Blinken sa zastavil na Cypre počas cesty do Turecka, s ktorého predstaviteľmi bude rokovať v pondelok. S cyperským prezidentom Nikosom Christodulidisom hovoril v Larnake o kríze na Blízkom východe, uviedol hovorca cyperskej vlády. Diskutovali podľa neho aj o iniciatíve Nikózie, ktorá navrhuje jednosmerný námorný koridor na dodávanie pomoci do pásma Gaz

Témou rozhovory bola tiež možná evakuácia ľudí z Gazy cez prístavy a letiská na Cypre. Tento stredomorský ostrov už bol evakuačným centrom pri regionálnych krízach v minulosti.

Navštívil Izrael aj Jordánsko

Cyperský prezident predtým podľa agentúry Reuters povedal, že na možnostiach dodávok humanitárnej pomoci stále pracujú. "Lode sa nemôžu približovať k morskej oblasti pri Gaze, preto hovoríme s OSN, ktorá bude mať na starosti túto pomoc, a nie s Hamasom," povedal Christodulidis novinárom.

Blinken od štvrtkového odchodu z Washingtonu navštívil Izrael, Jordánsko, kde sa v sobotu stretol s predstaviteľmi viacerých arabských krajín, a Predjordánsko, kde v nedeľu rokoval s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Viac o téme: Humanitárna pomocCyprusAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu