Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Začalo sa najväčšie vojenské cvičenie za posledných 30 rokov: Prítomné sú aj sily NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky otvoril v utorok v Hódmezővásárhelyi na juhovýchode krajiny mnohonárodné cvičenie Adaptive Hussars 23 organizované s účasťou síl NATO. Prítomná bola aj prezidentka a hlavná veliteľka maďarských ozbrojených síl Katalin Nováková, uviedla agentúra MTI. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"V Maďarsku sa začalo najväčšie cvičenie za uplynulých 30 rokov. Pre maďarskú vládu je najdôležitejšie zachovanie mieru, bezpečnosti Maďarska a maďarského ľudu," povedal minister. Zdôraznil, že Maďarsko buduje v úzkej spolupráci so svojimi spojencami armádu pripravenú primerane reagovať na výzvy. Európu podľa jeho slov sužuje vojna, nelegálna migrácia a s ňou aj hrozba terorizmu. Hrozba terorizmu rastie aj na srbsko-maďarských hraniciach, dodal Szalay-Bobrovniczky.

archívne video

V centre výcviku Lešť sa koná najväčšie medzinárodné vojenské cvičenie SLOVENSKÝ ŠTÍT 2023 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa jeho slov sa do úvodnej fázy cvičenia zapojí takmer tisícka vojakov, vrátanie 340 cudzincov a 170 príslušníkov maďarskej armády v zálohe. Do cvičenia sa okrem maďarských vojakov zapojili aj viaceré spojenecké vojenské organizácie pôsobiace v Maďarsku a miestne štátne organizácie so zhruba 4.500 ľuďmi. Do cvičenia sa za účasti talianskych, tureckých, chorvátskych a amerických vojakov zapojí aj vyše 200 druhov rôznej techniky, spresnil minister. Cieľom cvičenia je zosúladiť jednotlivé subsystémy štátnej správy a vojaci a štátni zamestnanci budú zlepšovať vzájomné pôsobenie pri riešení spoločných obranných úloh.

Viac o téme: Vojenské cvičenieNATOMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu