Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Francúzska ministerka vyzvala na okamžité humanitárne prímerie medzi Izraelom a Hamasom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Israel Defense Forces via AP)

DAUHA - Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v nedeľu vyzvala na okamžité humanitárne prímerie v konflikte medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"Okamžité a dodržiavané humanitárne prímerie je absolútne nevyhnutné a musí byť schopné viesť k mieru," povedala Colonnová počas návštevy Kataru. Šéfka francúzskej diplomacie, ktorá v Dauhe rokovala so svojím katarským kolegom, dodala, že Francúzsko pracuje pracuje na tom, aby Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu o prímerí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vylúčil uzavretie dočasného prímeria s Hamasom, kým toto militantné hnutie neprepustí všetkých rukojemníkov, ktorých zajalo na území Izraela pri bezprecedentných útokoch zo 7. októbra. Zároveň prisľúbil, že Izrael bude až dovtedy v Gaze pokračovať vo svojej vojenskej ofenzíve. Koordinované útoky Hamasu na izraelské územie si začiatkom októbra vyžiadali 1400 obetí. Izraelská armáda reagovala odvetnými údermi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa palestínskych úradov zahynulo už takmer 9500 ľudí.

Viac o téme: FrancúzskoIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu