Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké odhalenie: Deti po prekonaní koronavírusu ešte nevyhrali, vedci upozorňujú na TENTO problém!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHILADEIPHIA – Koronavírus strašil celé ľudstvo niekoľko rokov. Dnes je už takmer celá populácia na Zemi zaočkovaná viacerými dávkami vakcíny, no ani to ešte nemusí znamenať, že sme nad vírusom vyhrali. Podľa istej americkej štúdie sú medzi skupinou ľudí, ktorí vírus prekonali, najviac ohrozené deti.

archívne video

Hlas-SD si pripomenul obete covidu: Slovensko má druhú najvyššiu nadúmrtnosť v EÚ (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Koronavírus je schopný, najmä u detí a dospievajúcich, výrazným spôsobom ovplyvniť kardiovaskulárny systém. Ako uvádza britský denník The Sun, u infikovaných detí sa objavila prítomnosť trombotickej mikroangiopatie (TMA), ktorá môže vyvolať zhoršenú funkciu ciev. Problémom je zvýšená hladina biomarkerov, ktoré sa viažu na tento typ ochorenia srdca a cievneho systému. 

Pediater David Teachey z Detskej nemocnice vo Philadeiphii uviedol, že hoci väčšina detí po infikovaní covid-19 nemá príznaky závažného ochorenia, ich výskum odhaľuje, že v tele môžu zostať stopy po víruse, ktorá si doslova žiadajú ďalšie vyšetrenia. Teachey odkazoval na štúdiu, ktorá bola publikovaná v Blood Advances. V nej sa spomína, že príznaky kardiovaskulárnych ochorení sa môžu prejaviť aj u detí, ktoré mali počas chroby len mierne príznaky. 

Poškodená cieva 

Cievy prenášajú v tele kyslík iné látky. Vďaka nim môžu fungovať všetky vnútorné orgány. Odnášajú aj odpadové látky. Problém nastáva, keď je nejaká cieva poškodená. Podľa British Heart Foundation môže takýto stav vyvolať krvnú zrazeninu, čo vyvolá znížený prietok krvi a v horšom prípade úplné upchatie cievy. "V mozgu by to mohlo viesť k zápalu až infarktu a v končatinách k tzv. 'covidovému prstu'", dodal Teachey. 

Veľké odhalenie: Deti po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Problém s upchatými cievami môže postihnúť človeka v akomkoľvek veku, ktorý prekonal covid, najviac ohrozené sú však deti a dospievajúci. Pri výskume sa tieto obavy len potvrdili. Výsledky testov odhalili pozitivitu na TMA u mnoho detí. Prvým príznakom môžu byť červené, zapálené prsty na nohách. Niekedy sa zvykne objaviť aj vyrážka. Pediater Teachey dodal, že by bolo dobré pokračovať v testovaní následne monitorovať deti s covidom, "aby sme mohli lepšie pochopiť, ako ich vírus ovplyvňuje z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska".

Výsledky testov 

Výsledky testov, s ktorými sa počas štúdie pracovalo, pochádzali od 50-tich detí, ktoré sa nakazili koronavírusom, alebo mali pozitívny test na protilátky, v období od tretieho apríla do siedmeho júna 2020. Je tu teda vidieť pomerne veľký časový odstup od vyliečenia. Minimálne príznaky boli u 21 detí, 11 malo vážne príznaky a u 18-tich sa neobjavili žiadne komplikácie. Všetky mali ale jedno spoločné – zvýšené biomarkery, ktoré sa objavujú pri poškodení krvných ciev. 

Viac o téme: DetiUSAKoronavírusVedaKardiovaskulárne chorobyZrazeninyPhiladeiphiaTMA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu