Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katastrofálna invázia v dovolenkovom raji Slovákov: TÁTO pliaga desí ľudí nielen v lete! Ľudia nachádzajú roje všade

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

RÍM - Vysoké teploty a problémy s odpadom v talianskom Ríme majú na svedomí rozšírenie nepríjemného hmyzu, ktorý ohrozuje ľudí nielen lete, ale ešte aj teraz. Orientálny sršeň sa v meste rýchlo šíri už od roku 2021.

Skúsenosť s poštipnutím od sršňa opísal pre Guardian Andrea Velardi, ktorého priatelia pozvali na večeru do Ríma. Krátko pred ich príchodom objavil na svojej terase „nezvyčajne veľké osy“ a pokúsil sa ich odohnať. Zrazu pocítil v chodidle neznesiteľnú bolesť.

archívne video

Svetový deň alergií 2023: Alergia na bodnutie blanokrídlym hmyzom sa dá účinne liečiť (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Jedna "osa" bola stále na podlahe pod stolom. „Okamžite som vedel, že to nebolo bežné uštipnutie,“ vysvetľuje 48-ročný muž. Ako sa ukázalo, uštipla ho Vespa orientalis. Sršne pochádzajú zo severnej Afriky a juhovýchodnej Ázie a v hlavnom meste Talianska sú čoraz početnejšie.

Velardiho chodidlo liečili ľadovými obkladmi a kortizónovými injekciami a istý čas musel pre silné bolesti a opuchy používať barly. Tvrdí, že nielen v lete, ale ešte aj teraz je veľmi problematické vychutnať si občerstvenie vonku.

Sršne sa v Ríme rýchlo šíria

V roku 2021 bolo zaznamenané pozorovanie v Ríme prvýkrát od 50. rokov minulého storočia. Odvtedy sa rozšírili a vydali sa do centra mesta, kde si stavajú hniezda v rohoch okeníc, vetracích šácht, klimatizačných jednotiek a dokonca aj v štrbinách antických pamiatok.

Katastrofálna invázia v dovolenkovom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Človek zomrel po páde z rebríka kvôli roju sršňov

Hniezda odstraňuje z poverenia mestskej správy zoologička Andrea Lunerti.Nedávno ju napríklad zavolali k staršej žene, ktorá sa vrátila z dovolenky a v škáre v kúpeľni našla hniezdo s 800 sršňami. Minulý týždeň zomrel muž pri čistení okien, keď ho poštípal roj a následne spadol z rebríka.

Lunerti hovorí, že k šíreniu hmyzu prispievajú tak pretrvávajúce vysoké teploty, ako aj problémy s odpadom v Ríme. „Rím je veľmi špinavé mesto s najhorším nakladaním s odpadom – všade sú otvorené smetné koše,“ hovorí. Okrem toho sú sršne veľké, ale veľmi štíhle, čo znamená, že sa môžu ľahko dostať do trhlín v budovách, kde sa môžu zahniezdiť a rozšíriť. „Dokážu sa prispôsobiť akémukoľvek prostrediu a rýchlo sa rozmnožujú,“ dodala.

Viac o téme: InváziaSršneRím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu