Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci v Amazónii objavili nový druh: Veď sú ako upíri! Do hostiteľa kladú vajíčka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JUŽNÁ AMERIKA - Vedci objavili nový druh osy, ktorá bodá, saje krv a pod kožu obete ukladá larvy. Na tieto "upírie osy" narazili počas výskumu v národnej rezervácii Allpahuayo-Mishana v peruánskej Amazónii. Oblasť je označovaná za biologicky najrozmanitejší dažďový prales na svete.

Strašidelné, svetložlté stvorenie môže dorásť do veľkosti až 1,8 centimetra a má abnormálne veľkú hlavu, čo viedlo k jeho pomenovaniu Capitojoppa amazonica. Capito je španielska prezývka pre niekoho s veľkou hlavou.

Napriek tomu, že na prvý pohľad ide o nebezpečný hmyz, tieto osy nepreferujú ľudí ako svoje obete. Útočia najmä na húsenice, chrobáky či pavúky. "Akonáhle je hostiteľ lokalizovaný a pripútaný, samica ho začne šialene hladiť svojimi anténami," povedal pre Live Science biológ z Utah State University Brandon Claridge, ktorý s kolegami osy objavil.

"Ak je to prijateľné, samica vloží jedno vajce do hostiteľa tak, že ho prepichne vajcovodom, trubicovitým orgánom na znášanie vajíčok," dodal Brandon. Vajíčka sa zvyčajne liahnu už po niekoľkých dňoch. Potomstvo sa naďalej vyvíja vo vnútri svojho hostiteľa a objaví sa až vtedy, keď vyrastie v plne formované dospelé osy.

Viac o téme: OsaUpírAmazónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu