Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Viktor Orbán sa sretol s Putinom: Macron a Morawiecki sa k tomu vyjadrili kriticky

Viktor Orban a Vladimir Putin
Viktor Orban a Vladimir Putin (Zdroj: Twitter/ @NOELreports)

BRUSEL - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a poľský premiér Mateusz Morawiecki sa v piatok vyjadrili kriticky k nedávnemu stretnutiu maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informujú o tom agentúry AFP a PAP.

"Čo žiadam... je, aby sme v situáciách tvárou v tvár s Ruskom nepoužívali takéto bilaterálne kontakty na rokovanie o záležitostiach..., ktoré by oslabili našu jednotnosť," povedal Macron po summite Rady EÚ v Bruseli.

"Takisto teraz zaujímame veľmi kritický pohľad na toto stretnutie rovnako ako na ďalšie rokovania, ktoré sa uskutočnili predtým," uviedol Morawiecki. Pripomenul, že viacerí lídri členských krajín EÚ sa s Putinom po začatí vojny na Ukrajine stretli alebo s ním rokovali. Poľsko a jeho súčasná vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) k tomu pristupuje kriticky.

Orbán sa s Putinom stretol v utorok 17. októbra v Pekingu, kam obaja pricestovali na tretie medzinárodné fórum iniciatívy Jeden pás, jedna cesta (OBOR). Orbán údajne Putinovi povedal, že Maďarsko nikdy nechcelo s Ruskom konfrontáciu, ale skôr upevňovanie blízkych vzťahov, píše PAP.

Viac o téme: KritikaRuskoFrancúzskoMaďarskoPoľskoVladimir PutinViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu