Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Macron v Astane žiadal posilnenie spolupráce s Kazachstanom

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

ASTANA - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu počas návštevy Kazachstanu povedal, že chce zrýchliť spoluprácu s Francúzska s touto krajinou.

archívne video

Brífing: Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona u prezidentky Zuzany Čaputovej (Zdroj: Topky.sk/ Maarty)

"Sila nášho partnerstva potvrdzuje naše dobré strategické smerovanie a potrebu doplniť a zrýchliť ho," povedal Macron na tlačovej konferencii v Astane a dodal, že to je hlavným zmyslom jeho návštevy.Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev uviedol, že Francúzsko je kľúčovým a spoľahlivým partnerom jeho krajiny a tomuto partnerstvo chce dať mimoriadny dôraz. S Macronom podpísal viacero dohôd v oblasti nerastných surovín, energie, farmaceutických produktov i v leteckom a vesmírnom priemysle.

Macron v Astane žiadal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Francúzsko je piaty najväčší zahraničný investor v Kazachstane. Francúzsky štátom kontrolovaný energetický koncern EDF by mal vybudovať prvú jadrovú elektráreň v Kazachstane, pripomína AFP. O projekte by sa malo v Kazachstane rozhodnúť tento rok v referende.Macron v stredu v Kazachstane začal dvojdňovú návštevu krajín v oblasti strednej Ázie. Tie sú dlhodobo pod vplyvom Ruska a v minulosti boli súčasťou Sovietskeho zväzu. V tomto regióne vyvíja aktivity aj Čína, no záujem prejavujú aj Európske krajiny a Turecko, píše AFP.Macron má vo štvrtok odcestovať do Uzbekistanu. Kazachstan majú počas štvrtka a piatka navštíviť turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a maďarský premiér Viktor Orbán.

Viac o téme: SpoluprácaKazachstanAstanaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu